no

Vall Llach Vi de Finca Mas de la Rosa 2010

"Estimo aquesta terra
 com un amant fidel i ardent,
 aquesta terra meva
 que cada jorn m'encén i em pren,
 pell a pell ens compartim,
 cos a cos ens aprenem
 i el desig ens manté vius els somnis."

Del poema “Porrera” de Miquel Martí i Pol

El meu primer contacte amb ell va ser en una cita a cegues, al tast final de vins negres de guarda dels Premis Vinari. Tot nu, em va saber seduir lentament, mentre em mostrava els seus encants. Els meus sentits s’anaven deixant atrapar per la seva calidesa, la seva corpulència, la seva sedositat , la seva alta concentració i la seva generosa fruita. En el meu pensament, dues paraules: carinyena i Priorat. Em quedo amb el número de la mostra. Setmanes més tard vaig saber que aquest amor a cegues era el Vall Llach Mas de la Rosa 2010.

Dissabte 9 de novembre de 2013, coincidint amb la Festa Major de Porrera i amb el Tasta Porrera 2013, el celler Vall Llach rep de manera oficial per part del Jordi Bort, Director General de l’INCAVI, en representació del Conseller d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural de la Generalitat de Catalunya, la distinció de Vi de Finca pel seu vi Vall Llach Mas de la Rosa 2010. El celler organitza un acte per celebrar-ho, al qual tinc la sort de ser-hi convidat.

En aquest acte tinc el privilegi de coincidir amb una persona que admiro moltíssim, un dels meus mites, en Lluís LLach. 

Per mi és molt més que un cantautor, les seves cançons han posat la banda sonora a la meva vida. Sempre he estat un seguidor incondicional, he assistit a infinitat de concerts en directe i en tinc tota la seva discografia.

Estic en un núvol quan, en el seu paper d’amfitrió del Celler Vall Llach, juntament amb l’Albert Costa,copropietari del celler, i en Salustià Alvarez ens fan una petita visita guiada a la sala que han dedicat, dins el celler, al poeta Miquel Martí i Pol. En aquesta sala, que llueix a les seves parets els manuscrits originals dels poemes que Martí i Pol va escriure pel disc Món Porrera de Lluís Llach, ens mostren l’obra completa i alguns altres objectes relacionats amb el poeta.

Seguidament tastem tots plegats el Vall Llach Mas de la Rosa 2010.

La finca Mas de la Rosa és un coster de forta pendent, amb sòl de llicorella, situat al terme de Porrera, orientat al sud, on majoritàriament hi ha ceps centenaris de carinyena, tot i que també hi ha alguns ceps de garnatxa i de cabernet sauvignon.  Els rendiments són de mig quilo per cep.

Finca Mas de la Rosa (Porrera)
Els detalls de l’elaboració del Vall Llach Mas de la Rosa, els trobem a la seva pàgina web:  la fermentació del raïm derrapat es fa en bótes de fusta de 225, 500 l i dipòsits d’acer inoxidable de 1000 i 2500 l de capacitat. Maceració prefermentativa en fred durant 3 dies, fermentació a Tª controlada entre 25º i 29º C al llarg de 17-19 dies amb pigeage diari i remuntatges suaus. Maceració postfermentativa de 12 dies seguida d’un premsat suau. La fermentació malolàctica es realitza 50% en dipòsits d’inoxidable i 50 % en bóta.

El vi passa a bótes (225 i 300 l) de fusta nova de roure francès amb torrat lleuger i mitjà de gra fi. Es realitza un trasbals durant la criança de 16 mesos.

Vi d’un intens color de cirera picota fosca, amb el ribet granatós. D’aspecte net i brillant, amb abundant formació de llàgrima que deixa la copa tintada.

En nas és molt complex i no cal tenir pressa. Elegant i expressiu, com tots els grans vins del Priorat les seves aromes juguen amb els nostres sentits al gat i a la rata. Ja des d’un principi ens ofereix unes llamineres aromes de fruites vermelles i negres molt madures, cireres, mores, gerds, nabius, prunes,... acompanyades de notes florals, violetes, i balsàmics molt frescos, essències d’eucaliptus mentolat. En evolució es van afegint a la festa aromes especiades i torrefactes. Regalèssia, molta regalèssia, cacau, cafè, vainilla... i una extraordinària mineralitat, definida en aquest cas per unes notes de tinta.

En boca és tot un espectacle. Té una entrada amplia i voluminosa, envaint amb potencia tota la boca i exhibint una poderosa estructura. Tota aquesta força no impedeix que tingui un pas de boca sedós amb uns tanins presents, però ben afinats i una frescor molt ben aconseguida pel seu punt d’acidesa que sap equilibrar amb mestratge la calidesa que li atorga el seu grau alcohòlic. De bell nou protagonisme de la fruita madura en perfecte equilibri amb els gustos provinents de la criança. Final llarguíssim i molt persistent que deixa un record mineral.

Ara mateix, mentre escric aquest post, tinc una copa d’aquest vi a la mà, mentre estic escoltant Món Porrera, el disc de poemes dedicats a Porrera pel poeta Miquel Martí i Pol i musicats per en Lluís Llach, en un dia gris i plujós de novembre. Moments de tardor, de recolliment, acompanyat per aquest excepcional vi de marcat caràcter intimista. Un vi especial, de sensacions, d’emocions, per gaudir-lo amb serenor i sense presses. Un vi per l’hedonisme.


Fitxa tècnica

Vall Llach Vi de Finca Mas de la Rosa 2010

  • 90% carinyena, 10% cabernet sauvignon
  • 16 mesos de criança bótes de roure francès
  • 15,5% vol.
  • Producció de 3.240 ampolles
  • Preu: al voltant dels 95 euros.
  • Celler Vall Llach (Porrera, Priorat)
  • D.O.Q. Priorat

previous article
Entrada més recent



Jaume Aguadé ha dit...

Ai, Ramon! Si en som d'afortunats!

Avui, sense saber que havies escrit això, he tingut els meus moments d'èxtasi amb el Mas de la Rosa 2010. Després, he llegit el teu escrit. T'entenc perfectament!

Ja t'ho explicaré la setmana que ve.

Jaume

Ramon Roset i Morera ha dit...

Hola Jaume,
Ja ho pots ben dir que som uns afortunats!
Celebro que hagis pogut gaudir d'aquesta joia. Només qui la tasti ens entendrà!
Ens veiem dimecres!

Salut

Cuina Cinc ha dit...

Ramon! Quantes emocions.
Avui divendres...sols
Vinc a felicitar.te! Per molt anys!! puguem gaudir de blogs tant correctes, excel·lents i amb un contingut 10 amb plus.
Demà vindré a llegir aquesta entrada i l'anterior de formatge que segur són extraordinàries!
Gràcies per la teva feina!

Ramon Roset i Morera ha dit...

Moltes gràcies Fina!

És tot un orgull per mi que gent com tu, amb tant de nivell gastronòmic, em seguiu i amb llegiu!

Salutacions,

Cuina Cinc ha dit...

Bones, Ramon,
Moltes gràcies, per les teves paraules.
Sento admiració i soc seguidora de la teva feina. Per mi ets un referent de bon fer que transmet en cada post i en aquest espai.
He llegit el post. El conec i l'he vist en els cellers i la bodegueta del barri no l'he provat, encara.
La teva descripció,les sensacions que transmets i una entrevista recent a Lluís Llach amb motiu del dècim aniversari de Martí Pol m'han decidit comprar-lo.
Bon diumenge,

Cuina Cinc ha dit...

Bones, Ramon,
Moltes gràcies, per les teves paraules.
Sento admiració i soc seguidora de la teva feina. Per mi ets un referent de bon fer que transmet en cada post i en aquest espai.
He llegit el post. El conec i l'he vist en els cellers i la bodegueta del barri no l'he provat, encara.
La teva descripció,les sensacions que transmets i una entrevista recent a Lluís Llach amb motiu del dècim aniversari de Martí Pol m'han decidit comprar-lo.
Bon diumenge,

Ramon Roset i Morera ha dit...

Hola Fina! Genial! Espero que t'agradi. Ja veuràs que és un vi molt especial!

Fins ben aviat!

no

Nom

Correu electrònic *

Missatge *