no

Tast vertical de Finca Garbet a la Finca Garbet

Foto: Dani Coll
Una de les finques més espectaculars que hi ha a la Catalunya vinícola és la Finca Garbet del Castillo de Perelada. Situada al nord del Cap de Creus, en terreny muntanyós, aquestes finca de té una extensió de dotze hectàrees de sòl pissarrós cultivat en  terrasses que cauen vertiginoses sobre el mar.

El mar reforça la seva insolació en reflectir la llum solar, actuant a més com a regulador tèrmic. Exposada a la Tramuntana, aquesta exerceix un control natural de les plagues que poden afectar a la vinya permetent reduir al mínim indispensable l’ús dels fitosanitaris.

Finca Garbet amb el Cap de Creus al fons. Foto: Dani Coll
En aquesta fina s’hi van plantar a partir de l’any 1997, 38.000 ceps de les varietats Cabernet Sauvignon, Merlot, Cabernet Franc, Syrah i Garnatxa.

És la finca més emblemàtica del Castillo de Peralada i d’aquí en surt també el seu vi més emblemàtic, el Finca Garbet.

Del Finca Garbet s’han elaborat fins avui sis anyades, al primera va ser el 2001 i la darrera el 2007, només la collita 2002 no es va vinificar.

Des de que el vi forma part de la meva vida, sempre tenia en el meu imaginari la il·lusió de poder tastar el Finca Garbet a la mateixa finca d’on surten els raïms que el fan possible. Aquest desig l’he pogut materialitzar multiplicat per sis, doncs he tingut el privilegi de poder tastar entre vinyes les sis anyades del Finca Garbet.

Les terrasses de la Finca Garbet. Foto: Dani Coll
Un divendres del mes de juny una colla d’afortunats ens reuníem a la Finca Garbet amb l’enòleg Delfí Sanahuja de Castillo de Peralada per fer el tast vertical del Finca Garbet. Amb l’impressionant teló de fons del cap de Creus i la mar Mediterrània, en un paisatge meravellós, enmig de les vinyes que produeixen els raïms a partir del qual en surt el vi, hem anat tastant, una a una, les sis anyades del Finca Garbet:

Iniciàvem el tast amb el Finca Garbet 2001  (85% syrah, 15% cabernet sauvignon), malgrat el pas del temps el vi continua viu. Madur i elegant. Les notes balsàmiques, una constant en totes les anyades, hi són ben presents, en especial la  regalèssia. En boca, el seu grau alcohòlic, 15,6% vol, el fa molt càlid i glicèric. Ampli i rodó, conserva bona part de la seva potència.

Finca Garbet 2003 (85% syrah, 15% cabernet sauvignon) en nas és ple d’aromes especiades i balsàmiques, herbes aromàtiques i cereals en un buquet molt mediterrani. En boca és fresc, voluminós i amb un extracte sec elevat.

Finca Garbet 2004 (40% syrah, 60% cabernet sauvignon) és perfumat i embriagador. Conjuga les aromes de fruites negres molt madures, confitades amb records d’espècies i  notes mentolades. En boca és ampli, rodó, tànnic i envellutat. Ben equilibrat omple la boca de sabor mediterrani. Final llarg.

Terra de llicorella a Finca Garbet. Foto Dani Coll
Finca Garbet 2005 (100% syrah). Degut a la qualitat que va presentar el syrah en aquesta anyada es va elaborar només amb aquesta varietat. És ple d’aromes làctiques en nas, que es combinen perfectament amb notes de fruites del bosc, violetes, lleugers torrats i records de regalèssia. En boca es presenta ampli, concentrat i llaminer. Tacte untuós i tanins dolços i ben polits. Bona persistència.

Finca Garbet 2006 (90% syrah, 10% cabernet sauvignon). És l’anyada que està actualment al mercat. Les aromes de flor de camamilla ens arriben de seguida que el servim, seguides de notes especiades de vainilla, clau i nou moscada.  Herbes aromàtiques i tocs florals en un conjunt molt mediterrani. Fruites vermelles en confitura. En boca és molt elegant. Entrada amplia, amb un taní un pel rugós. Intens i envolvent. Llarg i persistent

Finca Garbet 2007 (100% syrah). Segona vegada que és monovarietal de syrah. Sortirà al mercat d’aquí uns mesos. Aromes afruitades de prunes negres madures, melmelada de tomàquet, regalèssia i notes torrades. Entrada en boca potent amb una bona estructura tànnica. Ric i concentrat.

A aquest vi se li dona una criança d’entre 14 i 16 mesos en bótes de roure francès Tronçais.


Cada anyada del Finca Garbet expressa les característiques del seu terrer en aquell any. És un vi de finca en majúscules. Cada glop d’aquest vi, tocat per la tramuntana, està ple del seu paisatge, reflecteix el caràcter mediterrani de la finca i s'hi respiren les aromes que hom percep passejant per ella. 

Dia de joia i emocions!


Cavas Castillo de Perelada S.A.
Plaça del Carme, 1 - 17491 Peralada (Girona)
Tel. +34 972 53 80 11
perelada@castillodeperelada.com
http://www.castilloperelada.com/

previous article
Entrada més recentJaume Aguadé ha dit...

Bon dia Ramon, i l'enhorabona per aquest tast tan cobejat! (l'enveja em rosega per dintre).

Salut!

Jaume

Ramon Roset i Morera ha dit...

Hola Jaume!

Gràcies per les teves paraules.

Efectivament, aquest és un d'aquells tastos que sempre es tenen a l'imaginari i que mai saps si els podràs fer!

A veure si coincidim aviat!

Salut!

no

Nom

Correu electrònic *

Missatge *