no

Microvins* de La Vinyeta (2ona. Part)


Segona part del post dedicat als Microvins* del Celler La Vinyeta de Mollet de Perelada (D.O. Empordà) amb les notes dels quatres vins que falten.

Carinyena blanca 2012

Al celler aquest vi el defineixen com la Carinyena Blanca de Vinyes Belles.

Aquest joc de paraules vol ser un elogi als ceps de carinyena blanca de més de 90 anys plantades en terrasses de pissarra en el “més feréstec paisatge empordanès”. Belles vinyes Velles.

Color groc pàl·lid amb reflexos verdosos, molt transparent, net i brillant.

En nas és tímid i delicat. Ens dona aromes fruites blanques acompanyades de notes balsàmiques i records de  fulles seques d’arbusts.

En boca és fresc i amb cert volum. En el pas de boca es mostra rodó, cremós i deixa una bona acidesa que el fa molt agradable. Saborós és afruitat amb un punt de salinitat. Postgust llarg.

Molt interessants els vins de carinyena blanca. Tot un món per descobrir!

Garnatxa roja 2012

Una de les varietat tradicionals empordaneses és la garnatxa roja o lledoner roig, com li diuen allà. Aquesta varietat és la varietat més utilitzada per elaborar els tradicionals vins dolços de l’Empordà.

Amb aquest vi s’ha fet l’exercici d’elaborar un vi tranquil amb garnatxa roja de vinyes de 80 anys plantades en sòls pobres de pissarra i quars.

La carta de presentació d’aquest vi és un singular color groc daurat amb tons ataronjats, que en conjunt transmeten la sensació d’un color pell de ceba pàl·lid.

En nas és molt expressiu i curiós. Amb bona intensitat, ens ofereix aromes de fruites blanques (préssec, codony, meló), maduixetes silvestres i notes cítriques que ens recorden algunes fruites tropicals.

En boca és molt expressiu. Suau a l’entrada, de seguida treu nervi, mostrant-se voluminós i amb cos.  Untuós, equilibrat i amb l’acidesa justa. Recorregut llarg i saborós. Retronasal amb bona fruita.  És un blanc amb ànima de negre.

És un dels Microvins* més originals i interessant. La meva recomanació és que li dediqueu temps.

Macabeu sobre lies 2012

Amb els macabeus de vinyes de 60 anys s’ha optat per fer-ne dues versions, i per tan dos microvins. La primera ha estat amb treball sobre les lies i la segona una criança de dos mesos en bótes noves de roure francès.

En el macabeu que s’ha fet un treball de lies, durant 3 mesos s’ha fet battonage, és a dir s’han mantingut les lies fines del propi vi en suspensió amb el vi dins del dipòsit i s’han fet remoguts dos dies per setmana.

Amb això s’ha buscat donar-li una major complexitat al vi amb l’augment del volum glicèric i la untuositat en boca, alhora que es millora l’estabilitat del vi.

Color pàl·lid groc palla amb tons verdosos. Net i brillant.

En nas és força expressiu, amb aromes de fruites blanques madures, sobretot poma Golden, préssec, acompanyades d’alguna nota vegetal com el fenc i sobre un fons d’aromes de brioxeria acabada de sortir del forn, entre notes dolces i torrades.

En boca és concentrat i rotund. Greixós, el seu pas de boca ens aporta sensacions de mantega, ben suportades per la seva acidesa i amb un volum que el fa ampli i molt llarg.

Macabeu barrica 2012

A la segona versió del macabeu se li ha donat una criança de dos mesos en bótes noves de roure francès.

Color groc palla amb reflexos daurats.

El nas és més complex que el seu germà criat sobre lies. Aquest demana més temps per arribar a la seva plenitud aromàtica. Aquí també dominen les fruites blanques molt madures (poma, préssec) però ara les aromes terciàries s’accentuen i apareixen, juntament amb les notes de brioix acabat de sortir del forn, aromes de toffe.

En boca està ple de matisos i manté un gran equilibri, finor i elegància. Després d’una entrada tranquil.la, en el pas de boca se li nota un cert volum, bona estructura. Cremós, deixa una agradable sensació fresca final gràcies a la seva acidesa. Fruita madura i notes torrades i lleugerament fumades. Llarg i té un final que convida a repetir.

Per mi el millor de tots. Sensacional. És un d’aquells vins que sap greu que s’acabi. Per anar-lo bevent lentament. Com més temps passem amb ell, més aromes i sabors li anirem trobant i més alegries ens donarà.


Ha estat un exercici molt interessant poder tastar tots els Microvins* de cop, però també us haig de dir que no és una condició necessària per poder gaudir d’aquests vins. Cada vi té la seva pròpia personalitat i es pot tastar individualment, sense que es perdi cap perspectiva.
previous article
Entrada més recentno

Nom

Correu electrònic *

Missatge *