no

Xot dels Aspres 2012

El mes de setembre de l’any passat, durant la Mostra del Vi de l’Empordà que es celebrava a Figueres, el celler Vinyes dels Aspres em sorprenia tot anunciant-me que traurien un nou vi al mercat, un vi elaborat únicament amb carinyena i garnatxa. En duien una mostra i el vaig poder tastar, en aquells moments encara no estava totalment acabat però em va agradar molt.

El naixement d’un nou vi sempre és una bona noticia, però si aquest és elaborat només amb les varietats carinyena i garnatxa i més a l’Empordà, és una gran noticia.

En aquells moments el vi encara no tenia nom. Aquella mostra és el que s’ha convertit en el Xot dels Aspres. El xot és el més petit dels mussols estrigiformes i l’únic autènticament migrador del Països Catalans. A la part superior de l’etiqueta del vi, uns ulls de xot, no deixen de mirar-nos!

Elaborat majoritàriament amb carinyena (70%) provinent de la finca del Mallol, plantada fa 35 anys i amb garnatxa (30%) provinent de la finca Remolinar, plantada fa 12 anys. Ambdues finques són de terrenys de component granític i pissarrenc amb sòls antics i pedregosos de textura franco-arenosa, baixos en matèria orgànica.

El xot es presenta a la copa amb un color cirera intens amb ribet grana. Net i brillant. Capa alta. Abundant formació de llàgrima.

En nas és molt franc, oferint-nos aromes de fruites del bosc ben madures: gerds, mores, nabius, acompanyades d’especiades com la canyella i el clau, lleugeres notes balsàmiques i anisades sobre un fons de records làctics. En evolució apareixen aromes de cacau en un bouquet final dolcenc.

En boca es mostra ampli i cremós.  Una molt bona acidesa l’equilibra i li dona frescor. Bona harmonia entre les notes afruitades i les provinents de la criança. Taní madur, carnós i llaminer. Postgust  llarg i especiat amb records làctics i notes de cacau.

El Xot dels Aspres és un d’aquells vins en els quals tot són virtuts: un vi fàcil que dona plaer. gastronòmicament molt versàtil, amb una excel·lent relació qualitat preu que ajudarà a acostar al públic jove al món del vi. Un cupatge encertat que contribueix a pal·liar el dèficit de vins elaborats només amb aquestes varietats que pateix la DO Empordà i que sota la meva opinió personal hauria de ser el més habitual en aquesta zona.
Fitxa tècnica
Xot dels Aspres  Negre Criança  2012

  • 70% carinyena, 30% garnatxa
  • 8 mesos de criança en bótes de roure francès Allier
  • 15% vol.
  • Producció de 2023 ampolles numerades
  • Preu: Al voltant dels 11,50 euros.
  • Celler Vinyes dels Aspres (Cantallops, Alt Empordà)
  • D.O. Empordà


previous article
Entrada més recentno

Nom

Correu electrònic *

Missatge *