no

Edetària 10 anys

Joan Àngel Lliberia   Foto: Nani Ramon
Divendres passat vaig tenir la oportunitat d’assistir, en representació de la revista Cupatges, al dinar de celebració dels 10 anys del celler Edetària (Vilalba dels Arcs, Terra Alta).

Em va fer especial il·lusió poder assistir a aquest acte, primer perquè estant immers en aquests moments en el projecte de fer la primera guia d’enoturisme de la Terra Alta, sempre és enriquidor poder compartir temps i converses amb els seus elaboradors i en segon lloc perquè és un celler que he tingut l’oportunitat d’anar-lo seguint  i tastar-ne els seus vins des de la seva creació l’any 2004.

L’amfitrió de l’acte, el “garnatxer” Joan Angel Lliberia (tal com es declara ell mateix), home afable que destil·la passió pel seu projecte, inquietud per la millora continua i obsessió per expressar el màxim caràcter del terrer en cada vi ens va reunir per celebrar de manera entranyable aquest 10 anys de vida del seu projecte. En les seves intervencions no hi va faltar el reconeixement per la seva companya i segona ànima del projecte, la Carmen Fuentes, que l’acompanya des del segon anys del projecte, és a dir en 8 dels 10 anys de vida del celler.

Va ser molt interessant poder repassar la historia d’Edetària tot tastant les anyades més emblemàtiques d’aquests 10 anys. Des de l’Edetària Selecció Blanc 2003, la primera anyada, fins a un singular monovarietal de carinyena negre procedent d’un coster de vinyes velles que encara no ha sortit al mercat, el Pedrissa 2012, que vaig trobar extraordinari i que donarà molt que parlar.

No hi van faltar l’Edetària Selecció Blanc 2005 (95 punts a la Guia Peñin), l’Edetària Selecció Blanc 2010 (millor puntuat a la Guia de Vins de Catalunya), l’Edetària Selecció Blanc 2011 (guanyador de la primera edició dels Premis Vinari) o l’Edetària Selecció Blanc 2012, la darrera anyada, ara monovarietal de garnatxa blanca elaborat en bótes de 500 litres on s’han treballat especialment els torrats.

Van completar la degustació els negres Edetària 2011, l’Edetana 2012 i l’Edetària Dolç 2009.

També em quedo amb la profunda autoreflexió que han fet dels mètodes d’elaboració dels seus vins i que els ha portat a fer alguns canvis en l’estil d’alguns d’ells, sobretot dels negres, dins d’aquella màxima de fer un pas enrere per fer-ne dos endavant, buscant una personalitat pròpia i lligada al territori deixant de banda antics complexos derivats de voler fer vins d’alta extracció com en les veïnes Montsant o Priorat.

Tots aquests vins vàrem tenir l’oportunitat d’acompanyar-los, en un magnífic àpat, dels plats cuinats i pensats especialment per l’ocasió per l’actual xef del restaurant Coure de Barcelona, l’Ivan Solà.
previous article
Entrada més recentJaume Aguadé ha dit...

Bon dia Ramon,

Em dónes una gran notícia: que estàs treballant en una guia de la Terra Alta. En prenc nota i espero amb impaciència el moment de tenir-la a les mans. Segur que hi aprendré moltes coses!

Salut!

Jaume

Ramon Roset i Morera ha dit...

Bon dia Jaume,

Gràcies pel teu comentari. Quan tinguem l'oportunitat de coincidir t'explicaré amb detall el projecte. És molt il·lusionant.

Salutacions,

no

Nom

Correu electrònic *

Missatge *