no

Espelt Coralí 2013

A Catalunya d’uns anys ençà hi ha la tendència d’elaborar vins rosats, que lluny de la nostra tradició de vins rosats amb colors vius propers als vermellosos, adopten els colors més típics dels vins de la Provença amb tons que volten els colors rosats pàl·lids, salmonats o  de “pell de ceba”.

Atent a aquest fenomen, inicialment més per l’atractiu que m’exercia els seu color que per altra motiu, he anat tastant els vins d’aquesta mena que he anat tenint noticia que existien o anaven apareixent. Aquest darrer estiu, seguint aquesta inquietud, vaig voler aprofundir en els orígens d’aquest vins rosats de color pàl·lid, tot fent una estada per diferents zones del Llenguadoc i de la Provença francesa (Corbières, Malèpere, Minervois, Cabardès, Côtes de Provence,...) on aquests vins són de llarga tradició i no per raons de marketing sinó per raons climàtiques i varietals.

Particularment són vins que m’agraden molt, sobretot durant els mesos de calor, quan el seu caràcter lleuger, fresc i afruitat els fan fàcils i agradables de veure a la vegada que són universals, arribant a tothom, ja siguin grans amants del vi o senzillament bevedors ocasionals.

Si avui, en ple hivern, parlo d’aquests vins és perquè fa pocs dies vaig tenir l’ocasió de tastar un vi rosat pàl·lid de casa nostra que em va sorprendre i em va fer recordar el viatge de l'estiu passat. Un d’aquells vins que saps que existeix, que l’has vist en infinitat d’ocasions i has tingut mil oportunitats de tastar-lo però que mai, sigui per la raó que sigui, m’havia cridat l’atenció.

El celler elaborador d’aquest vi el conceptua com un vi que representa l’Empordà surrealista seguint la més pura tradició dels rosats mediterranis.

Es tracta del Coralí del Celler Espelt (Vilajuïga, Alt Empordà).

Amb ànima de vi blanc i esperit de vi negre, el Coralí és un vi rosat elaborat amb lledoner negre (garnatxa negre).

Elegant i ben vestit, com tots els vins d’aquest celler, on les etiquetes són obra del dissenyador Javier Mariscal, presenta un color pell de ceba, obtingut a partir d’una maceració lleugera en fred durant dues hores, amb ribet salmonat. Net i brillant. Atractiu a la vista.

En nas s’allunya de les llaminadures, força típiques en alguns d'aquests vins, per oferir-nos un bouquet suau d’aromes de maduixes, gerds, préssec paraguaià madur i delicats cítrics, en un entorn típicament mediterrani, on hi trobem flors,  espècies, sotabosc i lleugers tocs salins, formant un conjunt harmònic i seductor.

Llaminer i fàcil de veure, és fresc i molt agradable. Simpàtic, sedós i glicèric en el pas de boca, amb una acidesa amable, ple de sabors afruitats i records florals i un final salí. Bona estructura. Ànima de lledoner negre. Molt llaminer, reivindica el seu origen empordanès i mediterrani, tot evocant l’estiu independentment de l’època que estiguem.

Un vi que acompanyarà meravellosament la cuina oriental, des de la més elaborada plena de sabors i espècies, fins al sushi en totes les seves variants o els tàrtars de peixos com la tonyina, el salmó o el llobarro...

Fitxa tècnica

Coralí 2013

  • 100% Lledoner negre
  • 13,5% vol
  • Preu: al voltant dels 6,80 euros.
  • Celler Espelt (Vilajuïga, Alt Empordà)
  • D.O. Empordà


previous article
Entrada més recentCuina Cinc ha dit...
L'autor ha eliminat aquest comentari.
Cuina Cinc ha dit...

Bona nit, Ramon
M'agraden els rosats a l'estiu sembla que són més apropiats, al meu entendre, amb les bones propostes de maridatge.
Esperarem a la primavera i tastarem
"Espelt Coralí 2013".
Gràcies per la descoberta.
Una etiqueta molt original i atractiva i el nom també.
Fins aviat,
f.

no

Nom

Correu electrònic *

Missatge *