no

Les Tallades de Cal Nicolau 2011

El Joan Asens i els seu magnífics vins.

Ara fa pocs dies vaig tenir l’oportunitat d’assistir a un altre tast de vins memorable. En Joan Asens, un dels millors enòlegs de casa nostra i ànima màter del celler OrtoVins (El Masroig, D.O. Montsant) ens va presentar, entre altres, els vins de Les Singularitats d’OrtoVins.

Les Singularitats d’OrtoVins és una sèrie de quatre vins que el celler OrtoVins elabora amb els raïms procedents de quatre finques singulars. Cadascuna d’aquestes finques es correspon amb la millor finca de cadascun dels quatre socis del celler.

La Carrerada és una finca de 0,7382 Ha. amb sòl principalment calcari amb predomini de panal. Dels raïms d’aquesta finca de carinyena de vinyes velles (daten del 1956)  s’elabora el vi que porta el seu nom, La Carrerada.

El Bancal de Les Pujoles és una finca de 0,6877 Ha. amb sòl principalment calcari amb predomini de panal. Dels raïms d’aquesta finca d’ull de llebre (data del 1990) s’elabora el vi anomenat Les Pujoles.

De les vinyes de garnatxa peluda del coster de la finca del Palell, que ocupen una superfície de 0,5171 Ha. amb sòl principalment argilós de diferents colors (daten del 1950) s’elabora el vi anomenat Palell.

De les vinyes molt velles i pre-fil.loxèriques (daten de 1880) de picapoll negre de la finca de les Tallades de Cal Nicolau, que ocupen una superfície de 0,17 Ha. amb sòl principalment calcari amb predomini de panal, s’elabora el vi anomenat Les Tallades de Cal Nicolau.

Tots aquests vins són excepcionals, però particularment n’hi va haver un que em va arribar a l’ànima. Més enllà de l’enorme qualitat vinícola que estàvem gaudint, Les Tallades de Cal Nicolau va saber destacar dels seus germans i transmetre unes sensacions reservades només als grans vins.

Les Tallades de Cal Nicolau està elaborat amb vinyes molt velles de picapoll negre, una varietat rara a la zona, però que el Joan Asens ha sabut interpretar de manera magistral en aquest vi.

Aquest vi fermenta en bótes de 500 l. amb una maceració de 28 dies. Se li dona una criança de 12 llunes en 12 mesos.

Les Tallades de Cal Nicolau 2011 es presenta amb un color cirera intens i brillant. Ribet violaci. Capa mitja. Bona formació de llàgrima que tinta la copa.

En nas és franc i molt aromàtic, amb una simfonia aromàtica de fruites del bosc vermelles (groselles, maduixes de bosc i sobretot magrana) en íntima unió amb les aromes florals de liles i violetes i acompanyades de notes especiades (pebre) i suaus balsàmics.

En boca és elegant i molt llaminer. Té un pas de boca fluid i lleuger, però intens, amb una acidesa ben viva i uns tanins dolcencs molt singulars. És envellutat i saborós, molt expressiu amb fruites vermelles madures i certes notes licoroses amb tocs especiats. Final llarg  amb postgust afruitat i una retronasal  que deixa un punt lleugerament fumat. Senzillament deliciós.

Un vi excepcional i seductor, autèntica expressió del seu terrer, on el Joan Asens ha sabut interpretar magistralment la varietat i  amb ell fa una gran aportació al panorama vinícola català. Com el qualifiquen a Vinissimus: Un vi molt Asens!!!

Fitxa tècnica

Les Tallades de Cal Nicolau 2011

  • 100% picapoll negre de vinyes molt velles
  • 12 mesos de criança en bótes de roure francès.
  • 14% vol.
  • Producció que no arriba a les 600 ampolles
  • Preu: al voltant del 50 euros
  • Celler OrtoVins (El Masroig, Priorat)
  • D.O. Montsant
previous article
Entrada més recentno

Nom

Correu electrònic *

Missatge *