no

L’Encanteri 3.6.9

Tebi ventet de Garbí, que arbores el pit,
cants de sirena, portant-me en passar;
en tes ales dus captiu, l’encanteri dolç de l’Empordà.

(De la lletra de la sardana Garbinada del compositor Lluís Albert i Rivas)

En una de les valls del massís de les Gavarres, en un indret anomenat Vall-Llobrega, hi ha uns mags coneguts pel nom de Can Sais que elaboren una poció amb uns raïms sobremadurats deixats pansificar a la vinya.

Per fer aquesta poció, els raïms, un cop veremats es premsen suaument per extreure’n un most que fermenta amb els seus llevats autòctons, lentament, fins que la fermentació s’atura per la seva pròpia naturalesa. Sense addició de sulfurós. 

El ritus continua posant el vi obtingut en bótes de roure. Al cap de cinc anys la poció ja és a punt i sota la invocació de la paraula màgica “malvasia” es produeix l’encanteri.

Qui tasta aquesta poció quedarà atrapat per sempre més pels seus encants i en serà un fidel seguidor. L’encanteri haurà fet el seu efecte. Haurà convocat l’esperit de la malvasia per sotmetre la voluntat del innocent súbdit que ha gosat tastar la poció.

Pren el seu color de la mel, amb certes tonalitats coure. Densa a la mirada, deixant en la copa una llàgrima fina que llisca lentament pel vidre.

Complexa i rica en aromes, comença la seva seducció amb notes de fruita seca: panses, figues i orellanes. Segueix amb delicats apunts cítrics definits per la pell de taronja, records de fruites d’estiu com l’albercoc i el préssec de vinya i tocs florals de tarongina i flor d’ametller. Subtils aromes d’herbes aromàtiques com la camamilla i el romaní. En darrer terme i embolcallant tot el conjunt unes notes torrades i caramel·litzades, de pell d’ametlla, toffe i caramel.

Elixir llaminer i embriagador, desfila per la boca amb la lentitud pròpia de la seva densitat. Voluminós. Equilibri celestial de dolçor i acidesa. Fresc i concentrat a la vegada, fa les delícies del paladar alliberant, poc a poc, tot un reguitzell de sensacions. Llarg i persistent, deixa un postgust molt agradable.

Excepcional. Un dels millors vins dolços. Imprescindible de conèixer i tastar. Un altre vi que emociona, dels que fan saltar les llàgrimes.

Atrapat per l’Encanteri, espero no trobar-ne mai l’antídot!

Fitxa tècnica

Encanteri 3.6.9

 • 100% malvasia de l’Empordà
 • Raïms sobremadurats i pansificats a la mateixa planta.
 • Cupatge de les collites 2003, 2006 i 2009 (d’aquí el seu nom)
 • 5 anys de criança en bótes de roure
 • Sense addició de sulfurós
 • Producció de 500 ampolles
 • Etiqueta feta de suro
 • 12,5% vol.
 • Preu: Al voltant dels 30 euros.
 • Celler Can Sais (Vall-Llobrega, Baix Empordà)
 • D.O. Empordà


previous article
Entrada més recentno

Nom

Correu electrònic *

Missatge *