no

Escol Riesling 2009


Andorra és coneguda per molt motius, però de ben segur que en el nostre imaginari no el tenim per un indret on s’elaborin vins. Doncs bé, a la Borda Sabaté, un celler ubicat prop de Sant Julià de Lòria, estan a punt de d’afrontar la seva quarta verema.

El projecte de Borda Sabaté és molt interessant per la seva singularitat. Les seves vinyes, estan plantades en dotze petites parcel·les situades a 1.200 m. d’alçada, en terrenys abruptes de sòls argilosos, recoberts de pedra de pissarra degradada i sotmeses al rigor del clima pirinenc, tot amb la intenció d’elaborar “vins d’alçada”. Al darrera de la direcció enològica del projecte hi ha el prestigiós viticultor Alain Graillot, molt conegut en altres indrets com a la denominació Crozes Hermitage, a la vall de Roina.

Pel que fa a les varietats plantades, la seva aposta principal és pel  riesling, doncs creuen que per les seves característiques tindrà un bon procés d’adaptació a la zona, però també tenen merlot, syrah i cornalin.

El seu únic vi, per ara, és l’Escol, un monovarietal de riesling que té dues anyades d’història, la 2009 i a 2010. La seva producció és en aquestes anyades ha estat de 2000 ampolles. És el primer producte elaborat al Principat d’Andorra amb certificació ecològica. Un vi que em va sorprendre molt gratament.

L’Escol té un net i brillant color groc palla.

En nas és fresc i complex. Hi trobem aromes afruitats (pera, poma, albercoc) i de fruits secs acompanyades de notes florals (gessamí, til·la, ortiga blanca), especiades (anisats, comí, fonoll). Records de sotabosc i herbes de muntanya. A mesura que va evolucionant apareixen aromes minerals (sílex, hidrocarburs).
En boca és molt llaminer i la seva especial acidesa aporta una frescor que no ens abandona durant tot el tast. Es ampli, rodó i untuós. Ben estructurat deixa matisos d’herba fresca, fenc i fruita. Sensacions minerals i quelcom metàl·liques, típiques d’aquesta varietat. Postgust molt agradable i prou llarg, que convida a anar bevent.

És un vi amb molta classe i personalitat. Excel·lent.

Jo el vaig acompanyar d’un arròs negre caldós de llamàntol i la combinació va resultar espectacular, doncs el riesling ressalta la part iodada del sabor dels mariscs.

Però donat l’origen pirinenc d’aquest vi, us vull proposar un maridatge de proximitat amb formatges artesans elaborats molt a prop d’on s’elabora aquest vi. L’Escol és un perfecte company de viatge del Tou de Til·lers (Tros de Sort, Sort) i del Gebrat d’Obaga (Mas d’Eroles, Adrall), dos formatges de pasta tova i pell florida. Les notes de sotabosc i d’herbes de muntanya del vi emfatitzen els sabors làctics d’aquests formatges, alhora que l’acidesa del vi ens desengreixa la boca. Vagi degust !!!

Fitxa tècnica

Escol Riesling 2009

  • 100% Riesling
  • Cultiu ecològic, certificat ECOCERT
  • Producció de 2000 ampolles
  • 13% vol.
  • Celler Casa Sabaté
  • Andorra

previous article
Entrada més recentno

Nom

Correu electrònic *

Missatge *