no

Clot d’Encís Blanc de Negres 2015


Els vins de Sant Josep Vins, nom que identifica el celler de la Cooperativa Agrícola Sant Josep de Bot a la comarca de la Terra Alta, em transporten als meus inicis al món del vi ara ja fa uns quants anys, per no dir molts.

Sempre recordaré quan en pel pont de Tots Sants de l’any 1998 , fent un recorregut per les Terres de l’Ebre vàrem fer parada i fonda en un hostal de Xerta. A l’hora de sopar, en portar-nos la carta de vins vaig quedar parat dels noms del vins que hi apareixien: Llàgrimes de Tardor, Clot d’Encís, Fill del Temps,... immediatament vaig preguntar qui i a on s’elaboraven aquests vins i el propietari de l’hostal em va parlar del Celler Cooperatiu de Bot i de la Cooperativa de Vilalba dels Arcs. L’endemà al matí vàrem fer cap a Bot, per conèixer el Celler Cooperatiu i els seus vins. Vins que des d’aleshores m’han acompanyat anyada rera anyada.

Des de l’anyada 2012, Sant Josep Wines elabora un vi singular i que, després de haver pogut tastar totes les seves anyades, cada vegada em resulta més atractiu, el Clot d’Encís Blanc de Negres. En paraules dels seus elaboradors, “en aquest vi s’han intentat conjugar els valors característics de la marca Clot d’Encís, contemporaneïtat i qualitat, vigents des del 1996, amb la modernitat i la innovació”.

Partint de raïms de garnatxa negre, s’extreu el most flor i s’evita  el contacte amb les pells per que no el tenyeixin i d’aquesta manera obtenir un vi blanc de raïms negres.

L’anyada 2015 és doncs, la quarta anyada d’aquest vi.

Servit a la copa, el seu color no passa desapercebut. Tot i la cura per que el most no entri en contacte amb les pells, és inevitable que agafi una lleugera coloració, pel que és un vi blanc amb un lleuger toc rosat molt pàl·lid.

Si el color crida l’atenció, les aromes són encara més sorprenents, amb una intensitat afruitada gens habitual pels vins de la zona. A les aromes de fruites blanques,  fruites d’os com el préssec de vinya i la pell d’albercoc i les cítriques, se li sumen unes subtils notes de fruites vermelles que juntament amb uns tocs anisats són les que realment fan singular el conjunt.

I la seva singular personalitat també es reflecteix en boca: ampli, corpulent, dens, estructurat i càlid malgrat tenir una bona acidesa. Conjunt equilibrat.

Particularment m’encanta per acompanyar un bon Parmeggiano Reggiano de 24-28 mesos de maduració, fan una parella sensacional. També és un bon acompanyant dels plats de pasta, sobretot si les salses porten formatges o cremes.

Fitxa tècnica

Clot d’Encís Blanc de Negres 2015

  • 100% garnatxa negre
  • 14% vol
  • Producció de 19.000 ampolles i 515 magnums
  • Preu: al voltant dels 5,25 euros.
  • Sant Josep Wines (Bot, Terra Alta)
  • DO Terra Alta


previous article
Entrada més recentno

Nom

Correu electrònic *

Missatge *