no

De Muller Garnatxa Solera 1926

Serveixi el present post per rendir pleitesia a un dels vins dolços que més m’ha impressionat de tots els que he tastat en els darrers temps. Un vi dolç d’aquells que et fa aixecar de la cadira i aplaudir, d’aquells que et fa saltar les llàgrimes d’emoció.

D’extraordinària complexitat aromàtica al mateix temps que sensorialment captivador, el De Muller Garnatxa Solera 1926 és un vi que demostra que a casa nostra es poden elaborar vins amb el sistema de solera excels.

El celler De Muller està  ubicat actualment a Reus i va ser fundat al 1851 per  August De Muller i Ruinart de Brimont, procedent d’una coneguda família de vinicultors d’origen alsacià. En el seu portafoli de productes hi podem trobar vins amb D.O. Tarragona, D.O.Q. Priorat, escumosos, vins de Missa, vins de licor, soleres i vermuts.

Amb motiu de la mort de l’arquitecte modernista Antoni Gaudi l’any 1926, De Muller va voler retre-li un homenatge creant una solera de garnatxa en el seu honor.

Per fer una solera s’actua de la següent manera:  S’emplenen del vi original un seguit de bótes que es disposen en un sistema de tres files o nivells. Aquestes bótes s’anomenen les criaderes.

La base d’aquest sistema, és a dir les bótes que estan més properes al terra reben el nom de solera (precisament per la seva proximitat al sòl) i amb el pas del temps són les botes que contindran el vi més envellit.

D’aquestes bótes es treu 1/3 del seu contingut i és el vi que s’embotella. Aquest volum es reemplaça amb vi procedent de les bótes del segon nivell, i aquestes es reemplenen amb vi procedent del tercer nivell, el més alt. Les bótes del tercer nivell són reemplenades amb el vi nou, procedent aquest d’un envelliment oxidatiu en foudres (grans bótes de 30 a 300 hectolitres).

D’aquest sistema de soleres, iniciat l’any 1926, podem apreciar-ne avui un vi que a la vista es presenta com un líquid espès, glicèric, de color ambar, amb tons iodats i ribet teula. Deixa una densa llàgrima a la copa.

En nas és extraordinàriament complex, una enciclopèdia d’aromes on encara hi podem sentir la fragància de la garnatxa. Obren la desfilada les aromes  de panses i dàtils, seguides de  notes de codonyat i pell de taronja,  acompanyades de fruits secs, sobretot  nous, que  van deixant pas a tot un reguitzell d’aromes caramel·litzades, de sucre torrat, sobre un fons d’aromes de fustes nobles envellides.

A la boca és plaer líquid. Potent, voluminós, emplena amb força  tota la boca per deixar rastre en tots i cadascun dels punts sensibles.  Té un pas de boca només reservat als més grans. Un punt d’acidesa tan perfecte que combina amb excel·lència amb el seu caràcter dolç, atorgant-li una frescor meravellosa. Llaminer i embriagador. Retrobem la complexitat aromàtica i la desfilada de sabors. Llarg, molt llarg.

Un cop apurada la copa es té la sensació d’haver tastat un elixir diví.

Fitxa tècnica

De Muller Garnatxa Solera 1926

  • Vi de licor
  • 100% garnatxa
  • Sistema de soleres iniciat el 1926 en honor d’Antoni Gaudí
  • 29% vol.
  • Preu: al voltant del 40 euros.
  • Celler De Muller (Reus, Baix Camp)


previous article
Entrada més recentRicard Sampere ha dit...

Precisament divendres, després de sopar a Can Bosch (Cambrils), el Manel que és el somelier d'aquest lloc, ens va fer tastar aquest vi. I em va semblar collonut!. Anava a preguntar-te el preu, però veig que ja l'indiques..

Salut.

Ramon Roset i Morera ha dit...

Ostres Ricard, quina casualitat que l'haguem tastat la mateixa setmana. Vinàs!!!! dels que fan plorar!

Salut

no

Nom

Correu electrònic *

Missatge *