no

Col•lecció Vd’O de Vinyes d’Olivardots (Capmany, D.O. Empordà)


Aquest ha estat un estiu intens en sensacions empordaneses. Enamorat dels seus paisatges, m’encanta recórrer els seus camins i descobrir els seus racons més amagats.

Malauradament, pocs dies després d’haver gaudit d’una extraordinària passejada entre vinyes per finques de la bonica població de Capmany, el foc devastava el seu terme municipal malmetent gran part del seu territori.

Veient les imatges de l’incendi, una sensació de ràbia i impotència barrejada amb tristor pel territori malmès em va envair per dins. Només queda col·laborar amb algunes de les diferents iniciatives que sorgeixen per ajudar. Des d’aquí la meva salutació més afectuosa i la meva solidaritat amb totes les persones afectades per aquesta tragèdia.

Amb l’arribada del mes de setembre i quan les vacances ja han quedat enrere, és un bon moment per reviure els bons moments que ens ha deixat l’estiu.

Per rememorar la meva passejada per Capmany, he volgut fer-ho a través d’una de les millors maneres en que es pot expressar un territori: a través del seu vi.

Sortosament feia uns mesos que havia pogut aconseguir els tres vins que composen la col·lecció Vd’O – Varietals de Terrer del celler Vinyes d’Olivardots.

Aquesta col·lecció està composada pels vins 1.08, 2.08 i 3.08. El nom indica en primer lloc la combinació de la varietat i el terrer (1=carinyena/pissarra, 2=carinyena/sorra i 3=syrah/sorra), i en segon lloc, darrera del punt tenim l’anyada, en aquest cas, la 2008.

Amb aquests vins, els seus elaboradors volen cercar una nova expressió del terrer. Com ells mateixos diuen al seu website: “No hi ha res predeterminat, els vins podran ser diferents cada anyada però sempre la seva producció serà única, molt limitada i amb una ambició clara: finor, elegància, equilibri amb tanins sedosos i madurs associats a una gran expressió aromàtica.

Un sopar especialment dissenyat per gaudir d’aquests tres vins, va ser l’excusa per obrir aquestes tres meravelles.

Previ al sopar, és el moment del tast:

Vd’O 1.08 – Carinyena en pissarra

El Vd’O 1.08, és un vi de color viu i intens, de cirera picota amb un ribet violaci. La seva capa és alta i deixa una abundant i densa llàgrima.

És un festival de fruites del bosc que apareixen molt madures (gerds, groselles, maduixetes), notes especiades (regalèssia, cafè, vainilla) i uns agradables balsàmics (romaní, ginebró) perfectament acompanyats de notes de sotabosc, delicats torrefactes  i una marcada mineralitat.  Tot plegat constitueix un conjunt harmoniós i elegant.

Amb una entrada amplia i voluminosa, el Vd’O és un vi amb cos, de pas sedós i intens, amb la fruita molt present acompanyada de notes minerals i uns tocs fumats. Una acidesa molt controlada matisa la calidesa de la seva graduació i li aporta frescor. Tanins rodons i polits. Final saborós, llarg i persistent.

Un molt bon vi, que desprèn potencia per tot arreu.

Amb el llistó molt alt deixat per l’1.08, obrim el 2.08.

V d’O 2.08 – Carinyena en sorra

Com el seu germà, és un vi de color cirera intens, amb el ribet granatós, brillant  i amb capa alta. També amb bona formació de llàgrima.

En nas és elegant i complex. Deixa aromes de fruita vermella escarxada (guindes) acompanyada de subtils i aromàtiques flors (violeta,  gerani), espècies (vainilla, clau) sobre un fons de suaus i integrats torrefactes amb alguns records làctics.

En boca és distingit i subtil.  Té una magnifica entrada, amb un recorregut equilibrat, envellutat i molt saborós. Bons tanins, polits i sedosos. Gran final, molt persistent que deixa en boca sensacions de fruita i especies.

Un vi extraordinari i molt, molt rodó. Per assaborir-lo i deixar-se portar-

Va arribar el moment del tercer vi, el 3.08.

V d’O 3.08 – Syrah en sorra

Aquest vi sorprèn i captiva per la intensitat del seu color, doncs els granat és tan intens que es percep com si fos negre. Bona presencia de llàgrima.

Intensos i complexos aromes. D’una banda les fruites negres són les protagonistes, fresques i llamineres (mores, nabius), acompanyades d’espècies dolces (vainilla) i algunes notes florals (violeta). A l’obrir-se guanya en expressivitat i complexitat, apareixen els xocolates, el tabac i bons torrats. Lleuger fons de balsàmics amb un subtil toc mineral.

En boca té una entrada ample i potent. El seu pas de boca és molt sedós, alhora que saborós. Carnós amb una bona acidesa.  Tanins madurs i rodons. Retrobem la fruita acompanyada de torrefactes, vainilles i xocolates amb un refrescant fons balsàmic. Ben estructurat i equilibrat. Final llarg i molt persistent.

Ens trobem davant d’un vi amb molta personalitat. Delicat, expressiu, seductor... un d’aquells vins que arriba a l’ànima, un vi que emociona ! Un vi espectacular ara i que segurament encara guanyarà en els propers anys... llàstima que no en tinc cap més ampolla per guardar-la uns anys!!

Fitxa tècnica

Vd’O 1.08

  • 100% carinyena en terra de pissarra
  • 16 mesos de criança en bótes de roure francès
  • 15% vol.
  • Producció de 760 ampolles.


Vd’O 2.08

  • 100% carinyena en terra de sorra
  • 16 mesos de criança en bótes de roure francès
  • 15% vol.
  • Producció de 1.350 ampolles.


Vd’O 3.08

  • 100% syrah en terra de sorra
  • 16 mesos de criança en bótes de roure francès
  • 15% vol.
  • Producció de 760 ampolles.


  • Celler Vinyes d’Olivardots (Capmany, Alt Empordà)
  • D.O. Empordà

previous article
Entrada més recent



Anònim ha dit...

La col·lecció de Vinyes d'Olivardots arriba fins ara al 6.
El 7 està en projecte.
Vd'O 4.09 Cabernet Sauvignon, Parker el va puntuar amb un 87.
Vd'O 5.10 Garnatxa Negra.
Vd'O 6.11 Samsó blanc, Parker al va puntuar amb un 90-92.
Cap d'aquests vins ha sortit al mercat, encara.
Vd'O 7.xx Garnatxa Roja, un vi blanc que aquest any va estar a punt se ser elaborat.

En Jaume

Ramon Roset i Morera ha dit...

Gràcies Jaume per la teva informació. Estaré atent per quan surtin al mercat poder-los tastar.
Salutacions,
Ramon Roset

no

Nom

Correu electrònic *

Missatge *