no

Bombolles ancestrals sota el sol de l’Albera

Seguint amb la meva dèria pels escumosos ancestrals, fa unes poques setmanes m’escapava a l’Empordà per trobar-me amb alguns amics elaboradors per tastar escumosos ancestrals plegats.

D’una banda va venir en  Bonfill Arché, del celler Arché Pagès de Capmany (Alt Empordà). En Bonfill, és una persona inquieta i molt dinàmica que li encanta experimentar amb nous vins. Amb la collita 2014, va elaborar de manera experimental uns escumosos ancestrals a partir de raïms de garnatxa negre, concretament en va fer quatre elaboracions diferents i ha estat una experiència molt interessant poder anar-los tastant en diferents moments i veure la seva evolució. Pel que em comentava en Bonfill, repetirà l’experiència amb raïms de la collita 2015, i jo li transmetia el meu desig de que en un futur no massa llunyà, el mercat pugui gaudir d’aquest nou escumós ancestral de garnatxa blanca.

També va venir en Carlos Alonso del celler Carriel dels Vilars. D’en Carlos Alonso i el seu singular projecte vinícola, ja en vaig parlar abastament en aquest blog. Des d’aquella primera vegada, ara farà dos anys, amb en Carlos ens uneix una bona amistat i he pogut tastar sovint els seus vins.

Voldria destacar l’espectacular evolució dels seus escumosos ancestrals. Cal recordar que en Carlos ha estat un dels pioners a Catalunya en elaborar escumosos pel mètode ancestral i sense l’addicció de sulfits. Dels escumosos rústics i fins i tot esquerps, que es feien pregar per expressar-se, ha evolucionat en les darreres anyades cap a uns escumosos que, sense deixar de ser complexes, aromàticament són molt més amables i expressius. Us recomano tastar el seu Brut Nature 2011, el Blanc Pétillant 2012 o la darrera novetat el Pell de Ceba 2014.Capítol a part és el seu escumós ancestral Reserva 2001. Sense cap mena de dubte l’escumós ancestral icònic del celler. Ha evolucionat de tal manera que ara mateix és una autèntica joia, una font de plaer sensorial. El seu carbònic és tan efímer, que gairebé és imperceptible, i la sensació en tastar-lo és que tenim un vi de postres a la boca. Singular i complex, és un equilibri de dolçor i acidesa,  bouquet aromàtic de fruits secs, mel i panses i records balsàmics. No deixa de sorprendre en cada glop. La llàstima és que en queden molt poques ampolles i que en Carlos es fa pregar per vendre’n una.
previous article
Entrada més recentno

Nom

Correu electrònic *

Missatge *