no

Júlia Bernet Brut Nature 60x40 2006

Un dilluns al vespre uns amics em conviden a sopar a casa seva.  M’ofereixen un sopar dels que m’agraden, cuina de caprici, rica en colors, sabors i textures, elaborada amb producte fresc de molta qualitat.

M’expliquen que han constituït una cooperativa de consum, i juntament amb altres persones, compren aliments directament als productors, sense intermediaris. Així s’abasteixen de fruita, verdura, formatges,... i una llarga llista d’altres aliments, que van ampliant progressivament.

Amb les diferents menges d’aquest magnífic sopar anem assaborint diferents vins, entre ells el magnífic Cim de Cel Gewürztraminer, un vi d’alçada del qual només se n’elaboren 1.200 ampolles per part del celler Casa Beal a Andorra. 

En un moment donat em serveixen una copa de cava que en tastar-lo m’entusiasma, un cava dels que arriba a l’ànima. Una vegada més, salta la llebre allà on menys l’esperes. Els meus ulls cerquen amb rapidesa la visió de l’ampolla per saber de quin cava es tracta. M’ho desvetllen, es tracta del cava Júlia Bernet Brut Nature 60x40 2006.

Feliç per la troballa, dins meu em recrimino no haver tastat abans aquest cava, doncs tinc perfectament identificat el celler, però mai no havia trobat el motiu per endinsar-me en els seus elaborats.

El celler Júlia Bernet està ubicat a El Pago, una de les 15 Entitats de Població que constitueixen el municipi de Subirats, situada al peu de la N340, quan es baixa del Port de l’Ordal en direcció a Vilafranca del Penedès. Viticultors des de principis del segle XX, no és fins l’any 2001 que comencen a fer els seus propis caves.

El Júlia Bernet 60x40 és un cava que el seu nom obeeix a les proporcions de les varietats de raïm: 60% chardonnay i 40% xarel·lo (Tot i que les proporcions reals són 60% chardonnay, 30% xarel·lo i 10% pinot noir). Se li dona una criança mínima en ampolla de 36 mesos. La producció és de 2.000 ampolles per anyada.

És un cava molt atractiu a la vista. Color groc daurat intens. Net i brillant. Bombolla molt fina i delicada. Bona formació de corona.

En nas és sorprenent. Complex i ple de matisos. Perfecte equilibri de les notes de fruita i les aromes típiques de la llarga criança. Brioxeria, toffee i suaus torrats conviuen harmònicament  amb fruita d’os (préssec), fruits vermells, sensacions cítriques (aranja, codony), suaus flors blanques i  delicats tocs especiats.

En boca és ampli i voluminós. La seva delicada bombolla, perfectament integrada, s’esvaeix amb suavitat amb el contacte amb la llengua, deixant una més que agradable sensació. El seu pas de boca és fresc i cremós, amb una acidesa molt equilibrada. Ens retrobem la fruita i els sabors de la criança, pa torrat, crema pastissera, toffe,... Final llarg amb un punt lleugerament amargós.

Cava excel·lent guardonat amb una medalla de plata en el concurs Effervescents du Monde que es celebra a França.

La seva petita producció fa que no sigui senzill poder-lo trobar a les botigues, però es pot comprar directament al celler per Internet a un preu molt raonable (al voltant dels 13,5 euros).

És un cava molt gastronòmic, que ens combinarà perfectament amb tot tipus de plats. Particularment el trobo ideal per combinar-lo amb el guisats tradicionals del nostre corpus culinari, com el pollastre amb prunes i pinyons, la vedella amb bolets o una bona cuixa de xai al forn.

Fitxa tècnica

Cava Júlia Bernet 60x40 Brut Nature 2006

  • 60% macabeu, 30% xarel·lo, 10% pinot noir
  • Mínim de 36 mesos de criança en ampolla
  • Producció de 2.000 ampolles
  • 11,5% vol
  • Preu al voltant dels 13,5€
  • Celler Júlia Bernet (El Pago (Subirats), Alt Penedès)
  • D.O. Cava


previous article
Entrada més recent



Félix Llorente de Andrés ha dit...

Cómo Dr. en ciencias Físicas por dos universidades una catalana y otra suiza y master por una universidad británica me deja una mala impresión cuando veo que un producto de la calidad del cava de Júlia Bernet queda limitado al ámbito regional cuándo no provincial.
El gran competidor a batir es francés y este se expresa siempre en lenguas de amplio espectro mundial.
¿Aprenderemos a ser y a aspirar a algo más? Deseo que sí.
Saludos desde cualquier parte de España.
Félix Llorente de Andrés

Ricard Sampere ha dit...

Jo com físic de base, sense doctorats i venut de fa anys al món de la informàtica, opino que... (Ejem....;)...).

Que degut a la petita producció d'aquest cava, no cal massa exportació. Per tant el deixarem limitat a ámbit de país i a partir de la independència, si algú en vol des de "cualquier parte de España", farem exportacions puntuals.

Salut Ramon!!.

jaume - premià de dalt ha dit...

Molt encertat Ricard, aquest senyor fa com en Cruiff que també criticava el fet de que parlessim una cosa regional o provinciana i que ens havíem d'expressar amb una "lengua de amplio espectro mundial", quan una cosa no hauria de treure l'altre. Potser és que s'ha equivocat de bloc o té ganes de tocar el que no sona.
Cuando dice si no podemos aspirar a algo más, le contesto i tant! a fugir d'aquests que només ens tenen com a provincians i que no ens respecten com a país.
Salut i bons vins

Pep T.M ha dit...

Tela marinera amb el Dr. masteritzat, menys mal que tenim al Ricard posant una mica de pau sino... ;P
Ramón prenc bona nota d'aquest cava, no n'havia sentit a parlar, ni de la bodega tampoc!

Salut i força!

Ramon Roset i Morera ha dit...

Sr. Llorente, no entenc si els seus comentaris són perquè el blog està escrit en la meva estimada llengua materna o per la capacitat de distribució del celler Júlia Bernet.

Ramon Roset i Morera ha dit...

Ricard,

Totalment d'acord!

Salut

Ramon Roset i Morera ha dit...

Jaume,

Encantat de que tornis a fer comentaris. Com sempre molt encertats.

Salut

Ramon Roset i Morera ha dit...

Pep,

Aquest cava és una troballa. Si tens ocasió de tastar-lo estic segur que t'encantarà.

Fins aviat

Salut

no

Nom

Correu electrònic *

Missatge *