no

Mas Pòlit 2011

El Josep Lluís Iglesias i els seus vins
De la visita a Mas Pòlit recordo amb goig la bona conversa que un cop visitades les vinyes i el celler, vàrem mantenir mentre tastàvem els vins, amb el Josep Lluis Iglesias Xifra, la cara visible d’aquest projecte familiar.

Aquest enginyer industrial d’aspecte modest i caràcter afable, amb una llarga experiència com a director de projectes en grans empreses, ha liderat amb eficiència i sensibilitat la recuperació de les vinyes de Mas Pòlit convertint l’herència familiar rebuda en un projecte vitivinícola d’èxit.

Com ell mateix escriu en el llibre “La Vinya i el Vi a l’Empordà. Mas Pòlit”, llibre que recull tota la historia del Mas: “Ha estat necessària la reflexió i la comprensió dels aspectes essencials de la vida dels nostres avis per entendre la nostra historia, i potser d’alguna manera modificar alguns comportaments dels nostres contemporanis. (....) Ha estat necessari començar quasi de zero però amb les idees clares i concretes i amb l’exigència de fer les coses ben fetes. La  realització del projecte ha suposat una enorme tasca i el sacrifici del treball a llarg termini, que segur que la gent vinculada al món de la vinya i el vi d’aquestes muntanyes de l’Empordà comprenen en la seva autèntica dimensió. Però hem vist que som hereus d’una tradició centenària basada en el sentiment que només és important el que s’aconsegueix amb l’esforç i el treball”.

El Mas Pòlit és un mas amb molta història (el primer document que es coneix data del juny de l’any 1333) situat al terme municipal de Vilamaniscle, a la comarca de l’Alt Empordà, al peu dels darrers contraforts meridionals del Pirineus, entre els Parcs Naturals de l’Albera i del Cap de Creus.

Actualment de totes les terres que formen part del mas, i que van des del poble de Vilamaniscle, a 169 m. d’alçada, fins a la carena de la serra de la Vaga d’en Ferran, a 332 m. d’alçada, es conreen 8 Ha. de vinya.

La vinya està plantada en les vessants muntanyenques de la propietat, on antigament les vinyes es plantaven en costers, i que ara s’ha fet en terrasses. Degut a l’accidentada geografia d’aquestes finques s’han dividit en petites parcel·les. El sòl és pobre i pedregós, amb domini de la pissarra.

Tenen plantats ceps de garnatxa negre, syrah, cabernet sauvignon, monestrell i moscatell d’Alexandria.

Elaboren tres vins, el Samsó blanc, un singular monovarietal de carinyena blanca de vinyes velles (de més de 80 anys) procedents d’una finca d’un pagès de Vilamaniscle anomenada la Vinya de l’Avi, on els ceps de carinyena blanca es troben barrejats enmig d’altres varietats. El Clot d’Illa (75% Syrah i 25% garnatxa negre)  i el nostre protagonista d’avui, el Mas Pòlit.

El Mas Pòlit és un vi que s’elabora amb els millors raïms de garnatxa negre (50%) de les vinyes de muntanya de sòl de pissarra i es complementa amb cabernet sauvignon (30%) i syrah (20%). Se li dona una criança de vuit mesos en bótes noves de roure gra fi.

Servit a la copa presenta un atractiu color granat fosc amb reflexes violacis i ribet cardenalici. Capa prou alta. Net i brillant. Bona formació de llàgrima, densa i lenta, que tinta la copa.

En nas és molt expressiu i aromàtic. Hi trobem aromes de fruites del bosc ben madures i dolcenques, de confitura (mores, groselles negres, prunes negres, nabius) ben assaonades de notes especiades de vainilla, pebre i nou moscada. Lleugers balsàmics (romaní, eucaliptus) i un fons amb records de brioix.

En boca és ampli, saborós i elegant. Pas de boca sedós, de recorregut llarg amb una acidesa viva, fresca i agradable i uns tanins marcats i polits. Festival de fruites del bosc madures i dolcenques que fan les delícies del paladar. Final molt llarg i amb exquisida persistència.

El Mas Pòlit 2011 és un altre gran vi, perfecte expressió del seu paisatge i del seu terrer. Excel·lent relació qualitat-preu. Amb molta vida per davant, millorarà en els propers anys.

Molt versàtil gastronòmicament, és un vi que acompanya de manera magistral plats de carns salsejades rostides o fetes al forn. La meva recomanació, unes espatlles de xai lletó de Mas Marcé (Siurana d’Empordà) fetes al forn amb patates, cebetes i tomàquets. Prèviament macerarem les espatlles amb garnatxa negre de l’Empordà i un brou de verdures infusionat amb les herbes aromàtiques que conformen el paisatge empordanès: timó, romaní, fonoll,...

Fitxa tècnica:

Mas Pòlit 2011

  • Garnatxa negra (50%), cabernet sauvignon (30%) i syrah (20%)
  • Criança de vuit mesos en bótes noves de roure de gra fi
  • 14,5% vol.
  • Producció de  5.350 ampolles
  • Preu: 11 euros
  • Celler Mas Pòlit (Vilamaniscle, Alt Empordà)
  • D.O. Empordà


previous article
Entrada més recentno

Nom

Correu electrònic *

Missatge *