no

Farcellet de l'Aixàvega (Formatgeria El Boc de Mont Ral, Alt Camp)

Foto Martí Vicente

Les muntanyes de Prades, localitzades al sud de Catalunya, compartint territori de les comarques de de l'Alt Camp, el Baix Camp, la Conca de Barberà, les Garrigues i el Priorat, constitueixen un indret natural fantàstic.

Mirador privilegiat de la Costa Daurada i del Delta de l’Ebre, en el seu interior podem descobrir racons d’un bellesa incomparable, tan per la seva biodiversitat com pels seus cingles, que fan la delícia dels escaladors.

De les pastures d’aquestes muntanyes en surt la llet de cabra, amb la que elaboren el formatge protagonista d’avui, el Farcellet de l’Aixàvega.

El Farcellet de l’Aixàvega és un dels formatges que elabora El Boc de Mont Ral, una jove formatgeria de Mont Ral creada l’any passat i que com a filosofia s’ha proposat el fet de recuperar sensacions oblidades.

No disposen de ramat propi, pel que la llet de cabra procedeix d’una explotació veïna.

Elaborat amb llet de cabra pasteuritzada i coagulació enzimàtica, la quallada es col·loca en farcellets fets amb draps de cotó (d’aquí el seu nom) on de manera manual s’escorre el xerigot a la vegada que adquireix la forma característica dels formatges de drap. Se li dona una maduració de 20 a 40 dies.

El resultat és un formatge molt atractiu visualment, tan per la seva forma, com pel seu aspecte rústic. Presenta forma de pa de pagès, amb una escorça irregular de color gris fosc amb força presencia de floridura blanca.

Al tallar-lo ens trobem una pasta blanca compacte d’aspecte que recorda el guix d’obra, sense cap mena d’ulls ni esquerdes.

L’escorça presenta una olor animal intensa i en degustar-lo li notem una textura ferma que deixa sabors làctics, subtils notes balsàmiques (herbes aromàtiques, sotabosc), amb tocs cítrics i un punt de salinitat final. És un formatge molt mediterrani.

Una bona manera de gaudir-lo és acompanyat d’un bon pa de pagès sucat amb oli, no cal posar-li sal, doncs aquest punt ja ens el dona el propi formatge. Pel més sofisticats, hi podeu afegir  una  de les salses “Just for Cheese” de Can Bech, en aquest cas us recomano la salsa dolça de raïm negre i ametlles laminades de Mallorca.

El podem regar amb el cava Rosat Reserva Brut Barrica del celler Carles Andreu. Elaborat 100% amb Trepat de la Conca de Barberà, la fermentació es realitza a baixa temperatura en barriques noves de roure francès sense torrar, posteriorment es deixa reposar amb les "mares" de la primera fermentació durant un període de tres mesos.

La seva maduresa,  complexitat i riquesa d’aromes de fruites vermelles barrejades amb notes de pastisseria, canyella i mel el converteixen en un complement ideal del Farcellet.
previous article
Entrada més recentno

Nom

Correu electrònic *

Missatge *