no

Vinyes de Castellgalí

En Carles Playà i els seus vins.
L’any 1986 quatre incendis forestals van assolar la muntanya de Montserrat i els seus voltants. Un d’aquests incendis va afectar el terme municipal de Castellgalí i concretament la finca de Can Mas.

El foc va arribar fins a la mateixa masia de Can Mas, tot i que sortosament no la va afectar.  Arrel d’aquests fets, l’enòleg Carles Playà i el seu germà, propietaris de la finca, van decidir plantar vinya a la finca. Amb aquest fet protegien una mica més la finca del foc i sobretot els permetia realitzar el somni de reprendre el fil dels seus avantpassats, que ja cultivaven vinya en aquesta finca al segle XVIII, tot creant el seu propi projecte vitivinícola. Així naixia Vinyes de Castellgalí.

Les varietats escollides van ser el cabernet franc i la garnatxa negre.

En Carles Playà, l’ànima d’aquest projecte és un enòleg prou conegut per les tasca desenvolupada en cellers com Vinyes dels Aspres (Cantallops, DO Empordà) o per les Bodegues Pinord, tan en el seu celler penedesenc com en el prioratí. També és membre del col.lectiu 10 Sentits i president-degà del Col·legi d'Enòlegs i Enòlogues de Catalunya (CEEC)
 
En Carles és fill d’en Francesc Playà Giró (1915-1980), enginyer agrícola per l’Escola d’agricultura de la Generalitat republicana i enòleg. Impulsor del cooperativisme, va exercir com enòleg durant 40 anys del celler d’Espolla i altres de l’Alt Empordà i alhora va mantenir les vinyes de Castellgalí.

Vinyes de Castellgalí elabora dos vins, el Pedruscall i el Perunés. Tots dos monovarietals i emparats per la denominació d’origen Pla de Bages. La producció d’aquests dos vins està al voltant de les 2500 ampolles.


El Pedruscall és un vi monovarietal elaborat amb cabernet franc. Inicialment aquest vi es  deia Pedraseca en homenatge a la gran quantitat de marges i cabanyes de pedra seca que hi ha a la finca i que amb les tasques de recuperació i restauració que n’han fet els germans Playà els han atorgat diferents guardons. Al no poder registrar el nom de Pedraseca, se li va canviar el nom per Pedruscall, que són les petites pedres que serveixen per falcar les pedres més grans en els marges de pedra seca.

Al Pedruscall se li dona una criança en bótes de roure francès, barreja de noves i utilitzades, d’aproximadament 12 mesos.

El Pedruscall és un vi que es presenta amb un intens color roig robí profund amb ribet granat, net i brillant.

En nas té una bona intensitat oferint aromes de fruita vermella madura, gerds, algunes notes vegetals típiques de la varietat, com el pebrot i l’espàrrec de marge, encara que hi són presents de manera delicada. Alguns records balsàmics i lleugers fumats.

En boca és ampli, ben estructurat i envellutat. Taní ben polit, encara que present. Afruitat i ben equilibrat. Bona persistència.

Però el vi que em va deixar bocabadat i quasi esmaperdut ser el Perunés, el monovarietal de garnatxa negre.

Garnatxa negre i Pla de Bages no és una associació que es pensi massa sovint  en l’imaginari del món del vi. Quan hom pensa en els vins del Pla de Bages, ens venen a l’imaginari vins elaborats amb picapoll, cabernet sauvignon, cabernet franc o merlot entre altres, però difícilment pensa en un vi elaborat amb garnatxa negre.

El Perunés és un vi elaborat exclusivament amb garnatxa negra provinent de la vinya de la Font de Montseny de la finca de Can Mas de Castellgalí. Un cop acabada la fermentació i després de diferents trasbalsos se li dona una criança en bótes de roure francès, barreja de noves i utilitzades, d’aproximadament 12 mesos.

El Perunés és un vi que es presenta a la copa amb un color cirera picota, intens, amb ribet granat. Deixa una fina però abundant llàgrima.

Té un nas intens i complex. Aromes de fruita negra madura, tocs licorosos, notes florals i especiades, formant un conjunt molt harmònic i seductor. La fusta està totalment integrada i és quasi imperceptible.

En boca és molt elegant. Voluminós, intens i concentrat, es mostra sedós en el seu recorregut amb una magnifica acidesa i uns tanins rodons i polits. Afruitat i especiat, té un final llarg i persistent. Impossible no repetir.


El Perunés és un extraordinari vi de garnatxa, a l’alçada de les grans garnatxes del sud i del nord de Catalunya. Aquest vi fa una contribució inestimable a la DO Pla de Bages.
previous article
Entrada més recentno

Nom

Correu electrònic *

Missatge *