no

Tast de la col·lecció Varietals de Terrer de Vinyes d'Olivardots




Al setembre de l’any passat vaig descobrir les Varietals de Terrer del celler Vinyes d’Olivardots (Capmany, Alt Empordà). Com tots els vins que m’emocionen en vaig fer un post, en aquella ocasió dels tres vins de l’anyada 2008, l’1.08 (carinyena en terrer de pissarra), el 2.08 (carinyena en terrer de sauló) i el 3.08 (syrah en terrer de sauló). Em vaig quedar amb les ganes de saber més d’aquest celler i del seus Varietals de Terrer.

Aquesta primavera, a la fira Arrels de Vi, vaig coincidir amb el bon amic Jaume Pallàs (el Jaume és l’empordapèdia, ho sap quasi tot dels cellers i vins de l’Empordà ). Visitant junts l’estand de Vinyes d’Olivardots vàrem convèncer a la Carme Casacuberta, una de les propietàries del celler, de fer un tast de tota la col·lecció dels Varietals de Terrer, que en aquests moments està composada de 10 vins, i que no s’havia fet mai.

Dit i fet, vàrem posar fil a l’agulla i el tast es va produir el dia 12 de juny al restaurant Calderers, 14 de Girona.

Com a copa de benvinguda, per escalfar motors, vàrem tastar l’escumós Carriel dels Vilars 2001, un curiós i singular escumós que en Carles Alonso elabora al seu mas d’Els Vilars (Espolla) i que en parlaré en un proper post dedicat als seus vins.

Ja posats en matèria, el primer Varietal de Terrer de la nit va ser el darrer incorporat a la col·lecció, el VdO 6.11. Aquest vi s’elabora amb ceps de carinyena blanca procedents de la finca Comamillana i daten del 1900. Un vi que, quan va perdre la vergonya inicial, va esdevenir deliciós. És un vi d’evolució lenta, però constant. Un bonic color daurat delata que és un vi que porta temps dins l’ampolla. En nas ens regala aromes de fruites d’ós madures acompanyades de flors seques i lleugers tocs provinents del seu treball en lies. Saborós en boca, acidesa ben integrada, notes salines, records d’herbes remeieres i sibil·lins torrats. Llarg amb un final delicadament amargant. Un vi per seguir-ne l’evolució molt d’a prop.



El següent va ser el VdO 5.10, una garnatxa conreada en un terrer de sauló. Aquest vi se li dona una criança en bótes de roure francès de segon i tercer any. Un altre caramelet pel sentits. Color robí i capa mitja. Expressiu en nas des del primer moment, ens dona unes aromes inicials a toffe i caramel per passar a fruita amb tocs especiats. En boca és llaminer. Ampli i amb una acidesa que li dona frescor. El taní lleugerament secant demana una mica més de repòs en ampolla. Llarg. Convida a repetir.

Va ser el torn per la primera carinyena negre de la nit, en aquest cas sobre terrer de pissarra i anyada 2010. El VdO 1.10. Amb aquest vi encetàvem la vertical dels 1.xx. Al darrera van venir el VdO 1.09, el VdO 1.08 i el VdO 1.07. Apassionat debat entre els tastadors sobre cadascun d’aquests vins, amb especial atenció al “duel” entre les anyades 2007 i 2008.

Coincidint tots amb la grandesa d’aquests vins, les anyades joves van mostrar el seu potencial per esdevenir grans carinyenes. Vins on dominen les aromes de fruites del bosc acompanyades d’espècies (regalèssia, cafè, vainilles), balsàmics (farigola, ginebró). En boca són vins d’entrada amplia, amb volum, envellutats, acideses perfectament equilibrades, frescor i tanins polits.

Les anyades 2007 i 2008, van elevar aquest conjunt a la màxima harmonia, cadascuna amb el seu propi estil. La 2007 més  fràgil, subtil, elegant i delicada i la 2008 més rústica i voluptuosa. Divisió d’opinions. Totes dues excepcionals, que cadascú es quedi amb la seva.

Enmig de la discussió apareixen les carinyenes sobre terrer de sauló, la 2.08 i la 2.09. Elegància i complexitat. Queden aparcades les carinyenes de pissarra i les carinyenes de sauló s’imposen, de la mateixa manera que en una cursa ciclista els corredors escapats, són neutralitzats pels seus perseguidors just abans d’arribar a la fi de la cursa.

Festival de fruites vermelles, ara escarxades. Flors, espècies, lleugers torrefactes i sensacions làctiques, caramel·litzades. En boca tot un espectacle sensorial. Sedosos, frescos, llargs i persistents. Definitivament, em quedo amb la carinyena sobre terrer de sauló!

Apareix un “okupa”, el 4.09, un cabernet sauvignon en terrer de sauló. És un magnífic vi, però tenim les pulsacions altes del festival de carinyenes que acabem de viure. És un cabernet diferent, gens típic, però no supera la competència del seus predecessors. És un vi per tastar-lo un altre dia, tot sol, sense companys que l’eclipsin.

En un ambient totalment hostil per ell, apareix el següent Varietal de Terrer, un syrah sobre terrer de sauló, el 3.08. Les pulsacions tornen a elevar-se. Un altre vinàs. Ataca d’entrada amb el seu intens color, quasi negre, capa altíssima. Desplega les seves armes de seducció, aromes de fruites negres fresques i llamineres, mores, nabius acompanyades d’espècies dolces com el clau d’olor i la vainilla. Ni rastre  de les violetes... A l’anar evolucionant, apareixen les notes de cacau i tabac. Boca àmplia. Sedós. Tanins rodons i madurs...Déu meu quin syrah!

Ja en plena eufòria, incrèduls del que hem viscut, la Carme ens sorprèn amb un vi que no estava en el guió. Li tocaria ser el 2.12. Si el desxifrem, vol dir carinyena sobre terrer de sauló de l’anyada 2012. 2012???  Sí, l’any dels focs!!!! A la finca “Hort d’en Joan” el foc li va passar per sobre i no la va cremar. Miracle! Vi jove, en formació, però marcat pels esdeveniments, més en boca que en nas. Fum?, cendra? La suggestió s’apodera de nosaltres i no podem determina en rigor els aromes, el que és segur és que aquest vi porta en el seu ADN la tragèdia que va viure.

Privilegiat de poder haver viscut aquest tast. Gràcies Carme Casacuberta per accedir al nostre desig de fer aquest tast. El recordarem. Tant pels vins, com per les persones que estàvem al voltant de la taula.


El Varietals de Terrer de Vinyes d’Olivardots són vins especials. Cal no perdre’n el rastre, tenint en compte el que no paren de recordar-nos: “No hi ha res predeterminat, els vins podran ser diferents cada anyada però sempre la seva producció serà única, molt limitada i amb una ambició clara: finor, elegància, equilibri amb tanins sedosos i madurs associats a una gran expressió aromàtica”.


Celler Vinyes d'Olivardots
Paratge Olivardots
17750 Capmany Girona- Spain
+34 650395627
http://www.olivardots.com/

previous article
Entrada més recent



Dani Coll ha dit...

Magnífica crónica d'una gran nit. Precisa i engrescadora descripció d'uns vins que emocionen.

Dins l'excel.lència de tots, jo em quedo amb 2.08, 1.08, 3.08 i 5.10, en aquest ordre.

Per cert, també vam tastar el 6.11. Una aromàticament increíble carinyena blanca.

Salut company !

Ramon Roset i Morera ha dit...

Hola Dani,

Ja que obres el tema ranking, el meu és 2.08, 3.08, 1.08, i 5.10 amb menció especial pel 6.11 que donarà molt que parlar en el futur.

Salut!

Jaume Aguadé ha dit...

Bon dia Ramon,

Has explicat magníficament bé aquest vespre inoblidable, com aquests vins es mereixen.

Per molts anys!

Jaume

Ramon Roset i Morera ha dit...

Jaume,

Que poguem anar gaudint d'actes com aquest plegats!!!

Salut!

no

Nom

Correu electrònic *

Missatge *