no

Gaintus Vertical 2009

Fa uns mesos a la revista Cupatges vàrem fer un tast comparatiu de nou vins elaborats amb la varietat sumoll. Evidentment no hi eren tots els que s’elaboren a Catalunya, però era una selecció molt representativa per poder copsar l’estat actual dels vins de sumoll de casa nostra. Si voleu conèixer com va anar aquest tast poder fer click aquí.

De tots ells, n’hi va haver-hi un que em seduir més que la resta, i he tingut ganes de tornar-lo a tastar amb més calma, de poder aprofundir més en les seves característiques. Era el Gaintus Vertical, elaborat pel celler Heretat Mont Rubí de Font Rubí a l’Alt Penedès.

Aquest celler ha estat un dels cellers pioners en elaborar vins amb aquesta varietat autòctona, la sumoll. Segons podem llegir a la seva pàgina web: "el Gaintus va néixer l’any 2001 i va ser el primer vi 100% sumoll del món".

La primera característica que crida l’atenció en el Gaintus Vertical és el seu color roig robí intens, gens habitual en un vi de sumoll que solen tenir coloracions de capes més baixes. Això ho aconsegueixen amb una vinificació amb premaceració en fred, extraccions suaus a base de pigeage, fermentacions i maceracions llargues, de 45 dies.

Varietat Sumoll
A aquest vi li donen una criança de 14 mesos en bótes de roure francès noves i un repòs posterior en ampolla de 24 mesos, abans de treure’l al mercat.

En apropar-nos la copa al nas ens rep amb aromes balsàmiques, de regalèssia  i aromes torrades i records fumats. En anar-se obrint surten notes afruitades, de cireres madures i especiades de pebre blanc, canyella i nou moscada.

La seva entrada a la boca és ample i voluminosa, marcant un acidesa viva i un taní lleugerament secant. Delicada barreja de fruita, espècies dolces i refrescants balsàmics, formant un singular conjunt madur i llaminer de marcat caràcter mediterrani al que s’hi afegeixen notes torrefactes. Final llarg.

Un vi extraordinari. Un autèntic monument a la varietat sumoll.
Fitxa tècnica
Gaintus Vertical 2009
  • 100% sumoll
  • 14 mesos de criança en bótes noves de roure francès.
  • 13,5% vol
  • Producció de de 2.500 ampolles
  • Preu: al voltant dels 34,5 euros
  • Celler Heretat Mont Rubí (Font Rubí, Alt Penedès)
  • DO Penedès 


previous article
Entrada més recentno

Nom

Correu electrònic *

Missatge *