no

Cava Vendrell Olivella

El vaig conèixer a la fira Vinum Nature i em va cridar l’atenció. Enmig de tants i tants vins, el cava Vendrell Olivella va saber distingir-se i generar-me un interès per conèixer-lo més en detall.

Tot i ser un dels darrers projectes, dins del món del cava, en sortir al mercat, les persones que hi ha al darrera, la família Vendrell, tenen molta història al darrera. El projecte és la represa d’un altre que va quedar estroncat en el passat.

Els Vendrell eren els masovers de la finca Mas Gomà a Les Cabanyes (Alt Penedès), propietat de la família de l’eclesiàstic i bisbe català, Josep Torras i Bages, màxim representant al seu temps del nacionalisme català conservador i catòlic. Dos anys després de morir aquest, l'any 1918 van poder comprar la finca, que entre altres propietats constava de 25 ha. de vinya.

En Joan Vendrell Ràfols i el seu fill Joan Vendrell Via, l’avi i el pare de l’actual propietari, en Joan Manuel Vendrell Ferret, van construir un celler al costat de la masia pairal Mas Gomà per produir vi. El projecte queda estroncat amb la prematura mort d’en Joan Vendrell Via, amb els seus fills encara molt joves.

En acabar els seus estudis d’enologia, en Joan Manel Vendrell Ferret va desenvolupar la seva carrera en diverses empreses vinícoles penedesenques, fins que l’any 2009 conjuntament amb el seu fill i quarta generació de la família, Joan Vendrell Olivella van decidir reprendre el projecte familiar i elaborar els seus propis caves.

En Joan Manel Vendrell Ferret i en Joan Vendrell Olivella
Persones senzilles i afables, vaig tenir el goig de poder compartir amb ells un assolellat matí de primavera, passejant entre les seves finques tot gaudint dels seus caves i del meravellós paisatge.

De les 25 ha. de vinya, en tenen 5 de cultiu ecològic i la resta estan en procés de conversió.

Elaboren quatre caves, dos amb raïms procedents de les finques de cultiu ecològic, l’Organic Brut Nature 2009 i l’Organic Brut 2009, i dos procedents de les finques en procés de conversió, l’Original Brut Nature 2009 i l’Original Brut 2011.

Tots els seus caves estan elaborats amb les varietals tradicionals, macabeu, xarel·lo i parellada, en uns cupatges on predomina la xarel·lo (al voltant del 50%) sobre les altres dues varietats, la macabeu (al voltant del 30%) i la parellada (al voltants del 20%). Els tres caves de l’anyada 2009, la seva primera anyada, se’ls hi ha donat una criança mínima de 40 mesos.

L’Organic Brut Nature 2009 és un cava que es presenta amb un bonic olor groc pàl·lid amb reflexes verdosos. Les minúscules bombolles formen un rosari persistent fins a la formació d’una corona estable.

En nas ens dona aromes de fruites blanques madures acompanyades de notes cítriques, flor de camamilla i records de brioxeria.

En boca té una molt bona entrada, on transmet frescor i el seu carbònic, molt ben integrat, es fon al contacte amb la llengua, mostrant-se cremós, voluminós i ben estructurat amb una excel·lent acidesa. Final delicadament amargós.

Cava de perfil clàssic, molt ben elaborat i gastronòmic de mena. Un valor segur a la nostra taula.

Fitxa tècnica

Vendrell Olivella Organic Brut Nature Gran Reserva 2009

  • 50% xarel·lo, 30% macabeu, 20% parellada
  • Viticultura ecològica.
  • Criança mínima de 40 mesos.
  • Menys de 2 gr/l de sucre.
  • 11,5% vol.
  • Preu: al voltant dels 14 euros
  • Cava Vendrell Olivella (Les Cabanyes, Alt Penedès)
  • D.O. CAVA


previous article
Entrada més recentno

Nom

Correu electrònic *

Missatge *