no

Berdié Extra Brut Gran Reserva Gran Anyada 2005

Conec als germans Jovani pràcticament des de que es va produir el relleu generacional i el seu pare els va traspassar la responsabilitat de tirar endavant un dels seus projectes, les caves Berdié Romagosa.

Avui els caves Berdié són prou coneguts i ja s’han creat un lloc al mercat, però poca gent es pot imaginar totes les dificultats que aquests tres germans han hagut de passar en tots aquests anys. Pràcticament ignorats pel sector del cava en el seus inicis, han picat molta pedra per poder tirar endavant el projecte. 

Han anat construint la seva trajectòria a base de ser hiperactius en tots els terrenys, el Robert en la part comercial, el Sergi en la part més creativa i la Montsa en les relacions públiques i tots tres en les tasques de celler.

Els germans Jovani són un clar exemple de com es pot fer molt bon marketing amb pocs recursos, fent servir la imaginació, la xarxa de contactes i les possibilitats de les xarxes socials.

Personalment penso que la majoria d’edat del seu projecte la van assolir l’any 2011 quan van treure al mercat el seu cava Amor, en una molt emotiva presentació al Convent de Sant Agustí de Barcelona. Els caves que elaboren són tots de gran qualitat, però l’Amor els aporta aquell punt diferencial que tots els cellers necessiten per ser singulars i diferenciar-se en el mercat.

Ara bé la plenitud com elaboradors de cava l’han assolit amb el seu producte més exclusiu, el cava Gran Anyada. És un cava de molt llarga criança que no elaboren tots els anys, només quan la qualitat de l’anyada ho permet. De moment han tret al mercat les anyades 2004 i 2005.

L’anyada 2004 ja va ser un producte extraordinari, però la 2005 és d’aquelles que als enamorats dels caves de molt llarga criança, com és el meu cas, ens omplen els ulls de llàgrimes.

Amb una presentació sòbria i elegant, càpsula color coure i etiqueta de fons negre i detalls en coure, aquest cava s’elabora amb les varietats tradicionals del cava, macabeu, xarel·lo i parellada. L’ampolla que ara mateix tinc a les mans se li ha donat una criança en ampolla de 80 mesos. Aquesta dada així com la data de desgorjament, són dues dades que figuren a la contraetiqueta de l’ampolla.

Es presenta a la copa amb un color groc daurat amb reflexes verdosos. La bombolla, fina i delicada encara que abundant, desfila de manera elegant fins que forma una destacable corona.

En nas ens dona inicialment notes que delaten la seva llarga criança en perfecte simbiosi amb  les aromes de fruita, en aquest cas fruita blanca molt madura, poma al forn, orellanes, crema pastissera, llevats, pa torrat i fruits secs. Alguna notes cítriques i anisades arrodoneixen el conjunt.

En boca comença a seduir-nos amb una feble bombolla que es dissolt amb delicadesa al contacte amb la llengua. Cremós i glicèric, de seguida la seva acidesa, encara present, ens dona una sensació de frescor molt agradable al temps que ens allibera tota la seva part gustativa protagonitzada pels sabors de brioxeria, fruits secs i llevats. Postgust llarg.

Un cava extraordinari. Tot elegància. L’obra mestre dels germans Berdié.

És un cava molt gastronòmic que ens combinarà perfectament amb qualsevol plat. Igualment és un cava que té la profunditat suficient per poder ser el testimoni d'una gran conversa amb una extraordinària companyia.

Fitxa tècnica

Berdié Extra Brut Gran Reserva Gran Anyada 2005

  • Macabeu, xarel·lo i parellada
  • 80 mesos de criança en ampolla
  • 11,5% vol
  • Caves Berdié (Castellví de la Marca, Alt Penedès)
  • D.O. Cava


previous article
Entrada més recent



jaume - premià de dalt ha dit...

Hola Ramon!

Certament els germans Jovani han picat pedra perquè no hi ha fira o botiga que no els trobis, a l'Espinaler o al Mercat de Mercats sempre hi són.
Tens tota la raó amb el seu cava Amor van fer un gran salt, amb aquell punt de garnatxa és un cava molt llaminer.
Creia que els hi coneixia tots els caves, però no, aquest extra brut gran reserva no el tinc controlat, és fàcil de trobar?, a veure si m'ho dius.
Salut Ramon i felicitats pel dia de demà.

Ramon Roset i Morera ha dit...

Hola Jaume,

Content de que tornis a fer comentaris al meu blog. Ben retrobat.

Aquest cava només el fan de certes collites i en fan poca producció pel que no és senzill de trobar.

A la cava en tenen i també a Verema i Collita (Pl. Joanic, 1 de Barcelona)en solen tenir.

Fins ben aviat!!!

Cuina Cinc ha dit...

Bon dia, Ramon,
T'escric per desitjar-te un feliç Sant (va ser ahir)... allò de l'octava...:)) per molt anys i un brindis amb aquest cava que presentes!
Salutacions!
Bona entrada!

Ramon Roset i Morera ha dit...

Moltes gràcies fina!

no

Nom

Correu electrònic *

Missatge *