no

Formatge FORCAT de Formatgeria ARTEFOR (Vilassar de Dalt, Maresme)

Una de les alegries de Fira del Solstici d’Estiu d'enguany a Arenys de Mar va ser el descobriment d’aquest formatge.
Dins del nostra panorama formatger, els formatges de llet d’ovella i pasta tova son força escassos, representats principalment pel Carreu de Mas d’Eroles i el Casa Mateu tou, tots dos d’escorça florida blanca, fruit del tractament amb penicillium candidum durant la seva maduració.
El Forcat ens ajuda a completar aquesta categoria diferenciant-se dels altres per ser d’escorça natural i també per la seva maduració, que pot arribar als cinc mesos.
La Formatgeria Artefor, és una iniciativa del Jordi Arroyo, que després de treballar uns anys a la formatgeria Can Pujol, ha decidit emprendre aquest projecte. Cal destacar que de moment s’ho fa tot ell sol, tan l’elaboració com la venda. Desitjar-li des d’aquí molta sort.
El Forcat és l’únic formatge que elabora i el comercialitza amb tres estadis de maduració, d’unes poques setmanes, amb dos-tres mesos i amb cinc mesos. De tots tres, el que destaca per la seva singularitat i que em va seduir és el de cinc mesos de maduració.
El Forcat és un formatge elaborat amb llet  pasteuritzada d’ovella. La coagulació és de tipus àcida i s’utilitza quall d’origen animal. Un cop es treu del motlle se li dona un bany de salmorra que li configurarà la seva característica escorça.
El Forcat madurat, es presenta en peces quadrades força grans. El seu aspecte exterior és rústic i dominat pel color ataronjat que agafa la seva crosta amb la maduració.
Al tallar-lo la seva textura és tova i la pasta presenta color crema,  força més pujat prop de l’escorça que a l’interior. No presenta ulls i és compacte. S’enganxa al ganivet.
Presenta una olor força intensa que recorda el greix de la llana. Al degustar-lo el trobem cremós i delicat. El seu gust és molt intens, làctic i gens àcid. Omple la boca. Records de sotabosc i de llevats. Té un final exuberant que convida a repetir.
Un formatge excepcional, que  ajuda a completar la nostra oferta formatgera i que portarà grans alegries als afeccionats al bon formatge. Si teniu ocasió, no deixeu de tastar-lo.
Per acompanyar-lo, la meva recomanació és un vi blanc dolç de verema tardana. Hi va perfecte el RASIM Vi pansit blanc dolç  de la Cooperativa l’Olivera o també  el Pecat Noble de Mas Candí. Una altra opció per gaudir d’aquest formatge és acompanyar-lo d’un cava dolç de postres, com seria el cas del JMFG AU79 del celler Josep Maria Ferret Guasch.
previous article
Entrada més recentjaume - premià de dalt ha dit...

Hola Ramon!

Totalment d'acord amb tu. Per mi va ser una agradable sorpresa trobar aquest formatge.
Cada diumenge a la fira que fan al Mercat de la Flor de Vilassar de Mar en Jordi hi té una petita parada i el primer dia que el vam comprrar ja ens va cridar l'atenció.
Una altra setmana , vàrem comprar en una altra parada flors de carbassó i les vam farcir amb el formatge més tendre, vam arrebossar les flors i "deliciós". Una bona troballa ben a prop de casa nostra. Salut!

Ramon Roset i Morera ha dit...

Hola Jaume,

Efectivament és un molt bon formatge per farcir i per fer-ne cremes i salses. Prenc nota de la teva recepta i de ben segur que la tastaré. Gràcies. Salut

no

Nom

Correu electrònic *

Missatge *