no

Finca Racons Macabeu 2012

La festa de presentació de la guia de vins de Catalunya és una extraordinària oportunitat per tastar la flor i nata del vins que s’elaboren a casa nostra. Particularment sempre em falta temps per tastar tot el que voldria.

Un dels descobriments  de l’edició d’enguany celebrada fa pocs dies al restaurant Miramar de Barcelona va ser el Finca Racons Macabeu, un vi elaborat pel celler Tomàs Cusiné (El Vilosell, Les Garrigues).

Fent la ronda per les taules dels diferents elaboradors i tastant a màxima velocitat, aquest vi és d’aquells que et sap seduir ràpidament i fa que aturis el ritme per prestar-li una atenció especial. Tot seguit passa a la llista de vins per tastar-los amb calma.

Aquest vi és un monovarietal de macabeu de vinyes velles seleccionades de dues parcel·les de la finca que li dona nom. Aquestes dues parcel·les, segons puc llegir a la seva pàgina web, una té 0,44 ha i es va plantar al 1917 i l’altra té 1,36 ha. i es va plantar el 1955. Són vinyes en vas sobre un terreny franc-calcari. La producció és de 2.267 ampolles per l’anyada 2012.

La meitat del procés de fermentació s’ha donar en bótes de roure francès de 500l., i sense moure’l de la bóta s’ha fet un treball de resuspensió de mares durant vuit mesos.

El resultat és un vi de color groc daurat, brillant amb bona formació de llàgrima.

En nas és molt seductor.  Ens ofereix un harmònic conjunt d’aromes de fruites blanques madures, sobretot de pera, les notes cítriques a l’hora que dolcenques de la pinya i algunes sensacions florals.  Van apareixent aromes d’orellanes, mel, fruits secs i espècies dolces com la canyella i la vainilla.
En boca és fresc i voluminós. Saborós i corpulent, el seu pas de boca es caracteritza per una excel·lent acidesa, notes de fruita blanca madura, sensacions torrades i final lleugerament amarg. Rodó i ben estructurat. Final llarg i persistent convida a repetir.

És un vi que per gaudir-lo amb plenitud cal deixar-li temps perquè evolucioni en copa i alliberi totes les seves aromes i els seus gustos.

Gastronòmicament molt versàtil per la seva corpulència i per la seva acidesa, és un vi que ens pot acompanyar peixos al forn, guisats o en salsa,  carns blanques i aus rostides, guisades o en salsa, així com formatges de quallada àcida.

Un vi molt interessant. Una gran troballa!

Fitxa tècnica

Finca Racons Macabeu 2012

  • 100% Macabeu de vinyes velles
  • Vuit mesos de criança en bótes de roure francès
  • 14% vol.
  • Producció de 2267 ampolles
  • Preu: al voltant dels 20 euros
  • Celler Tomàs Cusiné (El Vilosell, Les Garrigues)
  • D.O. Costers del Segre


previous article
Entrada més recentPep T.M ha dit...

Bona tarda Ramon, coincideixo plenament amb tu, ja farà uns mesos de la visita que vam fer a la bodega Tomàs Cusiné, ell mateix ens va atendre, i aquest Finca Racons em va sorprendre moltissim, no l'havia tastat fins aleshores, i desde aquell deia ja n'he obert alguna més, un blanc a tenir molt en compte, totalment recomanable.

Salut!

Ramon Roset i Morera ha dit...

Hola Pep,

Jo tampoc l'havia tastat i és un vi que em va sorprendre a la festa de presentació de la guia. Després tastat a casa amb calma es van confirmar les impressions del primer tast. Un vi a considerar i a més de macabeu!

Salut

no

Nom

Correu electrònic *

Missatge *