no

La Foradada 2014



Estava tastant vins brisats amb motiu de la redacció d’un article sobre aquesta mena de vins, quan un d’ells em va cridar l’atenció per sobre de la resta que tastava en aquells moments. No només era un vi singular, com són els blancs brisats, era un vi sensacional, dels que et posen la pell de gallina. Era un vi que transmetia molt de sentiment a través de les seves aromes i sabors. Sentiment d’amor per la terra, per la tradició, per les maneres de fer d’antuvi.

Aquest vi era La Foradada 2014 del Celler Frisach de Corbera d’Ebre (Terra Alta).

Ja bevent el vi amb calma, amb l’ampolla en una ma i amb la copa en l’altre, em venen a la memòria els paisatges de Corbera d’Ebre, les passejades entre vinyes, les vistes des de la cota 402 (el punt de comandament de la 35a Divisió Republicana durant la guerra civil) i una tarda viscuda en el celler Frisach on en Francesc Ferrer, el jove elaborador i el seu pare ens van obsequiar amb una estona d’aquelles que són difícils d’oblidar. Inesborrable el moment en que vàrem tastar amb ells una de les darreres ampolles de la primera anyada del seu escumós Karme, un escumós de vernatxa blanca elaborat segons el mètode tradicional.

En Francesc Ferrer, tot i la seva joventut, és un vigneron d’idees clares, hereu d’una tradició familiar, tarannà humil i enamorat del seu paisatge i de la seva història. Els Ferrer volen expressar a través dels seus vins els seus lligams a la seva terra, al seu origen, a la seva identitat, a la seva historia, que de la mateixa manera que conformen el seu caràcter volen que conformin el caràcter dels seus vins.

Amb els seu vi brisat, anomenat “La Foradada” en homenatge al denominació històrica i popular del poble de Corbera d’Ebre abans de la guerra civil, volen recuperar i reivindicar una elaboració ancestral a la Terra Alta.

Els raïms de vernatxa blanca que es fan servir per l’elaboració de La Foradada provenen de la finca “El Quart” (des de Corbera d’Ebre es triga un quart d’hora caminant per arribar a la finca, d’aquí el seu nom). Els ceps es van plantar fa vint i tants anys en el seu sòl argilós i calcari. Segueixen els preceptes de la viticultura ecològica.

La Foradada és un vi blanc brisat, és a dir que els raïms fermenten amb les seves pells per extreure’n tota la seva riquesa. Un cop fermentat roman un any en el dipòsit amb les seves lies sense remoguts. No es filtra, no s’estabilitza i en cap moment del seu procés d’elaboració li afegeixen sulfits.

És un vi que presenta un color daurat intens, brillant. Forma una bona llàgrima, força densa i lenta.

Generós però també complex en aromes, la fruita blanca madura es presenta ben acompanyada de totes les aromes que es troben pels camps de Corbera, anisats, flors seques, cereals, resina de pi, espígol, herbes remeieres, ametlles crues, notes de llevats, formant totes elles un conjunt rústic, llaminer i molt seductor.

En boca és voluptuós, ocupant tot l’espai amb força, mostrant muscle en un pas de boca que ens deixa plens de sensacions balsàmiques, certa calidesa, untuositat i un joc d’aromes que juga entre els afruitats, els vegetals i unes delicades amargors, que li donen una personalitat molt marcada. Final llarg i persistent.

Cada glop de la Foradada és un glop del paisatge de Corbera d’Ebre, complint-se més que mai el tòpic de que el vi és un tros de paisatge embotellat. Rústic com el terreny d’on surten els seus raïms però elegant com les maneres de fer vinícoles del seu jove elaborador.

Fitxa tècnica

La Foradada 2014


  • 100% vernatxa blanca
  • Vi brisat. Fermentat amb les seves pells.
  • 12 mesos de repòs amb les seves lies
  • 13,5% vol
  • Preu: al voltant dels 14 euros.
  • Celler Frisach (Corbera d'Ebre, Terra Alta)
  • D.O. Terra Alta
previous article
Entrada més recent



Jaume Aguadé ha dit...

Bon dia Ramon,

Al tast de vins de la Terra Alta del Palauet de Gràcies hi havia aquest vi i em va impressionar molt! M'agrada veure que coincidim. Jo en vaig prendre nota a la llibreta amb una nota "a tastat imperativament". Com sempre, tu te m'has adelantat!

Salut!

Jaume

Ramon Roset ha dit...

Bon dia Jaume,

Gràcies pel comentari.
A mi també em fa goig que coincidim no en aquest, sinó amb molts vins!!!
És un vi que quan tinguis oportunitat de tastar amb calma t'encantarà. És un vi molt autèntic, molt representatiu d'una terra i d'una manera de fer.
Fins aviat
Una abraçada

no

Nom

Correu electrònic *

Missatge *