no

Tast vertical de l’Octubre de SetzevinsL’Octubre és el vi que recull totes les essències del celler Setzevins (Espolla, Alt Empordà).

L’Octubre rep el seu nom del mes en que tradicionalment cullen la carinyena, però també, com em confessen l’Anna i el Galo, té certes reminiscències revolucionaries.

L’Octubre va néixer amb la collita del 2003, tot i que en aquella primera anyada, no es va dir Octubre, sinó Camí dels Vilars fent referència a la situació geogràfica de la vinya de carinyena negre a partir de la qual van fer el vi. Una vinya plantada al 1949 i recuperada per l’ocasió.

L’anyada 2004, va ser la primera en que el vi procedent de la carinyena negre del Camí dels Vilars es va anomenar  Octubre.

L’anyada 2005, el vi deixar de ser monovarietal de carinyena, per esdevenir un cupatge de garnatxa, carinyena i syrah, doncs l’any 2004 el celler incorpora dues finques de nova plantació, emparrades i també situades al Camí dels Vilars.

Des de l’anyada 2005 fins avui, el vi s’elabora amb aquestes tres varietats.

Aquest passat mes d’octubre (com no podia ser d’altra manera) vàrem tenir el goig i el privilegi de poder fer un tast vertical de l’Octubre de Setzevins.

L’entusiasme dels protagonistes del celler ens va portar a poder realitzar un tast excepcional, doncs vàrem poder disposar de totes les anyades d’aquest vi. Des de la històrica 2003 fins a la 2011, embotellada el passat mes d’agost. Poques vegades es pot disposar de tota la historia d’un vi a sobre d’una mateixa taula acompanyada dels seus protagonistes, doncs ens van acompanyar els actuals propietaris del celler, l’Anna Mateu i el Carles Galofré, i també l’enòleg que ha tutelat aquest vi des de la seva primera anyada, el mestre Emili Esteve.

Com a prèvia al gran tast vertical, es va produir una sorpresa d’aquelles que et deixen sense alè, doncs vàrem poder tastar sis vins històrics d’aquest celler. El Blanc de Roig 2006, un vi blanc elaborat amb garnatxa roja sense cap mena de criança, que ens va deixar bocabadats pel seu estat de forma, amb una acidesa encara molt viva i unes aromes de codony, subtils notes de fruites vermelles, tot ben embolcallar per una oxidació noble que recordava els sherrys. A l’anar evolucionant en la copa deriva cap a aromes vegetals i de caramels de mel.

El Blanc de Roig 2007, en aquesta anyada el vi blanc de lledoner roig va fermentar en bóta de roure i es va fer battonage i treball amb les lies. Ens va regalar unes seductores aromes de poma verda, acompanyades de notes de fenc i dolços anisats.

Després d’aquesta arrancada amb els dos vins blancs històrics de Setzevins, el preludi va continuar amb tres vins negres i un rosat, tots ells proves de celler, que van guarnir encara més el tast. D’aquests destacar un més que interessant vi rosat 2008 de garnatxa i syrah.

Acabat el preludi, va arribar el festival dels Octubres. Una darrera l’altre, vàrem anar tastant les nou anyades d’aquest vi.

L’Octubre és un vi que des de la seva primera anyada se li ha donat una criança de 12 mesos en bótes de roure francès i americà i un posterior repòs en ampolla de 12 mesos més. Té una graduació de 14,5% vol. La seva producció està al voltant de les 2.500 ampolles per anyada.

En la vida de l’Octubre es poden distingir tres etapes prou clares: 

La primera etapa amb les anyades 2003 i 2004 on el vi s’elaborava només amb carinyena. 

La segona etapa, amb les anyades 2005, 2006 i 2007 on el vi s’elabora amb un cupatge de carinyena, garnatxa y syrah, però amb domini de la carinyena. 

La tercera etapa, amb el mateix cupatge que en l’anterior, però ara amb domini de la garnatxa negre.

L’anyada 2003 presenta un color granatós amb el ribet teula, indicant la seva edat. En nas inicialment es presenta feble, li costa expressar-se. S’aprecien unes aromes de fruita negre molt i molt madura sobre un fons d’aromes balsàmiques, que a poc a poc es van fent les mestresses, fins que els mentolats acaben per dominar completament la copa. En boca encara conserva acidesa i llueix un noble envelliment, tot i estar en la seva darrera etapa.

L’anyada 2004, es mostra viva. Bon color granatós, ribet salmó. Dominen les aromes d’olivada al darrera de les quals distingim fruites negres madures, balsàmics (regalèssia) i algunes espècies dolces. En boca és subtil i elegant. Bona acidesa i taní rodó i ben polit.

L’anyada 2005, va ser la primera que és va fer el cupatge de la carinyena, amb la garnatxa i el syrah. Aquest anyada, juntament amb la 2006 i la 2007 el vi mostra un nou perfil aromàtic, més complex, amb l’aparició de notes florals i de sotabosc. Molt bona presencia d’aromes de fruites del bosc sempre acompanyades d’espècies, sobre un delicat fons de notes torrades i fruits secs. En boca és un vi voluminós, potent, rodó, amb un pas de boca sedós i uns tanins ben presents però agradables. Final llarg i mineral.

Amb l’anyada 2008, el vi torna a canviar de perfil, ara domina la garnatxa negre en el cupatge i el vi es torna més subtil i delicat. Amb aquesta anyada juntament amb la 2009 i la 2010, cadascuna amb els seus matisos, l’Octubre, sota el meu punt de vista, arriba a la seva plenitud.

Nas complex i madur, destacant les fruites vermelles madures i la confitura de fruites negres, notes d’olivada, records florals de  violetes, espècies: clau d’olor i regalèssia, sotabosc mediterrani: fenc, fonoll, espígol, farigola. Pissarra fresca. Fons de canyella i tabac.

En boca té molt bona entrada, mostrant-se saborós, equilibrat i fresc. Bona acidesa i pes de fruita. Tanins rodons. Final molt llarg amb postgust de fruita madura, especiat i lleugerament fumat.

L’anyada 2011 segueix pel mateix camí, però encara li falta reposar amb ampolla per acabar d’arrodonir-se i arribar al nivell de les predecessores.

L’Octubre és un d’aquells vins que valen molt més del que costen (El seu preu està al voltant dels 10 euros). És un vi amb molt de recorregut per endavant, fidel reflex del respecte per la terra i la honestedat del celler Setzevins.


Magnífica jornada en la que vàrem poder gaudir d’un total de quinze vins, que tots ells conformen la història d’un petit-gran celler de l’Empordà.
previous article
Entrada més recentQuim. ha dit...

Magnific tast i bona companyia, captivat pel blanc i enamorat del rosat.

no

Nom

Correu electrònic *

Missatge *