En Pere Pujol és un dels
formatgers més astuts que conec. Autodidacta, summament inquiet i fins i tot un
pel hiperactiu, és un inconformista nat que no para de pensar en nous projectes,
quan assoleix una fita ja té la següent en el punt de mira.
Feia temps que li ballava pel cap elaborar un formatge de pasta tova i a
finals de l’any passat va decidir que havia arribat el moment de fer-ho. Obsessionat en no fer un formatge
més, un formatge que passes desapercebut, va planificar amb cura la seva elaboració.
Va investigar de valent quina seria la millor manera d’elaborar aquest
formatge, va visitar les formatgeries que elaboren les millors pastes toves i a
partir d’aquí va parir el MdG 1060.
El nom està format per les inicial de la formatgeria Moli de Ger i l’alçada sobre el nivell del mar
de la mateixa, 1060 m.
El MdG 1060 és un formatge
elaborat amb llet crua de vaca procedent de les vaques de l’explotació familiar
del Molí de Ger. És una pasta tova de quallada mixta, això li proporciona una
textura cremosa que en funció de la maduració està més o menys fluida (proteolitzada).
Surt de la formatgeria amb una maduració de 3 a 4 setmanes, punt d’inici de la
proteòlisi. La pell florida amb penicillium
candidum és de color blanc i presenta una textura envellutada.
De tall fàcil, la pasta és color ivori clar, d’aspecte cremós i sense
forats. La pell olora a xampinyons frescos i anisats. La pasta ens dona aromes
làctiques de llet crua de vaca, mantega fresca i notes de fenc.

De forma rodona, es presenta sobre un paper vegetal, dins d’una caixa de
fusta i tot el conjunt retractilat en film de plàstic. El pes de la peça és
d’aprox. 180 gr. i es ven a un preu al voltant de 7 euros la peça.
Aquest formatge va guanyar la Medalla d’Or al millor formatge de llet de
vaca i pasta tova al Concurs de Formatges Artesans del Pirineu, celebrat el 15
d’octubre d’aquest any dins de la Fira de Sant Ermengol de la Seu d’Urgell.
Com tots els formatges d’aquesta mena, els vins més adients són els vins
blancs molt florals i afruitats. Necessitem un vi amb una acidesa viva que
sigui capaç de netejar el paladar però ha de ser prou delicat per respectar les
aromes i els sabors del formatge. Així els vins elaborats amb les varietats com
el riesling, la gewürztraminer, el sauvignon blanc o el muscat, ja siguin
monovarietals o en cupatge entre elles són els que millor acompanyaran al MdG
1060.
La meva recomanació és el Vinya Sota
Bosc del celler Bolet de
Castellví de la Marca (DO Penedès). Es tracta d’un vi blanc jove i ecològic elaborat
amb muscat i gewürztraminer.
previous article
Entrada més recent
Cap comentari
Publica un comentari a l'entrada