no

S'Alou 2008


Cantallops, municipi de l’Alt Empordà, situat a tocar del vessant sud del Pirineu mediterrani i al vessant meridional de la Serra de l’Albera, és l’indret més al nord d'aquesta comarca on es conrea la vinya. És en les agrestes contrades d'aquest municipi on trobem el Celler Vinyes dels Aspres.

Vaig conèixer el celler Vinyes dels Aspres, ara ja fa uns anys, a través dels seu vins dolços: el vi de Panses i el Bac de les Ginesteres. Va ser de la ma d’en Ricard Zamora, que sabedor de la meva debilitat pels vins dolços, me'ls va descobrir i em va parlar per primera vegada de les bondats d'aquest celler. Ara fa pocs mesos que he descobert una altra de les seves joies, el S’Alou.

El S’Alou és un dels gran vins de l’Empordà. L’elaboren amb lledoner (garnatxa) negre, carinyena, cabernet sauvignon i sirà, raïms tots ells procedents de la trentena d'hectàrees propietat del celler i que tenen repartides en 14 finques de sòls granítics i pissarrencs.

Cadascuna de les varietats es vinifica per separat i a partir d'onze botes noves de roure francès de torrat lleuger ( 6 de lledoner negre, 2 de cabernet sauvignon, 2 de sirà i 1 de carinyena) es va fer el cupatge final del vi. La criança que se li ha donat és de 18 mesos.

El resultat és un vi de color roig robí i rivet grana. Capa alta. Abundant formació de llàgrima, densa i lenta.

En nas es presenta franc, donant aromes de fruita negre madura, gairebé en confitura (prunes, mores) i també en licor (cireres) amb una remarcable presencia de notes especiades (pebre, clau, regalèssia) que a mesura que es va obrint deixen pas a aromes balsàmiques (farigola, eucaliptus, pastilla Juanola). Alguna nota floral, apunts vegetals i un fons mineral.

En boca es mostra fresc i ampli. És elegant i expressiu en el seu pas de boca, fent gal.la d'uns tanins ben polits. Rodó i equilibrat. Ens deixa unes sensacions tímidament dolcenques de fruita confitada que el fan molt llaminer. Records especiats (vainilla) i de lleugers torrats (pell de d'ametlla . Postgust llarg amb un punt de mineralitat.

Un vi extraordinari, fidel reflex del seu terrer i com diuen els bons amics Els Envinats de Girona, que juga la Xampions dels vins de l’Empordà. 

Imprescindible pels que són seguidors dels vins de l’Empordà i pels que volen descobrir els grans vins catalans.

A taula, jo l’acompanyaria d'un plat contundent de caça, com un civet de senglar o de cérvol,o bé una llebre guisada amb xocolata.

Fitxa tècnica

S’Alou 2008

  • Lledoner negre, carinyena, cabernet sauvignon i sirà
  • 18 mesos de criança en bótes noves de roure francès de torrat lleuger
  • 15% vol.
  • Producció de 2.500 ampolles
  • Celler Vinyes dels Aspres (Cantallops, Alt Empordà)
  • D.O. Empordà

previous article
Entrada més recent



jaume - premià de dalt ha dit...

Hola Ramon!

En la meva opinió un altre gran celler de l'Empordà. Vaig tenir l'oportunitat d'anar al mateix Celler, a Cantallops, i realment em van agradar molt els seus vins, des del Blanc des Aspres, fins els Oriol (personalment el rosat el trobo esplèndid), com no, els dolços, a sol i serena i finalment aquest que fas el comentari el S'Alou, un vi fantàstic, del qual fas una transcripció perfecte.
A casa encara tinc una ampolla del S'Alou 2006, i realment, llegint-te ja en tinc ganes d'obrir-la, especialment d'acord quan dius que és llaminer. Un gran vi, si senyor!.

Salut.

no

Nom

Correu electrònic *

Missatge *