no

Formatge Blanch de Tòrrec

Foto original: Martí Vicente

El primer post de l’any el dedico a un formatge que em fa molta il·lusió: el Blanch de Tòrrec de la Formatgeria de Tòrrec (Vilanova de Meià, La Noguera).

Aquest formatge és elaborat per la Montserrat Blanch i el seu marit el Nicanor Coscollola a Vilanova de Meià, petita població de la comarca de la Noguera situada a la vessant sud de la serra del Montsec,  al peu de la impressionant Roca dels Arcs, on en el seu moment vaig tenir la sort de gaudir de grans dies d'escalada.

Amb la Montserrat Blanch ens vàrem conèixer al 2009 quan érem tots dos alumnes del XI Curs d'Elaboració de Formatges de l’IRTA, etapa en la que ella estava iniciant el seu projecte de formatgeria i em plau veure que el seu projecte, no només va endavant, sinó que s’està convertint en una de les formatgeries de referencia de casa nostra.

Tots els productes de la Formatgeria de Tòrrec s’elaboren amb llet de cabra del seu propi ramat.

El Blanch de Tòrrec, el nostre protagonista d'avui  és un formatge elaborat amb llet crua de cabra, quallada àcida i escorça natural florida. Se li dona una maduració de 4 setmanes. 

Presenta un aspecte rústic amb la pell florida i rugosa de color blanc. En ser un formatge de pasta tova, es talla fàcilment. A temperatura ambient, la seva textura cremosa, és més líquida a prop de la pell i es va fent més consistent cap al centre del formatge.

Al nas desprèn aromes caprins i làctics. En tastar-lo, és un formatge amb una intensitat de sabor mitjana, pastós, de gustos làctics amb tocs àcids, amb final persistent. És deliciós.

En la darrera edició de la Fira de Sant Ermegol de la Seu d’Urgell, li van donar la medalla de plata dins de la categoria de formatges de cabra de quallada àcida, per darrera del Ferme du Bignau i per davant d'un altre dels meus formatges preferits, El Cuirol. Després de tastar-los tots tres el dia del Concurs, particularment no tinc gens clar que el Ferme du Bignau hagués de quedar per davant del Blanch de Tòrrec.

El Blanch de Tòrrec és un formatge molt versàtil gastronòmicament, doncs a part de consumir-lo tot sol, va molt bé per fer-ne elaboracions com mousses, emulsions, gelats, etc.

Us recomano que combineu aquest formatge amb el cava Blanca Cusiné Brut de Parés Baltà. 

Aquest cava elaborat amb chardonnay i pinot noir, forma part del projecte de micro-cuvées que fan a Parés Baltà.  Cadascuna de les varietats es fermenta per separat, el chardonnay en dipòsit i el pinot noir en bótes noves de roure francès. Se li dona una criança de 26 mesos en ampolla.

Les notes de fruits secs, figues i mel conjuguen perfectament amb les notes làctiques del formatge alhora que la seva cremositat dona potencia al conjunt i la seva acidesa equilibra la pastositat del formatge.
previous article
Entrada més recentAnònim ha dit...

Hola Ramon, soc l'Oriol Urgell i et volia convidar a venir de jurat al concurs de formatges Lactium aquest any. Si tingués el teu mail te l'enviaria però espero que vegis el comentari i contestis. Gràcies.

Ramon Roset i Morera ha dit...

Hola Oriol, serà un plaer!
El meu mail és: r.roset@niliona.com

no

Nom

Correu electrònic *

Missatge *