no

Lo Morenillo 2011


Sempre li tindré un especial apreci a la Terra Alta, va ser en aquesta comarca que ja fa uns quants anys vaig fer un tomb en la meva dedicació al món del vi. Va ser en unes vacances, fent ruta per les terres de l’Ebre, quan vàrem anar a parar a un restaurant, i en llegir la carta de vins hi havia noms com Llàgrimes de Tardor, Clot d'Encís  Fill del Temps... noms que em van meravellar, acostumat com estava als noms de la noblesa riojana.  L’endemà em va faltar temps per anar a Bot, a Vilalba dels Arcs, per interessar-me per aquests vins i saber-ne més d'ells i de tota la denominació en general. Estirant aquest fil vaig anar a parar a les primeres anyades del Coma d'en Pou dels amics del celler Bàrbara Forés i a l’Avi Arrufí de Vins Piñol.

Pocs vins hi havia en aquella època fora dels de les Cooperatives i encara faltaven uns anys perquè la DO Terra Alta fes el salt qualitatiu que la convertís en el que és ara mateix.

Recordo d'aquells temps, un Vall de Berrús 2001 de la Cooperativa de Vilalba dels Arcs, elaborat, segons he sabut recentment, per en Joan Ramon Bada, essent membre de la Junta de la Cooperativa en Josep Arrufat. Qui m’havia de dir a mi, aleshores, que em retrobaria amb aquestes dues persones anys més tard per compartir bons moments, tot passejant per les vinyes i assaborint vins tan extraordinaris com el Señora Carmen o Lo Morenillo.

Raïm Morenillo
Poc em podia imaginar aleshores que en aquestes terres hi havia un raïm autòcton anomenat morenillo, que segons descriu el Diccionari de noms de ceps i raïms: l'ampelonímia catalana d’en Xavier Favà i Agud publicat per l’Institut d’Estudis Catalans, és una “uva vermeja de racimo largo y apretado con el rabo tierno: su grano es algo largo con el hollejo delgado y de pulpa dulce, que cruge al romperla [...]. Su vino es de los mejores” (en descripció de Joseph A. Valcarcel, en el volum VIII de l’obra Agricultura General (y gobierno de la casa de campo) editada a Valencia l’any 1791).

En el darrers anys, aquesta varietat s’ha intentat recuperar per fer-ne vins de qualitat, i la trobem en cupatges de vins com el Templari del celler Bàrbara Forés o en el Plan B del celler La Bullidora o el Mather Teresina de Vins Piñol.

El vi del que us vull parlar avui és Lo Morenillo 2011 del celler Vins del Tros. Aquest vi està elaborat només amb raïm morenillo procedent d'una vinya recuperada de més de 90 anys al terme municipal de Vilalba dels Arcs. La viticultura és del Josep Arrufat i l’enologia del Joan Ramon Bada, un dels tàndems de luxe del panorama vinícola català.

Tot i que el aquest raïm rep el seu nom per la poca coloració que donava al vi (no era negre, era morenillo) Lo Morenillo presenta en copa un color cirera picota, atípicament intens per aquesta varietat, amb el ribet violaci. Deixa una densa i abundant llàgrima que tinta la copa.

En nas és singular, amb una forta presencia d'aromes de groselles vermelles, que dominen per sobre de la resta de fruites del bosc, que també hi són presents i acompanyades d'altres fruites com les prunes vermelles madures. Poc a poc, les fruites deixen que vagin aflorant unes aromes balsàmiques de marcat caràcter de sotabosc mediterrani (ginebró, espígol) i unes suaus i dolces notes especiades (lleugers anisats, clau d'olor  amb alguns records làctics, que delaten la seva estada de 4 mesos en bótes de roure francès.

En boca es mostra ampli i molt saborós. Té un recorregut sedós i elegant, oferint  uns tanins madurs i una acidesa viva que li dona frescor i vitalitat. Equilibrat. Festival de fruita amb les groselles i les prunes d'actrius principals, ben acompanyades per les especies dolces i els balsàmics que el fan llaminer i fàcil de veure. Final llarg i força persistent. Convida a repetir.

Vi extraordinari i singular, que reivindica la recuperació de les varietats autòctones i sovint maltractades per les dèries dels temps.

Mentre tastava aquest vi, el plat que em suggestionava era un magret d'ànec fet a la brasa i acompanyat d'una salsa de groselles vermelles, feta a partir de confitar en un cassó una bona melmelada artesana de groselles vermelles amb un bon raig de vi d’Oporto Rosé.

Fitxa tècnica

Lo Morenillo 2011

  • 100% Morenillo
  • Vinya recuperada de més de 90 anys d’antiguitat
  • 4 mesos de criança en bótes de roure francès i 4 mesos d’afinament en ampolla
  • Producció de 1.140 ampolles
  • 14,5% vol.
  • Preu: al voltant dels 24 euros.
  • Celler Vins del Tros (Vilalba dels Arcs, Terra Alta)
  • Vi de la Terra de Vilalba dels Arcs.

previous article
Entrada més recentCuina Cinc ha dit...

Bon dia, Ramon,
Vaig llegir:
http://www.facebook.com/pages/La-Boqueria/154629941222379
Aprofito per comentar-te:
Que he ampliat el post de la carxofa he incorporat una troballa:))
Penso que t'agradarà sinó la coneixes!
Salutacions,

no

Nom

Correu electrònic *

Missatge *