no

Formatge El Pla de Mas Alba


Aquest formatge va néixer l’any 2013 de la ma d’un dels formatgers més agosarats de Catalunya, en Martí Huguet. En Martí és el propietari de la formatgeria Mas Alba situada a la petit nucli de Terradelles al Pla de l’Estany.

La trajectòria com a elaborador de formatges del Martí va lligada a l’elaboració de formatges singulars que són interpretacions pròpies de reconeguts formatges del món. En són exemples el Terròs d’Alba, en la línia dels grans formatges de pasta cuita europeus, el Cremós d’Alba, una “torta” extremenya o l’Uff, un formatge de pell rentada amb cervesa. Els formatges de Mas Alba s’elaboren tots amb la llet de les prop de 300 cabres de la raça murciano-granadina del seu ramat.

El nostre protagonista d’avui, el Pla, és la seva particular interpretació del Brie.

El Pla és un formatge de llet crua de cabra, quallada mixta, pasta tova i pell florida amb penicillium candidum. Se li dóna una maduració en cova d’un mínim quatre setmanes, on es volteja regularment. Té la forma d’un disc pla d’aproximadament 35 cm de diàmetre i 3 cm d’alçada. La peça té un pes al voltant de 1,5 kg.

La seva pell florida és blanca, de textura envellutada i amb aromes que ens recorden les fulles humides i els xampinyons.

De tall fàcil, amb un textura suau i flexible, el color de la seva pasta dependrà molt del moment de maduració del formatge, doncs és completament blanca quan surt de la cova i a mesura que va madurant, la part més propera a la pell es va tornant de color ivori. Olora aromes làctics, de llet crua, nata i avellanes.

En boca és on mostra la seva personalitat i on més notem les diferencies amb un Brie. Fonedís, amb una textura enganxosa, tacte lleugerament secant, salí, intens i elegant. La seva intensitat aromàtica i gustativa molt superior a la del Brie ja que aquest darrer s’elabora amb llet de vaca i el Pla és elaborat amb llet de cabra.

El Pla és un formatge singular i deliciós. La seva similitud estètica amb el Brie francès, fa que ens puguem suggestionar i predisposar a sentir les mateixes sensacions que quan tastem el Brie, i res més lluny de la realitat, doncs és un formatge més rústic, més intens i més elegant que el Brie.

Formatge que a part de poder-lo consumir tot sol, és molt versàtil a la cuina doncs li podem donar totes les aplicacions que tradicionalment se li dona al Brie, sempre tenint en compte que és un formatge molt més intens.


Les garnatxes blanques joves, són unes bones companyes del Pla de Mas Alba.
previous article
Entrada més recent



no

Nom

Correu electrònic *

Missatge *