no

Vesper de la Gloriosa 2013

Arran de La pèrdua dels aeròdroms situats a l’Aragó i del moviment del front de guerra cap a la província de Lleida van fer que l’aviació republicana es replegués cap a aeròdroms situats a una certa distància del front bèl·lic. Així, des de finals de 1937 fins inicis de 1939 el Penedès va viure l’arribada de l’aviació republicana i l’establiment de quatre aeròdroms militars on s’estacionaran algunes esquadrilles de caça de primera línia del Grup 26 Xatos i Grup 21 Mosques. Aquest xarxa d’aeròdroms ubicats al Penedès serien coneguts amb el nom del Vesper de la Gloriosa.

L’any 2013 dins del projecte Vinyes Singulars, Cal Batlle Viticultors amb la cooperació del celler Mas Candí van elaborar un vi escumós natural, elaborat pel mètode ancestral amb llevats autòctons i el van anomenar Vesper de la Gloriosa en reconeixement a que part de la finca d’on surten els raïms per elaborar aquest escumós van ser ocupada per un dels aeròdroms que formava part de la xarxa del Vesper de la Gloriosa.

En un post anterior ja vaig parlar del mètode ancestral, com a mètode d’elaboració d’escumosos.

Ara que ja n’he tastat una bona colla, és el moment de parlar dels que més m’han agradat.

Un d’aquests és el Vesper de la Gloriosa. Com ja he comentat aquest escumós ancestral és fruit d’ una cooperació entre Cal Batlle Viticultors (viticultura) i el celler Mas Candí (elaboració).

Està elaborat amb un cupatge de les varietats xarel·lo (50%) i macabeu (50%). Un cop premsat i fet un primer trasbals, se li afegeix un peu de cuba fet amb llevats autòctons. Feta una part de la fermentació s’embotella. No conté sulfurós afegit.

El Vesper de la Gloriosa té un bonic color groc palla. Una fina bombolla envaeix tota la copa, creant un rosari que acaba formant una efímera corona.

En nas és net i força intens, oferint-nos un ampli espectre d’aromes de fruites blanques madures, infusió de saüc, anisats i herbes remeieres sobre un fons de notes làctiques i de llevats.

En boca és fresc i molt llaminer. Certament complex, d’entrada es mostra dolcenc, encara que gens empallegós. Pas de boca sedós on una acidesa molt ben equilibrada demana pas a mesura que es va fent voluminós i afruitat. És una delícia. Llarg i persistent, deixa la boca plena de sabors florals i afruitats.

Agradable i sorprenent, aquest escumós deixarà bocabadats als que encara no hagueu tastat cap escumós ancestral i enamorarà als que ja us heu iniciat.

Per mi és un vi escumós natural sensacional, fàcil i proper,  molt allunyat d’aquells vins naturals, escumosos o no, que has de fer un autèntic esforç per intentar entendre’ls.

Ah! I un gran amic dels formatges de sabors molt intensos i fins i tot amb tocs picants, com els madurats d'ovella, blaus,...

Fitxa tècnica

Vesper de la Gloriosa 2013

  • 50% xarel·lo, 50% macabeu ambdós de vinyes velles
  • Vi escumós natural
  • Mètode ancestral, llevats autòctons
  • 10,5% vol
  • Sucre residual procedent del most: 20 grs
  • Producció de 1997 ampolles.
  • Preu: al voltant dels 15 euros
  • Projecte Vinyes Singulars (Pacs del Penedès, Alt Penedès)


previous article
Entrada més recentno

Nom

Correu electrònic *

Missatge *