no

Coma Fredosa 2009


Una de les visites de vinya més espectaculars que es pot fer a l’Empordà és sense cap mena de dubte la de les finques del celler Hugas de Batlle de Colera (Alt Empordà).

Partint del poble de Colera, el recorregut comença elevant-nos cap a l’interior de la Serra de l’Albera per la pista forestal coneguda com el Camí d’en Poca Sang, que ens portarà a les finques Coma Fredosa i Comes Llobes.

Aquestes van ser la primeres finques que van recuperar l’any 2000. Són finques abancalades de sòl de pissarra amb incrustacions minerals on hi tenen plantats ceps de garnatxa negre i cabernet sauvignon. D’aquestes finques en surt el seu vi Coma Fredosa.

Coma Fredosa és un mirador privilegiat d’un dels espais litorals de més gran bellesa, entre la terra i el mar, amb Colera i Garbet en primer terme, passant per Llançà i Port de la Selva, fins al Cap de Creus al fons. Un espectacle visual únic que és un autèntic regal pels nostres sentits.

Seguint per pistes forestals, s’arriba a un altre indret de somni: la Coma de Vaixell. Endinsada dins de la Serra de l’Albera, a 300 m sobre el nivell del mar i fortament exposada a la tramuntana. En aquesta finca de sòl pissarrós hi trobem ceps de garnatxa negre, cabernet sauvignon i merlot.

Coma Fredosa/Comes Llobes i Coma de Vaixell (Fotos: Celler Hugas de Batlle)

Baixant vertiginosament pels bancals d’aquesta darrera finca, s’enllaça amb una pista que porta a la Riera de Molinàs, ja de baixada cap a Colera. En el llim d’aquest torrent ens trobem la tercera finca del celler, La Falguera, que dona nom al vi més emblemàtic del celler.

A la part plana de La Falguera hi trobem moscatell de gra gros plantat fa més de 80 anys, amb el qual elaboren el seu vi blanc, el 30.70, i en unes feixes a la part superior de la finca s’hi troben les carinyenes velles amb les quals elaboren el Falguera. Completen la finca unes carinyenes més joves, plantades l’any 2005.

Ja de retorn al poble de Colera, ens trobem amb la finca La Pineda. Finca pràcticament urbana, situada a 150 m. de la platja. En aquesta finca hi ha plantats ceps de syrah i  de garnatxa blanca.
La Falguera i La Pineda (Fotos: Celler Hugas de Batlle)

Amb l’impacte visual encara present a les nostres retines i embriagats per les aromes de les plantes aromàtiques i les herbes remeieres que no ens han abandonat en tot el recorregut arriba el moment d’obrir una ampolla de Coma Fredosa.

El Coma Fredosa és un vi elaborat amb un cupatges de cabernet sauvignon (55%) i garnatxa negre (45%) provinents de la finca que li dona nom. Se li dona una criança d’un any en bótes de roure francès.

Presenta un color vermell fosc, de cirera picota, amb el ribet granatós. Capa alta. Lleugerament tèrbol degut al filtratge suau que se li fa. Bona formació de llàgrima, densa i lenta. Tinta la copa.

En nas és franc, ofereix aromes de fruites vermelles madures (melmelades de gerds i de maduixes silvestres), ben acompanyades per aromes especiades (pebre, nou moscada, clau d’olor) i tot el conjunt embolcallat per notes balsàmiques típiques del paisatge mediterrani com el romaní, l’espígol, la farigola i els anisats del fonoll. Al fons apareixen unes subliminals notes de fruites seques.

Molt agradable a la boca, amb una certa calidesa a l’entrada ben equilibrada per la seva acidesa. Voluminós i envolvent té el taní present, encara que  ben polit i dolcenc. En la retronasal ens tornem a trobar amb el conjunt aromàtic de la fruita dolcenca, les espècies i els balsàmics. Llarg amb un postgust molt llaminer que ens convida a repetir.

Un extraordinari vi que reflecteix perfectament el seu terrer i que en assaborir-lo amb els ulls tancats ens evoca perfectament el paisatge d’on té el seu origen.

Fitxa tècnica

Coma Fredosa 2009

  • 55% cabernet sauvignon i 45% garnatxa negre
  • 12 mesos criança en bótes de roure francès
  • 15% vol.
  • Producció de 6.250 ampolles
  • Preu: al voltant dels 15 euros
  • Celler Hugas de Batlle (Colera, Alt Empordà)
  • D.O. Empordà


previous article
Entrada més recent



Cuina Cinc ha dit...

Bon dia estiu, Ramon,
He llegit amb calma, el teu post.
A més a més de proposar-nos una excursió increïble ens presentes un vi molt bo!
Que ens recordarà aquest paisatge de les nostres terres.
L'etiqueta m'ha agradat, també,
Felicitats per la teva feina,
i gràcies per compartir-ho!

jordi bell ha dit...

Bon dia Ramon

Acabo de descobrir el teu blog i m'ha agradat molt, pensaba fer una escapada amb la familia al Port de la Selva i anar hi amb la BTT o caminant amb la canalla.
Podries dir me, mes o menys, els km de la volta complerta?

Gracies

Ramon Roset i Morera ha dit...

Hola Fina! Gràcies per les teves paraules!!!

Ramon Roset i Morera ha dit...

Benvolgut Jordi, gràcies per llegir-me!
La veritat és que nosaltres vàrem fer la volta amb un 4x4 i se'm fa complicat dir-te els km. És una info que el celler Hugas de Batlle et donarà sense problemes. Però ja t'avanço que a peu és un recorregut llarg. En bici necessites la complicitat del celler, doncs es passa pel mig de les vinyes.

jordi bell ha dit...

Bon dia Ramon,

Moltes gracies, Mirare de contactar amb el Celler

Una abraçada

no

Nom

Correu electrònic *

Missatge *