no

Salvador Batlle - COSMIC VINYATERS

Salvador Batlle
Fa uns mesos que en Salvador Batlle  va deixar la seva natal Serra del Montmell, al Baix Penedès, per fer camí cap a terres empordaneses seguint el seu destí, el seu karma, tal com diu ell.

Va arribar a l’Empordà sense tenir cap projecte concret, més que la seva convicció de que volia fer vi en aquestes terres. Va buscar i buscar fins que va trobar. L’atzar el va portar a Agullana, un poble situat a la zona occidental de la serra de l’Albera a l’aiguabarreig del riu Guilla amb el torrent del Gou, molt a prop de la Jonquera.

A Agullana, en Salvador ha establert el seu celler en les instal·lacions que ocupava l’antic celler Generi, al qual també ha llogat part de les seves vinyes. En aquest minúscul celler és on elabora els seus vins, tots ells naturals.

Arribem a Agullana i ens trobem al Salvador etiquetant. Ens convida a passar i ens explica com s’ha organitzat per fer les tasques d’elaboració en aquestes instal·lacions. 

A poc a poc ens va explicant com ha arribat fins aquí i la seva particular visió del món del vi.

Els seus ulls brillen i desprèn entusiasme en tot moment. Parla d’intuïció, de karma, de destí, d’intuicions, de sentiments, de sensacions, de conviccions, d’emocions,...

Ens explica cadascun dels seus vins, tal com els ha concebut, el que buscava, com han sortit finalment, com creu que evolucionaran...  Ens fa avinents del seu mètode d’elaboració en àmfores, de la puresa, de l'expressió del terreny, de la influencia de la geometria còsmica en els seus vins i com  cada vi està representat una figura geomètrica, un sòlid còsmic. Figura que apareix en l’etiqueta de cada vi.

El nom de cada vi no és altre que el sentiment que li ha transmès cadascun d’ells mentre els elaborava, de les ‘converses intimes’ mantingudes entre vi i vinater. Confiança, Llibertat, Valentia, Paciència i Essència són el noms dels seus vins empordanesos.

Mentre passegem entre vinyes, que treballa amb criteris de viticultura biodinàmica, ens explica les seves intencions de reempaltar els actuals ceps de chardonnay, cabernet sauvignon i merlot per ceps de carinyena blanca. També ens mostra un petit coster on hi vol plantar monestrell.

La carinyena blanca, aquesta varietat present des de temps immemorials a l’Empordà i sovint tan oblidada, sobretot per les institucions, és la que en Salvador vol que sigui la que caracteritzi el seu projecte.

És per això que en fa tres vinificacions diferents, en sec (Valentia), en dolç (Essència), i en escumós ancestral (Paciència).

Aquesta carinyena blanca prové d’unes vinyes velles, plantades a l’any 1964 en la finca anomenada La Muntanyeta, finca que cal trepitjar per donar-se compte del que representa el paisatge en els vins.


Finca La Muntanyeta (Agullana, Alt Empordà)

Valentia és un vi intens i profund. Captiva amb el seva delicada fragància, les seves fresques aromes afruitades i els delicats tocs balsàmics mediterranis. De l’anyada 2013 n’hi ha 482 ampolles.

Essència és un vi dolç elaborat segons l’antiga tradició de bullir el most perquè perdi part de l’aigua i augmenti la concentració del sucre. En aquest cas arriba a 380 gr/l. Producció de 592 ampolles.  Excepcional vi dolç que expressa tota l’essència de la carinyena blanca. Fresc i viu. Fantàstic recorregut en boca, amb sensacions cítriques i caramel·litzades. En Pitu Roca l’ha definit com “Excitat i excitant”.

Paciència, vi escumós elaborat segons el mètode ancestral. 220 ampolles de bombolles de carinyena blanca. Tastat acabat de desgorjar. Jove, encara li queda molt camí per recórrer. Carbònic viu però molt ben integrat, es deixa sentir a la llengua, que acarona mentre sedueix amb la seva cremositat, una perfecte acidesa i unes agradables aromes de fruites blanques on destaca la poma dolça. Llarg i persistent. Dóna molt, però encara donarà més si tenim la sort de poder-ne aconseguir i guardar unes ampolles.

A part de les tres elaboracions amb carinyena blanca, completa la col·lecció de vins empordanesos d’en Salvador una elaboració amb carinyena negre (Llibertat) i una amb garnatxa roja (Confiança).

Llibertat elaborat amb vinyes velles de carinyena d’unes finques localitzades a l’entrada del poble d’Agullana sobre un terreny granític és un vi fresc i llaminer, festival de fruites vermelles. Un vi que tot just ha acabat de néixer i que quan arribi a la seva plenitud serà una font de plaer sensorial. Producció de 1025 ampolles.

Confiança és un vi elaborat amb una altra de les varietats empordaneses per excel·lència, la garnatxa roja, fet que ho delata el seu elegant color rosat pell de ceba.  Cada glop d’aquest vi és una alenada de frescor a la boca. Festival de fruites vermelles, flors i essències del terrer. Intentes assaborir-lo ben a poc a poc per que no arribi  mai el final de la copa. Producció de 626 ampolles.


Gran jornada viscuda entre vinyes i vins a l’Empordà, en companyia d’en Salvador Batlle, un viticultor que ha arribat a aquestes terres per aportar i per deixar empremta.
previous article
Entrada més recent



Anònim ha dit...

Es fabulos k encara hi hagi manera de sorpendre e innovar al mon.del vins...tot torna als seus origens, i aixo fa k akests vins siguin tan especials.De ven segur k no deixaran indiferents a ki tingui l oportunitat d provar los..Bona sort Salvador!

Cuina Cinc ha dit...

Bon dia, Ramon,
Agrair-te els m'agrada.
Avui t'escric per dir-te que he posat un vídeo al facebook de cuina cinc que sé que t'agradarà:))
També vaig visitant el teu espai tan especial i professional. Gràcies `per fer aquesta feina.
Que seguim bé amb salut,estima, comprensió i fen la feina el millor que sabem
Una abraçada
fina

Cuina Cinc ha dit...

Un bon dia Ramon,
Moltes gràcies per compartir:))
Bon cap de setmana.
fins aviat.

Ramon Roset i Morera ha dit...

Hola Fina,

Gràcies per l'avís del vídeo. M'ha agradat molt.
Et vaig llegint!!!

Fins aviat!

no

Nom

Correu electrònic *

Missatge *