no

Tast vertical del S’Alou de Vinyes dels Aspres

El S’Alou de Vinyes dels Aspres (Cantallops, Alt Empordà) és un dels grans vins de l’Empordà. Quan el vaig descobrir, el novembre de l’any passat, de seguida em va atrapar i va passar a ser un d’aquells vins que m’agrada seguir cada anyada.

En aquella ocasió vaig tastar l’anyada 2008. Després he tingut ocasió de tastar les anyades 2009 i 2010. Amb la inquietud de conèixer més a fons aquest vi, quan vàrem visitar el celler aquest estiu amb el Jaume Pallàs, li vàrem proposar al David Molas fer un tast vertical d’aquest magnífic vi, proposta que va acceptar molt amablement.

Així, un divendres d’octubre, ens reuníem al celler Vinyes dels Aspres  per poder realitzar aquest tast. Les anyades a tastar eren les 2004-2005-2006-2007-2008-2009 i per gentilesa del David es van afegir al tast un Vinyes dels Aspres 1998 i un Vinyes dels Aspres 2001.

En aquesta ocasió el vàrem fer el tast de més jove a més antic. És a dir del 2009 cap enrere.

El vi es va mostrar pletòric en totes les seves anyades. Ple de coherència, hi ha un fil argumental comú perfectament identificable en cadascuna de les anyades. Les diferencies entre elles són només de matisos.

Les anyades més antigues són una demostració palpable de la magnifica evolució d’aquest vi. Han envellit amb elegància, fent el vi més delicat i ple matisos. Tota la potencia i concentració de les anyades més properes, es va suavitzant amb el pas del temps, sense perdre en cap moment l’ADN d’aquest vi, representat per una intensa presencia de fruita madura, acompanyada d’aromes especiades i ben envoltada d’unes notes balsàmiques que en algunes anyades, com la 2006, tenen una especial protagonisme.

La criança en bótes de roure tot i ser considerable, entre 16 i 17 mesos,  fa la seva feina amb eficiència i discreció, aportant aromes i complexitat en la seva justa mesura.

El S’Alou és una representació líquida del paisatge que envolta les vinyes d’on prové. Vinyes, situades al peu del massís de l’Albera, plantades en terrenys de component granític i pissarrenc, sòls antics i pedregosos i fortament exposades a la tramuntana.

En el meu post dedicat al S’Alou2008 publicat el novembre de 2012 recomanava acompanyar aquest vi d’un plat contundent de caça. I així ho vàrem fer. Un cop fet l’exercici de tast vertical, la resta del vi en els vàrem veure tot sopant un civet de cérvol amb rossinyols, macerat en el propi vi i cuinat amb les herbes aromàtiques que es poden trobar tot passejant un dia d’estiu pels camins que envolten les finques de Vinyes dels Aspres.

Civet de cérvol cuinat per un servidor.

La traca final de la vetllada va venir quan ja finalitzat el sopar, el David ens ofereix una copa de Bac de les Ginesteres, el meravellós vi dolç natural envellit a sol i serena de garnatxa roja. En tastar aquest vi, tots els assistents ens anàvem mirant entre nosaltres, doncs percebíem que els que estàvem tastant no era habitual. Efectivament, el David ens havia obsequiat amb la primera anyada d’aquest vi. L’anyada 1995. Sense paraules!!!Festival de sensacions i emocions!!!
previous article
Entrada més recentrhuandsam ha dit...

Guau! Quines ganes bojes de tastar aquest vi!

malVIatge ha dit...

Aquest ens l'haurem d'apuntar. N'havia sentit a parlar i ara tinc un motiu més per a no deixar-lo escapar ;-)

Ramon Roset i Morera ha dit...

Hola Montse!

És un vi sensacional. Espero que el puguis tastar ben aviat!

Salut

Ramon Roset i Morera ha dit...

Hola Josep Mª,

Apunta-t'ho que val la pena! És un vi per gaudir i gaudir!

Salut

Ricard Zamora Isanda ha dit...

excel·lent escrit Ramon!
celebro ens hagis conegut d'aprop, i llàstima que no poguésxser-hi. Ricard

Ramon Roset i Morera ha dit...

Hola Ricard,
Va ser una llàstima que poguessis venir. M'hagués fet il.lusió retrobar-nos!
A veure si coincidim i tasto l'Amelia 😉!

Salut,

no

Nom

Correu electrònic *

Missatge *