no

Petrea blanc 2008

En els darrers temps sembla que el vent bufi en contra dels vins que s’elaboren amb chardonnay a casa nostra. Davant de l’oferiment d’aquests vins, molts consumidors de vi els rebutgen, sovint amb lleugeresa i sense aprofundir en cap altra informació del vi. La impressió que es recull en l’ambient és com si estiguessin passats de moda, com si fossin vins que pertanyen a una altra època.

És evident que amb l’aparició dels corrents defensors del vi català elaborat amb varietats autòctones, molts d’ells criminalitzant l’ús de les varietats foranies, com és el cas del chardonnay, el cabernet sauvignon o el merlot entre d’altres, han aconseguit evangelitzar a una part dels consumidors de vi i en conseqüència, aquests es neguen a consumir vins catalans elaborats amb varietats foranies.

Totes aquestes reflexions em van venir al cap mentre assaboria un vi elaborat a casa nostra majoritàriament amb la varietat chardonnay. Un vi que em va arribar a l’ànima per la seva elegància. Probablement un dels vins blancs catalans més elegants que he tastat. Es tracta del Petrea Blanc 2008 del celler Mas Comtal d’Avinyonet del Penedès.

El celler Mas Comtal és un d’aquells cellers que saben cuidar tots els detalls. Dirigit per l’Albert Milà i la seva filla la Marta Milà, juntament amb el seu equip, tenen com a filosofia elaborar vins ecològics d’autor. Cadascun dels seus vins té la una personalitat pròpia que va molt lligada a com ha anat la collita, com recullen en la seva pàgina web: “De la mateixa manera que no hi ha dues collites iguals, Mas Comtal tampoc mai treu dos vins iguals. Cada any és una aventura diferent. Aquesta és la màgia del món del vi ecològic d’autor.

El Petrea Blanc 2008 és un vi dels vins més especials del celler Mas Comtal. Elaborat només en les millors anyades, amb chardonnay (85%) que complementen amb xarel·lo (15%). Els raïms procedeixen de finques de cultiu ecològic, de més de 30 anys d’antiguitat, on es va fer caure la meitat de la producció en l’època del verol. La fermentació s’inicia en dipòsits d’acer inoxidable i s’acaba en barriques noves de roure hongarés de torrat mig, on també s’efectua la fermentació malolàctica i se li dona una criança d’una mica més de 10 mesos amb les seves lies abans d’embotellar-lo. El vi el treuen al mercat després d’un llarg període d’evolució en l’ampolla, quan es considera que està en el seu punt òptim de consum.

Les etiquetes són diferents per cada anyada.

Presenta un color groc daurat, net i brillant.

Complex en nas, de seguida que acostem la copa al nas es perceben aromes d’ebenisteria preludi d’aromes de fruites madures, préssec, albercoc i mango, acompanyades de notes cítriques dolces, aranja, codony. Mel. Notes de flors seques i flor de taronger.

En boca és voluminós, de seguida arriba a tots els racons en un pas on exhibeix nervi, cos i estructura. Glicèric, untuós i salí. Té molt bon pes en boca i una excel·lent acidesa. Ens retrobem amb la fruita madura ara acompanyada de notes torrades i caramel·litzades amb un final delicadament amarg. Llarg i molt persistent. Finor i elegància!

Fitxa Tècnica

Petrea Blanc 2008

  • 85% chardonnay, 15% xarel·lo
  • 10 mesos de criança en bótes noves de roure hongarès
  • 13,5% vol
  • Preu: al voltant dels 15,95 euros
  • Celler Mas Comtal (Avinyonet del Penedès)
  • DO Penedès


previous article
Entrada més recentno

Nom

Correu electrònic *

Missatge *