no

Sol i Serena Garnatxa d'Empordà del Celler d'Espolla

En els darrers premis Vinari, el Vinari d’Or  al Millor Vi Dolç de Catalunya el guanyava el Sol i Serena Garnatxa d’Empordà, un vi singular elaborat pel Celler Cooperatiu d’Espolla.

El celler cooperatiu d’Espolla repetia com a guanyador en aquesta categoria, doncs el seu vi Solera Garnatxa d’Empordà va guanyar aquesta distinció en els premis Vinari del 2014. Cal dir que aquest vi, en l’edició dels Vinaris del 2015 va obtenir la medalla de plata.

D’aquesta manera, el Celler Cooperatiu d’Espolla es consagra com un dels millors cellers elaboradors de vins de solera de Catalunya.

Aquests dos vins, la Solera Garnatxa d’Empordà i el Sol i Serena Garnatxa d’Empordà neixen de la mateixa mare, una solera que es va començar a formar ara fa més de 50 anys amb vins elaborats amb les varietats més tradicionals per aquesta mena de vins a l’Empordà, el lledoner blanc i el lledoner roig. Aquests vins dolços naturals  s’elaboren afegint alcohol vínic a mitja fermentació i posterior criança oxidativa en dipòsits de fusta de diversa procedència i capacitat fins que arriben a la solera.

La diferencia entre ells i el que fa que el Sol i Serena sigui un vi singular és que després de la seva criança dins de la solera, que és un bocoi de roure americà de 600 l., el vi es disposa en damajoanes, uns atuells grossos de vidre de ventre gros i coll curt, que s’ubiquen a les lleixes de les finestres de la façana del celler i s’hi deixen reposar durant 800 dies exposades a les inclemències del temps i els contrastos tèrmics entre el dia i la nit, d’aquí el seu nom de Sol i Serena. Es va enregistrar la temperatura mitjançant un termohigròmetre amb memòria i la diferència de temperatures durant aquest període va oscil·lar entre -3ºC i 39ºC.

El Sol i Serena presenta un color ambre amb reflexos de color coure. A la copa deixa una abundant i densa llàgrima.

En nas és intens, complex i ple de matisos aromàtics. Tot un compendi d’aromes que il·lustren la seva llarga criança, en bóta primer i a sol i serena després. Aromes torrades es barregen amb notes de mel, pell de taronja confitada, caramel·litzades i suaus notes de tabac de pipa.

En boca és distingit. En el seu pas es mostra voluminós, dens i de tacte càlid, però ben equilibrat amb una acidesa que li confereix una certa frescor. De talant dolcenc amb subtils tocs rancis,  ens retrobem amb les aromes que percebíem en nas. Llaminer. Llarg i persistent.

És un vi elegant, seductor, complex i singular. Vi de sobretaula i de llarga conversa. També és un bon acompanyant de postres amb fruits secs, determinades xocolates i alguns formatges blaus molt concrets.

Plaer garantit a un preu més que raonable. Només per això cal fer un reconeixement a la Cooperativa d’Espolla, plena de bona gent que no només estimen la seva terra i el seu vi, sinó que amb la seva política de preus permeten que molta gent pugui gaudir dels seus grans vins de solera.

Fitxa tècnica

Sol i Serena Garnatxa d’Empordà

  • Lledoner blanc i lledoner roig
  • Criança oxidativa en solera i exposició a sol i serena
  • 15,5% Vol
  • Ampolla de 0,5 l.
  • Preu: al voltant del 14,50 euros
  • Celler Cooperatiu d’Espolla (Espolla, Alt Empordà)
  • D.O. Empordà


previous article
Entrada més recentno

Nom

Correu electrònic *

Missatge *