no

Restaurant Ca la Manela (Espolla)


Atenció: Aquesta restaurant va tancar l'estiu del 2014.


Una de les grans joies que he descobert aquest estiu arran de les visites vinícoles per terres empordaneses ha estat el restaurant Ca la Manela d’Espolla.

Aquesta antiga fonda, quasi centenària, és un monument a la cuina tradicional, la de tota la vida. Cuina casolana, acabada de fer i on l’oli d’oliva n’és la base. La historia de Ca la Manela és la història d’una família que ha hagut de lluitar de valent per tirar endavant el negoci i que no ha estat exempta de fets tràgics i de dificultats per tirar endavant.

Si voleu conèixer més detalls de la història d’aquesta família us recomano un article publicat a la revista Alberes núm. 7, publicada el 16 de juliol del 2012.

En entrar a Ca la Manela, una decoració amb mobles antics, propis del menjador de casa de l’àvia i plens de records familiars presideix un menjador que a tot estirar pot encabir-hi cinquanta comensals.

Hi he anat tres vegades, sempre entre setmana i sempre ho he trobat ple de gom a gom. Domina la clientela francesa, que sembla que coneguin més bé aquest lloc que no pas la gent del país. Quan entres a Ca la Manela no passa desapercebut l’ambient de joia i alegria de les taules plenes de comensals amb cara de satisfacció, màgia aconseguida per l’àpat que estan fent.

La benvinguda a Ca la Manela la dóna la Clara Casellas, una dona amb caràcter que gestiona de manera impecable el servei a les taules. A la cuina, el seu marit, el Llorenç Coma, un ex-carnisser garrotxí reconvertit a cuiner quan es va casar amb la Clara. Formen una parella entranyable i fa goig poder conversar amb ells tot fent un cafè, un cop ja han acabat el servei de migdia, que és l’únic que fan.

Amb la Clara Casellas i en Carlos Alonso. Foto Jaume Pallàs

A Ca la Manela no hi ha carta, ni tan sols es poden triar els plats d’un menú on el comensal només cal que segui a taula i es deixi seduir per les delicioses menges que li oferiran.

El festival comença amb una amanida d’enciam, ceba, tomàquet i olives i una abundosa taula d’embotits. Després i depenent del dia poden servir cargols, ronyons o bacallà com a pas previ al que per mi és el plat estrella de la casa, la cassola d’arròs caldós de llagosta. El Llorenç em va explicar que algunes vegades, quan pel que sigui no poden fer arròs, aleshores fan xai al forn o qualsevol altre guisat, rostit o estofat que de ben segur està per llepar-se els dits.


Les racions són més que generoses i cal saber-se administrar per poder arribar al final de l’àpat havent gaudit de tots els plats. Pels postres si que disposen d’una petita carta on destaca, per sobre de la resta, el seu mató de vaca. Espectacular.

L’àpat s’acompanya amb vi de la Cooperativa de Garriguella (curiosament el vi no es de la Cooperativa d’Espolla per unes diferències que mantenen amb aquesta i que de moment no han solucionat) i no hi ha carta de vins.

L’únic problema de Ca la Manela és que la Clara i el Llorenç pensen jubilar-se en un parell d’anys, com a molt, i sembla que, si no hi ha canvis, amb ells s’acabarà aquest negoci.

Ca la Manela és un lloc de visita obligada per a totes aquelles persones que els agrada la bona taula. Obren de dimarts a diumenge només als migdies i per no trobar-vos amb sorpreses és millor reservar taula.

Sobte que no aparegui en algunes guies, entre elles, la Guia d’Enoturisme de l’Empordà de Lluís Tolosa.

Amb una relació qualitat preu extraordinària (el menú del que us he parlat costa 23 euros per persona) la visita a Ca la Manela és posar la cirereta al pastís després de  visitar qualsevol dels cellers de la zona.

Qualificació: 4/5

Restaurant Ca la Manela 

Ángel Costal, 7 
Espolla (Alt Empordà)
Tel. 972 56 30 65


previous article
Entrada més recentno

Nom

Correu electrònic *

Missatge *