no

Veciana Madurat de Cabra

El Veciana Madurat és un formatge clàssic, d’elaboració tradicional, sense que s’utilitzi cap recurs per donar-li un punt de diferenciació. Tot el mèrit d’aquest formatge radica en la qualitat de la seva llet i en el bon saber fer dels seus elaboradors.

La Formatgeria de Veciana és una explotació agrària ubicada a Segur de Veciana, a la comarca de l’Anoia. Disposen d’un ramat propi de cabres de la raça murciano-granadina, que  només s’alimenta amb farratges i pinsos ecològics.

El Veciana Madurat s’elabora amb la llet crua procedent d’aquestes cabres. Quallada enzimàtica i de pell natural. Se li dona una maduració de 6 mesos.

Es presenta en peces cilíndriques grans, de 1,5 kg aproximadament. La seva pell es de tonalitats groguenques, clàssica de les pells formades pel salat del formatge. En obrir-lo, la pasta presenta color blanc, de textura ferma i amb algun petit ullet. Amb sis mesos, encara gaudeix d’una sorprenent elasticitat. En un estat de maduració avançada perd la seva elasticitat i es torna trencadís.

En nas ens dóna aromes de llet torrada, alguna nota de fruita, d’orellana,  i records de fruits secs.

Al tastar-lo, es de fusió lenta a la boca, i ens obsequia amb un “in crescendo” d’aromes i sabors. Aromes làctiques de nata barrejades amb notes lleugerament torrades provinents de la seva llarga maduració i que van des de la llet torrada fins a la pell de fruits secs, d’ametlla torrada. Tacte lleugerament astringent al paladar. És molt llarg i ens deixa un postgust deliciós que convida a repetir.

Un formatge per acompanyar-lo d’un bon pa artesà de sègol ben sucat amb un oli extra verge d’oliva i uns cristalls de sal.

Les garnatxes blanques amb un lleuger pas per fusta, ja siguin del sud (Terra Alta, Montsant, Priorat) o del nord (Empordà) són la seva millor harmonia vínica, encara que també fa molt bona parella amb un cava brut de llarga criança.


previous article
Entrada més recentno

Nom

Correu electrònic *

Missatge *