no

Festival de formatges artesans catalans

El dia 19 d’octubre vaig tenir una intensa jornada formatgera. Al matí vaig participar com a membre del Jurat al XIX Concurs de Formatges Artesans del Pirineu, dins dels actes de la Fira de Sant Ermengol de la Seu d’Urgell.

Al vespre, la Associació Catalana de Ramaders Elaboradors de Formatges Artesans (ACREFA) va celebrar el seu 30è aniversari organitzant un gran sopar de formatges artesans catalans.

En l’incomparable marc del Castell de la Ciutat de la Seu d’Urgell i, en una posta en escena impecable, sense que hi manqués cap detall, es van poder degustar la flor i nata dels formatges artesans de les formatgeries agrupades dins d’ACREFA, que són la immensa majoria.

El sopar es va estructurar en un gran buffet lliure on, sense cap mena de restricció, estaven a  disposició dels comensals tots els formatges, perfectament acompanyats de tota mena de complements, com diversos tipus de pa i torrades, melmelades i confitures, fruites, fruits secs, crudités, etc.

57 formatges diferents dividits en sis categories: vaca i búfala, cabra, ovella, blaus i cendrats, especiats i tupins i frescos i postres.

Va ser una ocasió magnífica de poder constatar  el gran potencial, amb la gran varietat i sobretot altíssima qualitat, dels nostre patrimoni formatger.

Gaudint d’aquest festival, no podia deixar de pensar perquè, encara, en la majoria de tastos de formatges que s’organitzen dominen els formatges d’altres indrets.  Fins i tot en botigues i associacions que es vanaglorien de ser defensors dels vins catalans, quan fan tastos amb formatges, aleshores escullen majoritàriament formatges forans.


No seré pas jo qui negui les bondats dels formatges francesos o dels que s’elaboren a Espanya, però crec que els nostres formatges, tenen nivell suficient com per compartir taula amb els grans formatges d’altres llocs.

Jo no em cansaré de defensar el nostre patrimoni formatger i fer-ne d’ambaixador allà on vagi. 

Penso que de la mateixa manera que estem defensant i potenciant el consum dels vins catalans, i no només perquè siguin de casa nostre, sinó perquè tenim quantitat i qualitat, els nostres formatges també s’ho mereixen!Finalment, m’agradaria fer una crida a les xarcuteries, parades de formatges de mercats i als organitzadors d’activitats relacionades amb el formatge perquè els formatges catalans tinguin una major presencia en les seus assortiments.


previous article
Entrada més recentRicard Sampere ha dit...

Tens tota la raó Ramon. Jo mateix era dels que fins fa no massa, quan organitzava un tast a casa, els formatges catalans no hi teníen lloc i l'assortiment anava de francesos incorporant com "convidat especial" algun Stilton...

Però a través teu i després ja experimentant pel meu compte, he anat descobrint que molts d'ells, tenen gran nivell i res a envejar als que produeixen els dos països veïns, tot i que el pais del Nord, té tantes varietats que fan sana enveja.

Ramon Roset i Morera ha dit...

Hola Ricard,

Tu has patit en les teves carns el meu afany "evangelitzador" dels formatges catalans... `però ara també ets conscient de la poca col·laboració de les botigues especialitzades, quan cerques formatges pels teus àpats! Hem de fer pinya!

Salut i gràcies pel comentari!

Wine Palace Blogger ha dit...

Hola Ramon i Ricard,
Jo també vaig assistir com jurat al 19e concurs i és realment extraordinari la vairetat i qualitat de productes que s'elaboren a la nostra terra. En tot cas, recordeu que a les botigues Wine Palace de Barcelona (Av. Sarria 30) i a Sant Cugat del valles podeu trobar mes de 40 formatges artesans catalans de petit productor com els de Hormatgeria Tarrau, Valette, Reixagó, Mas Eroles, Can Pujol, Ma Rovira, La Cleda, Mas d'Alba, Tros de Sort, Roura-Soler...
En fi, com bé dius HEM DE FER PINYA!!
Una abraçada
Ferran

Ramon Roset i Morera ha dit...

Hola Ferran,

Gràcies per la informació.

Desconeixia que a Wine Palace tinguéssiu formatges. De ben segur que visitaré la botiga de Barcelona.

Salut,

Wine Palace Blogger ha dit...

Et deixo el meu mail doncs tenim coneguts en comú i el dia que passis per la botiga m'agradarà ser-hi.

Una abraçada.

Ferran

bcn@winepalace.es

Unknown ha dit...

Comparteixo totalment els comentaris i impressions que heu posat de manifest. També hi varem ser al sopar de formatges artesans catalans al Castell de Ciutat de La SEu d'Urgell. Excel.lent.
Crec que encara no hi són tots a l'ACREFA:els que falten s'haurien d'animar. I tant. A fer pinya.

Ramon Roset i Morera ha dit...

Hola Jes!

Quin festival de sopar, el de l'altre dia a la Seu d'Urgell!

Gràcies pel teu comentari. I a seguir fent pinya entre tots!

Salut,

Cuina Cinc ha dit...

Bon dia, Ramon,
Que bé poder assistir!
Varem pujar a La Seu el dissabte tarda.
Cada vegada la fira de formatges de Sant Ermengol és una gran i magnifica mostra del nostres formatges artesans i d'un gran nivell.
Bon diumenge!

Ramon Roset i Morera ha dit...

Hola Fina!

Ben retrobada!!!
Segurament que ens devíem creuar diverses vegades a la Fira! Jo hi vaig ser quasi tota la tarda.

Bona Fira i bons formatges!!!

Salut,

rhuandsam ha dit...

Tot i que enguany sí que vaig poder passar per la fira de St. Ermengol no vaig tenir la sort de fer de jurat o anar al soparet.. Quina enveja!!! Amb això dels formatges us dono la raó, a casa nostra tenim molt bon producte i de gran qualitat, jo cada vegada en sóc més fan!

no

Nom

Correu electrònic *

Missatge *