no

Tast vertical de l'Emporion del Celler Mas Llunes

En Toni Roig, propietari del celler Mas Llunes, amb els vins del tast

Són temps de canvis per l’Emporion, un dels vins de referencia del Celler Mas Llunes de Garriguella (DO Empordà). Després d’elaborar-lo des de la seva primera anyada, la 2001, fins a la darrera, la 2009 bàsicament amb varietats foranies com la cabernet sauvignon, la merlot i la syrah, encara que en algunes anyades té aportacions de garnatxa negre, en un vi d’inspiració bordelesa, s’ha decidit fer-li un canvi dràstic i reorientar-lo cap a un vi elaborat amb carinyena i garnatxa negre. En una clara intenció de de donar-li un caràcter més autòcton i lligat al seu terrer empordanès.

Aquest vi rep el seu nom de l´antiga colònia grega fundada pels foceus, l´actual Empúries, on es van trobar les referències vitivinícoles més antigues de la península ibèrica, datades el segle VI aC. i d'on prové el nom Empordà que identifica la comarca i la Denominació d´Origen.

El cavall alat Pegàs identificava Emporion a les monedes (dracmes) que s´encunyaven a la colònia en època dels grecs i posteriorment dels romans.

D’aquest vi se n’han elaborat 8 anyades. Des la 2001 fins a la 2009, amb l’excepció de la 2002. Les anyades 2010, 2011 i 2012 no s’han elaborat i la 2013 és l’anyada del canvi.

Fa uns mesos, quan amb en Jaume Pallàs ens assabentarem d’aquests canvis vàrem pensar que era un bon moment per organitzar un tast vertical de l’Emporion, per repassar-ne la seva historia abans del seu canvi d’identitat vinícola. Iniciativa que va ser molt ben rebuda per en Toni Roig, propietari del Celler Mas Llunes.

La inquietud i afany de millora del propietari del Celler, en Toni Roig, fa que aquest celler sempre estigui en constant evolució. En són exemples la reconversió de vinyes de cabernet sauvignon en garnatxes negres o els projectes de nous vins que té en el seu laboratori d’I+D.

La vetllada començava amb dues sorpreses que en Toni ens va voler presentar. Van aparèixer a taula els Singulars de Mas Llunes, dos nous vins blancs.

El primer Singular és el 13.01 Blanc de Vinyes Velles, un monovarietal de carinyena blanca que degut a incomprensibles afers burocràtics no pot lluir el nom de la seva varietat en l’etiqueta.

El segon Singular, el 13.02 Blanc de Garnatxa Roja, un monovarietal de garnatxa roja vinificada en blanc amb una petita criança en bóta.

Dos vins que com molt bé diu el seu nom són singulars i molt interessants que encara no estan acabats del tot però que prometen molt.

Després de la prèvia, vàrem començar amb el tast vertical de l’Emporion:

Emporion 2001

(Cabernet sauvignon: 45%, merlot: 35%, garnatxa negre: 20%. 12 mesos de criança en bóta de roure francès Allier)

La primera anyada es va mostrar pletòrica. Amb un color cirera picota, de capa alta. Obert des del primer moment, amb aromes de fruita negre molt madura, ja confitada, d’olives negres, notes especiades, de pebre, nou moscada també amb algun record de vainilla. En boca és ampli, amb una frescor sorprenent, i un taní rodó i encara ben present.

Emporion 2003

(Merlot: 70%, carinyena: 20%, garnatxa negre: 5%, cabernet sauvignon: 5%. 12 mesos de criança en bóta de roure francès Allier)

Aquesta anyada malauradament  no ha aguantat tan bé el pas del temps com la 2001. Color força caigut, ribet teula. Aromes inicials de resines i d’acetat d’etil, que en obrir-se deixen pas a aromes a pirazines, sobretot, pebrot verd. En boca és ampli i es mostra secant.

Emporion 2004

(Cabernet sauvignon 45%, carinyena 38%, Syrah 11%, garnatxa negre: 6%. 12 mesos de criança en bóta de roure francès Allier)

Una fantàstica anyada, per mi la millor de totes. Color cirera picota, capa alta. Rica en aromes de fruites vermelles acompanyades de notes especiades (pebre, clau) i tocs balsàmics (eucaliptus, fins i tot romaní). En boca és molt elegant. Voluminós amb un pas de boca que mostra un taní ben polit encara que present. Llaminer. Llarg.

Emporion 2005

(Cabernet sauvignon: 70%, merlot 15%, syrah 15%. 18 mesos de criança en bótes de roure francès Allier)

Color cirera picota. Tímid inicialment, amb aromes d’acetat d’etil, poc a poc es va obrint per donar-nos aromes de pirazines, pebrot verd, espàrrec de marge amb alguna notes de vainilles i records làctics. En boca és ampli i afruitat. Golós. En retronasal apareixen aromes de regalèssia.

Emporion 2006

(Cabernet sauvignon: 72%, syrah: 28%. 12 mesos de criança en bóta de roure francès Allier)

És l’anyada que ara mateix està al mercat. Color cirera picota, capa alta. Notes inicials de reducció. Li va costar obrir-se. Aromes de fruites del bosc molt madures. Algun record floral de violetes. Notes làctiques. En boca és voluminós amb un pas de boca que mostra una bona acidesa i el taní ben marcat.

Emporion 2007

(Cabernet sauvignon: 86%, syrah: 14%)

Anyada que encara no ha sortit al mercat. Aromes de fruites del bosc, mores, groselles. Notes florals de liles i violetes sobre un fons on hi notem espècies dolces i notes làctiques. En boca és fresc, ampli, rodó i ben estructurat.

Emporion 2013

(60% carinyena, 40% garnatxa negre)

Vàrem acabar la vertical tastant una mostra de bóta del futur Emporion, ja elaborat només amb carinyena i garnatxa. Tota una declaració d’intencions del que serà. De moment és un festival de fruita.

Després de sopar, vàrem acabar la vetllada tastant dos dels vins dolços que elabora el celler Mas Llunes, un és una realitat, l’Ambre, una magnífica garnatxa d’Empordà.  L’altre un vi encara en fase experimental, un moscatell d’Empordà, elaborat amb muscat de Frontignan, el de gra petit, que com tots els vins dolços del celler serà una joia.


Una gran vetllada de tast de vins entre amics, on vàrem retre un petit homenatge a l’Emporion, un vi que s’està reinventant per poder assolir els reptes de futur que li esperen.


previous article
Entrada més recentno

Nom

Correu electrònic *

Missatge *