no

Clos Fontà 2007


Des de l’any 2009 i com a activitat complementaria de la Fira del Vi de Falset, a la bucòlica població de Bellmunt del Priorat organitzen el Tast de les Mines.

En l’edició d'aquest any, es va poder gaudir d’un tast vertical de les tres darreres anyades, en aquest cas la 2009, 2010 i 2011, dels millors vins de cadascun dels cellers que hi participen. Un exercici molt interessant per conèixer amb profunditat aquests vins.

En aquest exercici el que es veu és l’evolució del vi en els seus primers anys de vida, l’anyada 2011 el vi acabava de finalitzar la fermentació mal·lolàctica i era a punt de ser introduït a les bótes. L’anyada 2010 el vi estava finalitzant el seu primer any de criança en bóta. L’anyada 2009, el vi després de la seva criança en bóta, comença a iniciar el seu període d'afinament en ampolla.

En aquest tast, vaig descobrir el Clos Fontà. Aquest és un dels vins de bandera del celler Mas d’en Gil, celler ubicat a Bellmunt del Priorat i regentat per la quarta generació de la família Rovira Carbonell.

Si el Clos Fontà apuntava maneres en aquest exercici, ara calia tastar-lo en una anyada en que ja estigui prou madur com per poder assaborir-lo en tot el seu esplendor.

Aprofitant aquestes festes nadalenques, he trobat el moment d’obrir aquesta joia prioratina.

Nascut d’una finca amb més de 300 anys d'història,  on es conreen vinyes velles que comparteixen espai amb oliveres, ametllers, avellaners i bosc en un conjunt típicament mediterrani.

L’anyada 2007 és la desena del Clos Fontà. Elaborat amb un cupatge on conjuguen la garnatxa negre, la garnatxa peluda, la carinyena i el cabernet sauvignon i se li dona una criança en bótes de roure de 14 mesos.

Llueix un intens color cirera picota amb ribet violaci. Capa alta. Abundant formació de llàgrima, densa i lenta.

En nas és molt complex. Com tots els vins d'aquesta mena, va evolucionant a mesura que es va oxigenant. Les seves aromes comencen per refrescants notes balsàmiques (a mi em recorden les pastilles Juanoles) per anar-se obrint cap a aromes de fruita negre molt madura, ben acompanyada de notes especiades on la  canyella, el pebre i el clau d'olor en són les protagonistes, tot ben embolcallat per un fons de notes de cafè, cacau i tabac.

En boca és voluminós i carnós, envaint des del primer moment  tot l’espai i transmetent sensació de potencia i estructura. El seu pas de boca és sedós, lluint una bona acidesa que transmet frescor i exhibint un tanins presents i madurs, constituint tot plegat un conjunt equilibrat i molt elegant. Final llarg i persistent, que ens deixa fruita madura, delicades notes torrades i sensacions minerals de pissarra mullada.

Extraordinari vi, magnifica expressió del seu terrer. Vi d'emocions garantides. Gran vi de tertúlia.
previous article
Entrada més recentCuina Cinc ha dit...

Un Bon i Feliç Any 2013!!, Ramon,
Moltes tertúlies per compartir i aprendre:))
Salutacions,
PD: M'agradaria, quan puguis saber la teva opinió. Gràcies per endavant!

http://cuinacinc.blogspot.com.es/2012/12/viatge-franca-ii-alsace.html

no

Nom

Correu electrònic *

Missatge *