no

Formatge Vilademàger Serrat d'Ovella

Els formatges anomenats “serrat” són un tipus de formatges tradicionals dels Pirineus que elaboraven a partir de llet crua d’ovella els pastors i les cases de pagès. Tradicionalment s’elaborava durant les estacions de la primavera i l’estiu, lligat a les temporades de pastura, però actualment n’hi ha durant tot l’any.

Aquests formatges es caracteritzen per la seva forma cilíndrica, pell natural i per tenir una pasta compacte, consistent i sense ulls, d’aquí el seu nom.

Des d’inicis del 2014, al poble de La Llacuna, a la comarca de l’Anoia, conegut entre altres coses pels seus embotits, la formatgeria Ancosa elabora un dels millors formatges serrat d’ovella.

Aquesta jove formatgeria és el projecte vital de la Tina Bunyol i el Frederic Herrero, una jove parella que va decidir donar un gir a les seves vides, tot deixant el brogit de la ciutat per anar a viure i treballar en un entorn rural elaborant formatges.

El Vilademàger Serrat d'Ovella, amb una maduració mínima de tres mesos, segueix tots el canons dels formatges serrat tradicionals. Elaborat amb llet crua d’ovella procedent de Corroncui, presenta la típica forma cilíndrica amb els cantons arrodonits i pell natural de color groguenc. De coagulació enzimàtica i pasta premsada, al tallar-lo ens trobem amb la seva textura compacte, consistent i sense ulls que és més o menys trencadissa en funció de la maduració de la peça.

La pasta ens dona aromes de llet torrada i lleugers fruits secs. Si l’assaborim tot trencant-lo inicialment amb les dents, però després l’anem desintegrant amb les mandíbules i el paladar, podrem gaudir de la seva textura granulosa i cristal·lina que ens pot recordar la textura del Parmesà.

Com tots els formatges elaborat amb llet crua d’ovella, el sabor és intens, ple d’aromes làctiques i en aquest cas, acompanyades de notes de fruits secs. La seva maduració provoca algunes percepcions tàctils com sequedat al paladar i sensació lleugerament picant. És un formatge de gust llarg i persistent.

Formatge d’ampli ventall d’harmonies amb vins i escumosos, la seva intensitat aromàtica combina perfectament amb un escumós de llarga criança. Formen un conjunt harmònic on l’escumós refresca i neutralitza les percepcions tàctils del formatge en boca, a l’hora que es potencien mútuament.

Una bona opció és el cava Segura Viudas Torre Galimany Brut Nature Gran Reserva, un cava singular elaborat amb un cupatge de dos vins de xarel·lo (un fermentat i criat durant cinc mesos en bótes de roure i l’altre amb maceració pel·licular i fermentat en dipòsit d’inox on hi ha estat durant tres mesos en contacte amb les seves lies), un vi de macabeu i altres vins de parellada.

L’estructura d’aquest cava, juntament amb la seva bona acidesa, la frescor, la fruita madura amb notes de préssec i condonyat i el records de fruits secs i torrats suaus li confereixen unes característiques ideals per harmonitzar amb el Vilademàger Serrat d’Ovella.


Un formatge extraordinari i sensacional, de tall clàssic i tradicional, que sap satisfer i emocionar a tothom qui l’assaboreix.
previous article
Entrada més recentno

Nom

Correu electrònic *

Missatge *