”25/juliol/1938...cel ras i oratge sec.
Sol de justícia, aquella que tardarà en arribar.
Creixen brots massa tendres,
poc enfustats, no s’esperen
allò que vindrà.
Retronen les valls, se baden
les pedres, olor a terra cremada.
Volades de corbs que tapen lo
cel, fugen en desbandada.
Ceps marcats en metralla, estan
verolant,
i sense adonar-se’n agafen lo
color de la sang,
aspectants davant l’amarga
baralla.
Tornen los corbs i tot està
erm,
a cops de sol i de llom rebroten de vida.
Lo vi fa sang.”
Aquest text escrit en terraltí és
el que apareix a la contraetiqueta del Sang de Corb, un vi elaborat pel celler
Frisach de Corbera d’Ebre a la Terra Alta.
Aquest vi fa un homenatge a tota
les persones de Corbera d’Ebre (els corbs) que a causa de la Batalla de l’Ebre,
durant la Guerra Civil Espanyola, va tenir que fugir en desbandada i abandonar
tot el que posseïen i que quan van poder tornar a casa seva ho van trobar tot
erm, tot abandonat i que només a base d’esforç i de treball de les vinyes van
poder subsistir i tirar endavant.
Sang de Corb en record de la sang
que va regar les vinyes durant la Guerra Civil, i com els mateixos elaboradors
destaquen: “Un vi sense pretensions
polítiques, si no un vi que parla de la gent, dels propis habitants, de la gent
de la zona que va sofrir la macabra baralla. I en honor a aquella gent i a les
seves vinyes em fet aquest vi”
Les tres varietats fermentes
plegades i posteriorment se li dóna una criança de 12 mesos en bótes de roure
francès de 300 l.
A la vista presenta un color
cirera picota amb el ribet lilós. Net i brillant. Capa mitja-alta, deixa una
llàgrima densa i lenta.
En nas és intens i molt franc.
Destaquen les fruites vermelles madures, gerds, maduixes, cireres,... notes de
pell de taronja, balsàmiques, pi, romaní,... sensacions minerals, tinta xina,... sobre un fons làctic i de records de crema
pastissera.
En boca entra amb força,
mostrant-se voluminós, untuós i amb una bona acidesa que transmet frescor. El
pas de boca és sedós amb uns tanins rodons i madurs i una bona presencia de la
fruita que el fan molt llaminer. Final
dolcenc amb un postgust que deixa notes lleugerament torrades. Llarg i
persistent.
El Sang de Corb 2011 és un gran vi, homenatge a la seva terra, a la seva gent
i a la seva historia elaborat per un celler propietat d’una històrica família de
Corbera d’Ebre, on la generació més jove està sabent elaborar vins que combinen
modernitat i tradició.
Ah! I són autòctons !!!
Fitxa tècnica
Sang de Corb 2011
- Garnatxa negre, garnatxa peluda i carinyena
- 12 mesos de criança en bótes de roure francès de 300l.
- Ecològic
- 14,5% vol.
- Preu: al voltant dels 19 euros
- Celler Frisach (Corbera d’Ebre, Terra Alta)
- D.O. Terra Alta
previous article
Entrada més recent
1 comentari
jo el trobo molt bo, bonissim !!!!
Publica un comentari a l'entrada