no

Festival de vins al celler Arché Pagès

En Bonfill Arché i els vins de la vetllada.

Després de la memorable nit del tast de la col·lecció Varietals de Terrer de Vinyes d’Olivardots, tots estàvem d’acord en que havíem de repetir experiències com aquella. Posant-hi fil a l’agulla poc ens va costar, amb el Jaume Pallàs, de convèncer al Bonfill Arché perquè els seus vins fossin els següents protagonistes d’un gran tast.

Així una calorosa tarda de divendres de juliol ens retrobàvem amb el Bonfill al seu celler, a Capmany (Alt Empordà). Encara que la convocatòria que ens havia enviat el Jaume portava per titular “Tast vertical de Bonfill 2004-2009”, l’amic Bonfill ens tenia preparada una vetllada plena de sorpreses.

Vàrem començar amb un visita al celler i a dues de les seves finques, molt relacionades amb els vins que tastaríem després.

Finca La Cumella
La primera, La Cumella, una finca de garnatxa negre que d’antuvi havia estat conreada per a la producció massiva de raïm i que ara estan transformant-la en una finca de producció de raïm de qualitat.

La segona, Puignau, una finca de carinyena negre vella afectada per l’incendi del 2012 i que sortosament torna a estar productiva.  Als voltants d’aquesta vinya, així com tot l’entorn de Capmany es poden apreciar els efectes devastadors de l’incendi que van patir l’any passat.

Finca Puignau
Tot seguit ens vàrem traslladar fins a l’edificació, a peu de vinyes, on hi tenen la sala de tast. Aquesta sala és un espai acollidor dominat per un gran finestral amb unes espectaculars vistes sobre la serra de l’Albera.

El festival va començar amb el tast del Sàtirs 2008 i del Cartesius Blanc 2010.

El Sàtirs 2008, monovarietal de macabeu és un vi jove, del qual correspondria consumir l’anyada 2012 i nosaltres teníem a la copa el 2008. Una anyada que havia envellit amb molta dignitat, sobretot en boca. Mantenia sabor i una acidesa prou viva. Un vi que va resultar molt interessant.

El Cartesius Blanc 2010. Aquesta va ser la primera anyada d’aquest vi que s’elabora amb garnatxa blanca procedent de la finca anomenada La Mina. Es va mostrar franc en nas, amb aromes de fruites madures (plàtan) acompanyades de fruites seques (orellanes), unes agradables notes fumades i un final amb un toc salí. En boca és fresc i elegant. Untuós i amb  bona acidesa. Subtils notes especiades i certs tocs de brioxeria. Llarg i persistent.

Després de l’actuació dels teloners, comença l'actuació del vi protagonista de la nit, el Bonfill.

Elaborat per primera vegada l’anyada 2004, el Bonfill, que porta el nom del seu elaborador, està cridat a ser el buc insígnia del celler. Per la seva elaboració es seleccionen els millors raïms. Aquest vi, en la seva evolució, ha anat canviant de cupatge d’acord amb l’evolució, també com elaborador del Bonfill Arché. Inicialment elaborat amb garnatxa negre i cabernet sauvignon. Poc a poc, anyada rera anyada, ha anat substituint el cabernet sauvignon per carinyena, de tal manera que en la darrera anyada tastada, la 2009, el cupatge només porta garnatxa i carinyena.

Iniciàvem el tast, servint-nos a les copes les anyades 2004-2005-2006-2007-2008 i 2009 del Bonfill.

L’anyada 2004 (65% garnatxa, 35% cabernet) es va mostrar fràgil i delicada. Ja en el crepuscle dels seus dies, és un vi que encara es pot gaudir, de la mateixa manera que gaudim d’una conversa amb un avi entranyable. Sobre aquest vi van haver-hi diferents opinions entre els que estàvem allà.

L’anyada 2005 (70% garnatxa, 30% cabernet) estava pletòrica. Intens i complex en nas. Aromes de fruites madures acompanyades d’espècies dolces, pebre verd i notes balsàmiques sobre un delicat fons torrefacte. En boca és ampli i equilibrat. Pas de boca lluint una justa acidesa amb els tanins polits i dolcencs. Bon final, prou llarg.

L’anyada 2006 (65% garnatxa, 30% carinyena, 5% cabernet) es va mostrar subtil i elegant. Eclipsada en un primer moment per la potència del seu antecessor, poc a poc va mostrar els seus atractius. S’aprecia l’entrada de la carinyena en el seu cupatge, a partir d’aquesta anyada hi ha un punt d’inflexió. Fruita madura, notes especiades, tocs caramel·litzats. Saborós en boca, tanins madurs i fines aromes torrades.

L’anyada 2007 (73% garnatxa, 21% carinyena, 6% cabernet) en la primera ronda es va mostrar tímida, però a mesura que es va anar obrint ens va oferir uns llaminers aromes de fruites del bosc confitades acompanyades d’aromes balsàmiques d’herbes remeieres, lleugers anisats i un rerefons de vainilla, cacau, regalèssia i notes caramel·litzades. En boca és ampli i dona frescor. En el seu pas de boca ens deixa una bona acidesa i un taní madur. Envellutat. Final prou llarg.

L’anyada 2008 (62% garnatxa, 20% carinyena, 20% cabernet), està acabant de reposar al celler i ben aviat sortirà a la venda. Una altra gran anyada. Bons aromes de fruita vermella acompanyats de balsàmics mediterranis i notes de sotabosc. Notes torrefactes. En boca és potent. Fresc i equilibrat. Una acidesa viva i uns tanins ben marcats, denoten que és un vi rude i que anirà afinant-se amb el temps. Amb aquesta anyada el vi tindrà un canvi d’imatge, estrenant una elegant etiqueta.

L’anyada 2009 (52% garnatxa, 48% carinyena) encara li queda un any de repòs a l’ampolla abans no es comercialitzi. Serà la primera anyada on no hi ha cabernet sauvignon al cupatge. Apunta molt bones maneres.

Cal notar que el sis vins són molt bons. Tastats per separat, farien les delícies de qualsevol afeccionat al vi. En els tastos verticals la comparació directe d’anyades pot arribar a ser cruel doncs així com es maximitzen les virtuts, també afloren amb més força les mancances.

Tastats i retastats aquestes sis anyades reflecteixen clarament l’evolució que el Bonfill ha volgut donar-li a aquest vi.

Fet el tast vertical del protagonista de la nit, el festival va continuar amb dues estrelles convidades.

En la seva evolució com a elaborador, el Bonfill, tenia la inquietud de fer dos vins d’autor, dos monovarietals, un de garnatxa i un de carinyena.

Així l’any 2005 va elaborar per primera vegada l’Ull de Serp Garnatxa Negre, un monovarietal de garnatxa negre fet amb raïms procedents de la finca La Cumella. Aquest vi el va repetir l’any 2007 i l’any 2010 que és l’anyada que vàrem tenir el goig de tastar.

Jo vaig tenir la sort de poder tastar el 2005 en una ocasió anterior i ja em va entusiasmar. L’Ull de Serp 2010 és un vi del que en sentirem a parlar. Una garnatxa formidable. Em queda pendent poder fer un tast reposat d’aquest vi per poder gaudir amb intensitat de tota la seva complexitat aromàtica.

El segon vi d’autor, l’Ull de Serp Carinyena Negre, monovarietal de carinyena negre fet amb raïms procedents de la finca Puignau. L’anyada 2011 és la primera d’aquest vi. L’ampolla tastada va resultar engrescadora, apreciant un vi que apunta unes maneres extraordinàries i que en cal seguir l’evolució molt atentament.

Abans de sopar ens va oferir una altra sorpresa: un pa elaborat per Triticum amb la brisa dels raïms del celler. Una delicatessen que va fer les nostres delícies.

El fi de festa i després de sopar acompanyats d’un Bonfill 2007 Magnum va tenir de protagonistes dos vins dolços.

Dos vins elaborats per a consum propi i que sinó és en les visites difícilment es poden tastar. Una garnatxa dolça natural 2004 i un dolç de solera fet a partir de diferents raïms, diferents anyades.... senzillament excepcionals!!!

Només em queda donar les gràcies al Bonfill Arché per la seva hospitalitat i la seva generositat i a la resta d’assistents per la bona estona que vàrem passar plegats!!!

Celler Arché Pagès
Carrer Sant Climent, 31 
17750 Capmany, Girona
Tel. + 34 626 64 72 51


previous article
Entrada més recentno

Nom

Correu electrònic *

Missatge *