no

Solera 1851 Pajarete Augusto De Muller

Amb aquest post li faig justícia a un dels meus vins preferits. És un vi que ja fa molt, molt de temps que m’emociona i encara no havia parlat d’ell. És vi sensacional, espectacular, que arriba a l’ànima, que omple de sentiment, que posa les emocions a flor de pell... un vi del qual se m’acaben els adjectius per descriure’l. Un vi que no deixa indiferent a ningú!!!

Es tracta de la Solera 1851 Pajarete Augusto de Muller. Sota el meu punt de vista, una de les millors soleres del món.

És la més antiga de les soleres del celler De Muller de Reus (Tarragona). Aquest celler fundat el 1851 pel Sr. Augusto de Muller y Ruinart de Brimont, procedent d’una família de viticultors d’origen alsacià.

Aquest celler elabora molt productes, però si en un àmbit destaca per sobre dels altres és l’elaboració de soleres, vins de licor i vins de misa. Tan és així que van proveïdors de la Santa Seu des del Papa Pius X fins a Joan XXIII.

Des del juny de 1995 aquest celler pertany a la família Martorell.

La Solera 1851 Pajarete és un vi dolç molt vell elaborat amb els raïms Pajarete.
Els vins de solera procedeixen de vins envellits en bótes de roure col·locades a diferents nivells d’alçada i que s’anomenen criadores fins arribar a ser envellit en les bótes anomenades soleres, d’on es traurà el vi pel seu embotellat.

Les bótes de roure estan apilades en fileres de 2 o 3 pisos d’alçada. El pis inferior s’anomena solera, per la seva proximitat al terra, i conté el vi més envellit. D’aquestes soleres es retira una certa quantitat de vi (normalment 1/3 del total de litres de la bóta), per ser embotellat, volum que ràpidament es reemplaça per 1/3 del vi de la primera criadora i aquestes a la vegada es reemplaça amb 1/3 del vi de la segona criadora. El darrer pis s’emplena amb un 1/3 del vi nou procedent d’un envelliment oxidatiu en fudres de fusta.

La mare inicial d’aquest vi data del 1851.

És un vi de color marró caoba fosc amb reflexes que recorden el color de iode, de gran densitat, deixa una abundant, lenta i feixuga llàgrima a la copa.

En nas és intens i molt complex. És tota una simfonia d’aromes que van desfilant a poc a poc, primerament les panses i les figues acompanyades de dàtils, fruits secs, després notes de vernís, cedre, cereals, torrefactes, caramel,... en un bouquet que ja indica que estem davant d’un vi de solera excepcional.

En boca és elegant, noble, delicat i refinat. Seductor des del primer moment, mostra una acidesa fantàstica, arrodonida amb el pas del temps, que el fa molt singular. Ampli, rodó, sedós i llaminer. És molt llarg, amb un final perfecte equilibri de dolçor i acidesa que el fa excepcional, capaç de posar els pels de punta. Exquisit.


És una joia de la que hauríem de sentir-nos orgullosos del seu origen català. És un vi de culte i meditació, que cal assaborir lentament, sense presses, xarrup a xarrup gaudint del plaer que proporciona cada gota!

Fitxa tècnica

Solera 1851 Pajarete Augusto De Muller

  • Vi de licor
  • Muscat d'Alexandria, garnatxa blanca i garnatxa negre
  • Sistema de soleres iniciat l'any 1851
  • 21% vol.
  • Preu: Al voltant dels 73 euros
  • Celler De Muller (Reus, Baix Camp)
previous article
Entrada més recentno

Nom

Correu electrònic *

Missatge *