no

Pansal del Calàs 2008


Un dels patrimonis de la Catalunya vinícola són les cooperatives.

Nascudes de la unió de petits pagesos amb la necessitat d’unir esforços per tal de poder disposar dels recursos tècnics suficients per poder transformar les seves collites de raïm (entre d’altres) en vi i d’aquesta manera tenir l’oportunitat de rendibilitzar millor el seu esforç a l’arribar als mercats de manera més eficient i amb més valor afegit.

És un goig visitar les nostres cooperatives i poder veure la feina ben feta que fan tot cercant la millora continua i traient al mercat cada vegada vins de més qualitat.

Una de les cooperatives més modèliques és la Cooperativa de Capçanes, a la comarca del Priorat però dins de la D.O. Montsant. 

En els darrers anys, aquesta Cooperativa ha anat invertint en la reestructuració i modernització de les seves instal·lacions per tal de poder elaborar vins de qualitat.

De tots els vins que elaboren en aquesta Cooperativa avui vull parlar d’un dels més singulars que tenen i que a mi més em va sorprendre, el Pansal del Calàs.

El Pansal del Calàs és un vi dolç. Elaborat amb garnatxa (70%) i carinyena (30%) de vinyes velles (60-85 anys), al setè dia de fermentació li afegeixen alcohol vínic per provocar la parada de la fermentació i deixar que el vi tingui una concentració alta de sucres.

Després se li dona una criança de 15 mesos en bótes noves i de primer any de roure francès de torrat lleuger i mitjà. Acabada la criança el deixen 3 mesos en dipòsit abans d'embotellar-lo.

A la vista és un vi de color cirera picota, ribet granatós. Capa alta. Forma una llàgrima densa, lenta i ben tintada.

Tímid a l’inici, en perdre la vergonya dona notes de fruita madura, confitura de mores i licor de cireres. Apareixen també notes de codonyat, panses i figues seques acompanyades per delicats torrats i suaus vainilles.

En boca sorprèn tan per la seva frescor, com per una untuositat gens empallegosa. Ben allunyat de la resta de vins dolços de la zona. El seu pas de boca deixa una bona acidesa, tot i que es mostra càlid. Llaminer, manté viva la fruita dolcenca, i les fruites seques, acompanyades d’unes notes lleugerament amargants que donen singularitat al conjunt. Final llarg i persistent.

Tot i que aquest magnífic vi es pot gaudir meravellosament assaborint-lo tot sol, és un vi molt versàtil per la gastronomia.

En la seva vessant més clàssica, com a vi de postres, harmonitza amb perfecció amb totes les elaboracions on la xocolata negre és la protagonista. També és una bona solució per formatges blaus.

En la vessant més atrevida és un gran amic de les elaboracions fetes amb ànec (magret, confit o foie) i acompanyades o bé salsejades amb fruites (taronja, mango, nabius, gerds). Fantàstic acompanyant de plats amb curri.

Fitxa tècnica

Pansal del Calàs 2008

  • Vi dolç de verema tardana.
  • 70% garnatxa, 30% carinyena de vinyes velles
  • 15 mesos de criança en bótes noves i de primer any de roure francès de torrat suau i mig
  • Producció de 5.000 a 8.000 ampolles de 50 cl.
  • 16,5% vol.
  • Preu: Al voltant dels 21 euros.
  • Celler de Capçanes (Capçanes, Priorat)
  • D.O. Montsant

previous article
Entrada més recentno

Nom

Correu electrònic *

Missatge *