no
El Celler Cooperatiu d’Espolla, una de les cooperatives amb més llarga tradició a la comarca de l’Alt Empordà, ha presentat una nova col·lecció de vins, els anomenats Vins de Postal.

Els Vins de Postal volen ser un homenatge als seus socis. Són una col·lecció de vins efímera, on cada vi s’elabora a partir dels raïms de vinyes velles d’una parcel.la determinada. No hi ha compromís de continuïtat, cada vi vol ser una postal d’aquest conjunt que formen un viticultor, una varietat, una parcel.la i una anyada determinades.

Dels tres primers Vins de Postal són de l’anyada 2013 i un de l’anyada 2011. La collita 2013 a l’Empordà va ser marcada per un hivern molt sec, una primavera amb pluges molt abundants i un estiu sec i amb temperatures baixes. Tot plegat va fer retardar la maduració aproximadament quinze dies respecte dels anys anteriors.  La 2011 va ser una anyada marcada per un hivern fred i una primavera i un estiu amb moltes precipitacions i amb temperatures moderades que, juntament amb l'excés de producció d'algunes zones, van provocar maduracions molt heterogènies.

Les etiquetes d’aquests vins són postals. Fotografies de Roger Lleixà i muntatge d’Agnès Figueres.

La primera entrega d’aquesta col·lecció està formada per tres vins.

LA CARDONERA 2013

El viticultor:  Josep Maria Casellas
La varietat: Carinyena blanca
La parcel.la: Finca La Cardonera
L’anyada: 2013

El primer Vi de Postal, La Cardonera 2013, està elaborat amb raïms de carinyena blanca conduits en vas i plantats l’any 1930 en la fina del mateix nom, sobre un sòl de substrat metamòrfic de pissarres, fil·lites i esquists, de textura franco-llimosa i franca. La finca, de 0,44 ha., està situada a municipi d’Espolla a una alçada de 143 m. sobre el nivell del mar, amb una orientació sud-est i un pendent del 8%.

Veremada el 8 d’octubre de 2013, amb un rendiment de 2.500 kg/ha.

La Cardonera 2013 és un vi blanc brisat de 2 dies, concretament 48 hores de maceració entre most i raïm aixafat i desrapat amb fred iniciant-se la fermentació, posterior sagnat i seguiment de la fermentació entre 16 i 18 ºC. Criança amb mares en dipòsit amb bastonatges setmanals durant 6 mesos. Embotellat el 6 de juny de 2014 i criança en ampolla.

Producció de 476 ampolles numerades. 13,70% vol.

La Cardonera presenta un color groc daurat amb reflexos verdosos. Net i brillant.

En nas ens dona aromes de fruites blanques madures, amb tocs de flors blanques acompanyades per notes anisades i records vegetals.

En boca és càlid, ampli i equilibrat. El treball en lies que s’ha en aquest vi ha equilibrat l’acidesa, fent que no sigui tan viva com podríem esperar d’un vi elaborat amb carinyena blanca. En la retronasal ens ofereix notes d’herbes remeieres.

EL BEURAC 2013

El viticultor:  Xavier Llach
La varietat: Lledoner roig
La parcel.la: Finca El Beurac
L’anyada: 2013

El segon Vi de Postal està elaborat amb raïms de lledoner roig conduits en vas, plantats l’any 1969 en la finca el Beurac del municipi d’Espolla. El sòl és de substrat metamòrfic de pissarres, fil·lites i esquists, de textura franco-llimosa i franca. L’alçada d’aquesta finca de 0,4297 ha., orientada a l’est i amb un pendent de gairebé el 10%, és de 107 m. sobre el nivell del mar.

Veremada el 23 de setembre de 2013, amb un rendiment de 4.800 kg/ha.

Maceració pel·licular en fred de 3 hores a tolva, desrapat trepitjat i separat només el most flor. Fermentació en barriques usades de roure francès Allier sense superar els 20 ºC. Criança amb mares en dipòsit amb bastonatges setmanals durant 6 mesos. Embotellat el 6 de juny de 2014 i criança en ampolla.

Producció de 838 ampolles numerades. 13,70% vol.

Color groc palla. Net i brillant.

En nas hi trobem aromes de fruites madures d’estiu com el préssec i el meló. Notes flor de taronger, camamilla també d’espècies dolces com la canyella i la vainilla i també hi trobem tocs d’avellana torrada.

En boca és suau, untuós, estructurat, ampli i expressiu. Fresc, amb bona acidesa, en el seu pas de boca ens deixa notes afruitades i cítriques. Final llarg on hi trobem herbes remeieres, pedra foguera i tabac de pipa.

BASSEDES 2011

Els viticultors: Josep i Carles Vicens
La varietat: Lledoner negre
La parcel.la: Finca Bassedes
L’anyada: 2011

El tercer Vi de Postal està elaborat amb raïms de garnatxa negre conduïdes en espatllera, plantats l’any 2000 en la finca Bassedes del municipi de Sant Climent Sescebes. Amb una superfície de 0,3709 ha., aquesta finca planera orientada al sud i situada a 106 m sobre el nivell del mar, té un sòl de pissarres i textura arenosa.

Veremada el 21 de setembre de 2011, amb un rendiment de 4.100 kg/ha.

Fermentació entre 20 i 25 ºC. Maceració de 18 dies amb raïm i la meitat de la rapa. Criança amb dipòsit durant 12 mesos amb les seves mares amb remoguts molt suaus mensuals. Posterior criança durant 10 mesos en bótes de roure francès de 3er ús. Embotellat el 14 d’abril de 2014 i criança en ampolla.

Producció de 832 ampolles numerades. 14,60% vol.

El Bassedes presenta un color cirera picota, ribet granat, capa alta, net i brillant. Forma una densa i abundant llàgrima que tinta la copa.

En nas ens ofereix aromes de fruites del bosc, vermelles i negres, madures (maduixes silvestres, gerds, groselles negres, móres) acompanyades d’aromes de sotabosc mediterrani, espècies dolces i notes mentolades. Lleugeres notes torrades i records de tabac.


En boca és ampli, potent, carnós i llaminer. Pas de boca fresc gràcies a una bona acidesa que compensa la calidesa. Taní present però ben polit. Equilibrat. Retrogust ple de fruita. Final llarg.
previous article
Entrada més recent



no

Nom

Correu electrònic *

Missatge *