no

Porrera Vi de Vila 2010

El primer post de l’any 2015 el vull dedicar a un vi del que n'he pogut gaudir en diverses ocasions aquestes festes: el Porrera Vi de Vila 2010 del celler Vall Llach (Porrera, DOQ Priorat).

Segons podem trobar en el reglament de la DOQ Priorat, els Vins de Vila són vins obtinguts a partir de raïms procedents de les parcel·les pertanyents al DOQ i incloses dins d’una mateixa zona de producció o vila. Darrera dels Vins de Vila hi ha el concepte de que a més d’una tipicitat comú, existeixen diferencies recognoscibles entre vins elaborats en diferents zones d’una mateixa denominació d’origen.

Els vins de vila a més de complir unes especificitats concretes marcades per l’origen i la producció de raïm, han de complir igualment la resta de característiques i exigències que la resta de vins de la denominació d’origen.

Podeu trobar més informació i detalls concrets dels requisits d’aquests vins en la pàgina web de la DOQ Priorat.

El Porrera és el Vi de Vila del celler Vall Llach.

S’elabora majoritàriament amb carinyenes velles, centenàries, conreades en plantacions on també hi trobem barrejades un petit percentatge de garnatxa. Com diuen al celler “són ceps d’uns altres temps”.

L’anyada 2010 porta un cupatge format per un 70% de carinyenes antigues i un 30% de garnatxa. Fermentació del raïm de vinyes centenàries derrapat en bótes de fusta de 225, 500 l i dipòsits d’acer inoxidable de 1000 i 2500 l de capacitat. Maceració prefermentativa en fred durant 3 dies, fermentació a Tª controlada entre 25º i 29º C al llarg de 17-19 dies amb pigeage diari i remuntatges suaus. Maceració postfermentativa de 12 dies seguida d’un premsat suau. La fermentació malolàctica es realitza 50% en dipòsits d’inoxidable i 50 % en bóta. Per la criança el vi passa a bótes (225 i 300 l) de fusta nova de roure francès amb torrat lleuger i mitjà de gra fi. Es realitza un trasbals durant la criança de 16 mesos.

Servit a la copa presenta un color de cirera picota intens, amb el ribet robí. Capa alta. Net i brillant. Forma una abundant i densa llàgrima.

En nas, com tots els gran vins prioratins és molt tímid inicialment i necessita el seu temps per expressar-se en plenitud. Com si es tractés d’una desfilada, primer trobem aromes de fruites  madures (prunes, cireres, gerds,) sense arribar a confitura, que precedeixen unes notes florals dolcenques que li donen un punt de seducció sublim, enmig d’aromes balsàmiques que ens recorden el pi i el ginebró, també regalèssia, abans de que comencin a aparèixer les aromes de la criança, on hi trobem olors de llapis escolar, suaus torrats i notes de tabac de pipa.

En boca és elegant i majestuós. Mostra una gran amplitud i una certa calidesa, encara que també transmet frescor, fruit de la seva extraordinària acidesa que ha hagut de treballar de valent per equilibrar els 15,5 graus d’alcohol. El pas de boca en envellutat, mostrant musculatura però sense gens d’agressivitat amb un taní present però madur i ben polit. Deixa bons records de fruita madura, que el fan golós,  i de la seva criança. Final llarg, molt llarg i persistent. 

Deliciós, una autèntica joia!!!

El Porrera és un Vi de Vila però també un vi de paisatge, cada glop transporta als paisatges de Porrera... els seus costers de vinya... els seus boscos... els seus comellars...  els seus barrancs...

Fitxa tècnica

Porrera Vi de Vila 2010

  • 70% carinyena de vinyes velles, 30% garnatxa
  • 16 mesos de criança en bótes de roure francès
  • 15,5% vol.
  • Producció de 7.700 ampolles
  • Preu: al voltant de 43 euros.
  • Celler Vall Llach (Porrera, Priorat)
  • DOQ Priorat


previous article
Entrada més recentno

Nom

Correu electrònic *

Missatge *