no

Noces d'or del cava Reserva Particular de caves Recaredo

Dilluns vaig tenir la sort de poder assistir a un esdeveniment únic i molt especial, on els convidats vàrem tenir el privilegi de poder compartir el sentiment i les emocions de la família Mata en un tast sensorial de sis anyades històriques del seu cava Reserva Particular. Era l’homenatge, que amb motiu de les noces d'or d'aquest cava, la  tercera generació de la família Mata representada pel Ton Mata i els seus cosins li feien als seus pares, els germans Antoni i Josep Mata Casanovas, alhora que tota la família feia un sentit homenatge al fundador de les caves, Josep Mata Capellades.

Pitu Roca, Ton Mata i el músic Omar Sosa
El Reserva Particular és un cava de producció reduïda que va concebre en Josep Mata Capellades l’any 1.962 per transmetre l’expressió més genuïna del temps o la subtil complexitat a la qual pot arribar un cava de llarga criança. Fins als anys 70 era un cava reservat només a les celebracions familiars dels Mata.

L’exquisidesa i la sensibilitat amb que van organitzar aquest acte és un reflex més de com fan les coses a Recaredo, amb treball, honestedat, humilitat, rigor i gust per l'excel·lència.

Abans de començar, els rostres de tot l’equip de les caves, amb la família Mata al capdavant, destil·laven joia però també neguit perquè tot sortís a la perfecció mentre les caves s’anaven omplint de convidats, rebuts amb una copa de cava Recaredo Brut Nature Gran Reserva Magnum 2007.

Després d'un breu recorregut pels punts més emblemàtics de les seves caves subterrànies, ens van acomodar a les galeries al costat de l’Enoteca de la casa, habilitades especialment per poder-hi celebrar aquest acte.

L’Enoteca és el lloc on reposen les ampolles guardades de les anyades històriques dels seus caves. L’anomenen Enoteca, en comptes de cementiri, doncs en paraules del propi Ton Mata, ells de cementiri no en tenen perquè es beuen els caves abans de que es morin!

Amb el caliu de les caves subterrànies, amb una escenografia  elegant, intimista i curosament estudiada i una taula preparada de manera excelsa per acollir el tast, es van desgorjar davant dels assistents, amb destresa per part dels seus mestres-desgorjadors, el Federico i el Jordi (membre la família Mata), les sis anyades històriques del Reserva Particular: 2001, 1999, 1996, 1993, 1991 i 1984.

El tast de cadascun dels caves anava precedit d'una petita introducció del Ton Mata i posteriorment el sumiller Josep Roca glossava cada cava, de manera brillant i poètica, amb la música de fons del pianista Omar Sosa. Cada anyada va tenir la seva pròpia peça de música.

A l’ambient es respirava l’emoció, elegància, satisfacció i il·lusió.

Amb el tast de l’anyada 1984, var arribar un dels moments més emocionants, quan l’Antoni Mata Casanovas  va explicar, emocionat,  que cada cop que destapen una ampolla d'aquesta anyada vol estar-hi present, pel record del seu pare i símbol dels valors que els va transmetre.

L’acte es va cloure amb un sopar informal servit pel Celler de Can Roca, on, entre moltes de les seves especialitats, no hi van faltar plats com l’esfèric de Campari i suc d’aranja, la lionesa de brandada de bacallà, la ventresca de tonyina al fum gingebre o un espectacular sortit de postres com el “Viatge a l’Havana” , una especialitat on es combina un mojito de factoria creativa amb un cilindre de xocolata aromatitzat amb fum de cigar havà. Tot acompanyant del cava Reserva Particular 2002 i vi base cava del que serà el Reserva Particular 2012.

Us deixo unes breus notes dels caves tastats. En un proper post, faré una nota de tast detallada del Reserva Particular 2002, que és l’anyada actual del cava.

RESERVA PARTICULAR 2001

Iniciem el tast amb l’anyada 2001, la primera del s. XXI, simbolitza el futur. Se’n van elaborar 8.740 ampolles. 10 anys i 4 mesos de criança.  Any càlid i molt sec. En paraules del Josep Roca, és un cava pletòric i lluminós.

Nas: Aromes de fruita blanca, herbes aromàtiques, records de fruits secs i notes de brioxeria.

Boca: Cremós, ampli, cítric, final llarg i lleugerament amarg.

RESERVA PARTICULAR 1999

Anyada important per Recaredo. Celebren el 75è. Aniversari i neix la primera anyada del seu emblemàtic cava Turó d’en Mota. Producció de 2.737 ampolles. 12 anys i 4 mesos de criança. Collita de molta profunditat. Any fred i sec. Un cava extraordinari, rodó i madur.

Nas: Fresc, aromàtic, intens. Notes especiades i tocs vegetals

Boca: Bon recorregut, rodó, untuós i cítric. Final llarg amb records de fruits secs.

RESERVA PARTICULAR 1996

Primera anyada on en Ton Mata s’incorpora com a professional a Recaredo. Anys molt plujós (més de 700 l.). Producció de 4.970 ampolles. 15 anys i 4 mesos de criança.

Nas: Aromes terciaris, fruits secs i brioixeria. Toc salins.

Boca: Ample i sedós. El carbònic acarona la llengua. Bona acidesa. Tocs salins. Vinós.

RESERVA PARTICULAR 1993

Any difícil. Crisi post-olímpica  En anys complicats també es poden fer grans coses. Producció de 4.810 ampolles. 18 anys i 4 mesos de criança. Cava amb notes d'evolució.

Nas:  Per mi, el cava que més acusa l’evolució. Aromes delicats de fruita blanca molt madura. Les notes especiades, presents però ja amalgamades i els balsàmics encara aporten frescor. Notes de cacau. Records de mel. Embolcallat per un fons de terciaris.

Boca: Viu, el perlatge encara es reivindica. Licorós. Aromes de fusta barrejades amb notes d'evolució.

RESERVA PARTICULAR 1991

Incorporació progressiva de la tercera generació de la família a les caves. Anyada plujosa (800 l.) i molt freda. Producció de 1.115 ampolles. 20 anys i 4 mesos de criança.

Nas: Maduresa. Orellanes, codony, mel, notes de fruits secs i vainilla. Records de les lies.

Boca: Finor, delicadesa. Equilibrat. Salí. Espectacular. Evoca les emocions més profundes.

RESERVA PARTICULAR 1984

Anyada especial. La darrera anyada feta per l’avi, Josep Mata Casanovas. Embotellada el 1985, ell moriria l’any 1988. Any caracteritzat per l’enorme acidesa. Producció de 1.060 ampolles. 27 anys i 4 mesos de criança.

Nas: Cítric. Infusió de camamilla. Notes balsàmiques i d'herbes remeieres. Pells de fruits secs. Toffee.

Boca: La seva extraordinària acidesa, culpable de que l’haguem pogut gaudir amb plenitud, els fa viu. Equilibrat i harmoniós. Ha envellit de manera envejable. Ho conserva tot amb el matís del pas del temps.

Un privilegi poder-lo haver tastat.
previous article
Entrada més recent



Jaume ha dit...

Excel·lent post, enhorabona per la experiència. El relat que en fas sublima el moment. Gràcies per compartir-ho.

Cuina Cinc ha dit...

Enhorabona! i felicitats per poder assistir! Molt bona feina, gràcies!

Ramon Roset i Morera ha dit...

Jaume, Fina,

La veritat és que va ser una acte especial i molt emotiu. Poder fer un glop del Reserva Particular del 1984, amb la música de fons del piano, les paraules del Josep Roca a l'entorn de les caves subterrànies de Recaredo, encara em posa la pell de gallina quan hi penso!

Cuina Cinc ha dit...

Ja ho crec, Ramon,
carpe diem!!
Me n'alegro molt i més per compartir-ho!
Salutacions,
PS: Estic preparant una entrada que també m'emociona, no sé, poder és la mateixa sensació com quan un és molt futbolero...:))
però a vegades llegint alguns escriptors em passa el mateix. Bona tarda

no

Nom

Correu electrònic *

Missatge *