no

Espenyalluchs 2013

Vaig tenir la sort de tastar la primera anyada, la 2004, del Nun Vinya dels Taus, quan aquest vi tan sols havia deixat de ser un projecte per ser una realitat. Una sàvia del món del vi me’l va oferir tot profetitzant sobre la varietat xarel·lo i sobre aquell vi que estàvem tastant. Va ser el primer vi  monovarietal de xarel·lo que tastava i no sabia qui era l’Enric Soler.

Des d’aquell moment he procurat anar tastant anyada rera anyada del Nun Vinya dels Taus, però també vaig tenir interès en anar seguint el projecte de l’Enric Soler a Can Raspallet Viticultors, tot i que no he tingut el plaer de poder-lo conèixer fins fa poquets anys.

El Nun Vinya dels Taus, avui per avui i sota la meva opinió personal és el millor vi elaborat amb xarel·lo. Un vi exquisit i molt expressiu del seu terrer i de la seva varietat. Monovarietal de xarel·lo procedent d’una petita vinya d’uns 70 anys d’edat i que l’Enric conrea sota els principis de l’agricultura biodinàmica.

A Can Raspallet també elaboren un altre vi de xarel·lo, el Improvisació i el darrer en incorporar-se a la família ha estat l’Espenyalluchs, el protagonista d’aquest post.

L’Espenyalluchs s’elabora a partir d’una petita vinya de raïms de xarel·lo plantats l’any 2011 a partir de la fusta dels ceps de xarel·lo de vinyes velles d’on s’elabora el Nun Vinya dels Taus. Per tan podem dir que l’Espenyalluchs és fill del Nun. La finca Espenyalluchs, situada prop de Guardiola de Font Rubí, a l’Alt Penedès, té tot just una hectàrea, sòl argilós i està orientada al norest, factor que ajuda a madurar el raïm sense perdre acidesa.

La primera anyada de l’Espenyalluchs és la 2013. Hom podria pensar que encara no ha passat prou temps des de la plantació dels ceps (el 2011) per elaborar un vi i més si tenim en compte el nivell dels altres vins del celler, el Nun i el Improvisació. Però l’Enric va voler que així fos i personalment quan el vaig tastar per primera vegada a la fira de la Renaissance des Appellations em va cridar l’atenció, i va ser fa pocs dies, a la Cimera del Xarel·lo, que en tornar-lo a tastar vaig tornar a tenir percepcions especials.

Tot i que és un vi que encara s’està fent i està lluny del que serà, és un vi que ja es reivindica. Es vinifica amb els llevat propis de la vinya i el celler, fermenta de manera espontània amb encara que amb control de temperatura y després se li dona una criança de 8 mesos en contacte amb les seves mares en bótes de diferents anys i en ous de ciment.

Avui és un vi amb un bonic color groc intens, ens ofereix aromes herbàcies que ens transporten al paisatge de l’Alt Penedès, lleugeres notes especiades i fruita blanca que va guanyant pes alhora que va esdevenint un xic més tropical i apareix algun toc floral.

En boca és fresc, agradable i ja mostra una elegància que anirà in crescendo. Ben equilibrat amb una acidesa justa i textura cremosa. Fruita i notes fumades. Bona persistència.

A la darrera llista Parker, ha obtingut 93 punts.

Un vi per seguir-ne de ben a prop la seva evolució!

Fitxa tècnica

Espenyalluchs 2013

  • 100% xarel·lo
  • 8 mesos de criança en bótes de roure i ous de ciment.
  • 13% vol
  • Preu: Al voltant dels 35 euros.
  • Enric Soler - Vins Blancs (Sabanell, Font-Rubí, Alt Penedès)
  • DO Penedès


previous article
Entrada més recentJaume Aguadé ha dit...

Espenyalluchs! Una de les (moltes) bones sorpreses de la mostra aquella del Born on vam coincidir. Excel·lent comentari el teu, que m'ha fet recordar aquella copa.

Salut!

Jaume

Ramon Roset i Morera ha dit...

Hola Jaume,

Efectivament, allí el vaig descobrir i fa pocs dies el vaig poder retastar!

Bon estiu!

Salut!

no

Nom

Correu electrònic *

Missatge *